• onze waardering

Recensie: Dubio RECENSIE

Recensie: Dubio – Karin de Roos

Karin de Roos, cultuurhistorica, geeft zelf aan altijd al gefascineerd te zijn geweest met de middeleeuwen, en die fascinatie komt duidelijk naar voren in Dubio. Het verhaal speelt zich af in verschillende tijdzones, een interessante keuze die we ook zien bij andere auteurs van historische romans die nu erg populair zijn. Denk bijvoorbeeld aan de populaire Reiziger-serie van Diana Gabaldon.

Dubio gaat over de jonge Bernulf die in de moerassen bij het middeleeuwse Flardinga een meisje vindt dat sporen van ernstige mishandeling vertoont. Het meisje wordt liefdevol opgenomen in het gezin van Bernwulf, maar het is onduidelijk waar ze precies vandaan komt en hoe ze in Flardinga terecht is gekomen. Zelf heeft ze ook geen duidelijke herinneringen over haar afkomst en over hoe ze aan haar verwondingen is gekomen. Het enige wat ze zich herinnert is haar naam, Germaine, maar verder is haar verleden een groot mysterie. Ondertussen rommelt er van alles op politiek vlak, en door een conflict tussen de keizer en de graaf raken Bernulf en Germaine tegen wil en dank betrokken bij de Slag bij Flardinga. Fast forward naar 2018. In Vlaardingen wordt een jonge vrouw opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ze zegt dat ze uit de middeleeuwen komt en wil niets liever dan terugkeren naar haar eigen tijd. Is dit het gebrabbel van een psychotische patiënt of gaat er meer schuil achter haar verhaal?

Het mag gezegd worden dat Dubio een hele spannende en meeslepende historische roman is; liefhebbers van Diana Gabaldon en Thea Beckman zullen zeker smullen van De Roos’ nieuwste boek. Met name de passages die zich in de middeleeuwen afspelen zijn zeer gedetailleerd en maken het verhaal heel levendig. Het is bijna alsof je in een tijdmachine stapt en alles voor je eigen ogen ziet gebeuren. Het mysterie rond Germaine en wat haar is overkomen, de gevaren van het middeleeuwse bestaan en de politieke spanningen maken dat je het boek gewoon niet weg wil leggen!

Een klein minpuntje aan Dubio is dat het tweede gedeelte, het heden, wat diepgang lijkt te missen in vergelijking met het eerste deel. En dat is jammer, zeker omdat De Roos belangrijke thema’s aanstipt die nu niet helemaal uit de verf komen.

Al met al is Dubio een zeer meeslepend debuut van een zeer getalenteerde auteur. De aandacht die De Roos heeft besteed aan historische details en aan de personages is bewonderenswaardig. Een echte page-turner!

Recensie: Dubio – Karin de Roos

Dubio

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De jonge Bernulf vindt in het veenmoeras bij het middeleeuwse Flardinga een zwaar mishandeld meisje, Germaine. Ze wordt opgenomen in de familie van de smid. Niemand kan achterhalen waar ze vandaan komt. Wanneer de graaf in conflict komt met de keizer, spelen Bernulf en Germaine tegen wil
    en dank een doorslaggevende rol in de historische slag bij Flardinga.

    In 2018 wordt in een psychiatrische kliniek een jonge vrouw opgenomen. Op geen enkele wijze kan worden vastgesteld wie ze is en waar ze vandaan komt. Ze beweert uit het elfde-eeuwse Flardinga te komen en wil wanhopig graag terug. Ze lijkt psychotisch, maar waarom kan ze dan feilloos plekken
    uit heden en verleden verbinden? Therapeute Martha komt tot een gruwelijke conclusie, een die haar patiënte weigert te aanvaarden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen