• onze waardering

Recensie: Heerestraat & Rozenlaan RECENSIE

Recensie: Heerestraat & Rozenlaan – Carlie van Tongeren

‘Het is alsof je alles in één keer overboord gooit – regels, gewoonten, je omgeving, mensen – zodat je de hele dag bij iedere piepkleine handeling opnieuw het wiel moet uitvinden. Hondsvermoeiend.’

Nina’s ouders zijn net gescheiden en ze moet op zijn zachtst gezegd nog wennen aan de nieuwe situatie. De ene week woont ze bij haar vader in de Heerestraat, de andere week bij haar moeder in de Rozenlaan. Haar vader is heel gelukkig met zijn nieuwe vriendin Anja. Anja heeft al een zoon Mark en dochter Lindi, dus Nina krijgt er ook direct een stiefbroer en stiefzus bij. Mark is een metalhead met een schijnbaar gelimiteerde woordenschat en stiefzus Lindi staat haar ook niet bepaald met open armen op te wachten. Terwijl Nina went aan de nieuwe dynamiek, maakt ze zich bovendien zorgen om haar moeder, die tegenwoordig als zombie door haar huis loopt.

Heerestraat & Rozenlaan is geschreven door Carlie van Tongeren, die eerder al chicklits als Liever Lombok en Cruise Control schreef. Heerestraat & Rozenlaan is niet alleen het YA debuut van Van Tongeren, maar ook de eerste oorspronkelijke Nederlandstalige YA uitgave van uitgeverij Blossom Books. Een van de belangrijke thema’s van dit boek is de scheiding van Nina’s ouders. Carlie van Tongeren heeft zelf ook gescheiden ouders en in het voorwoord zegt ze daarover:

‘Ik had dit boek graag gelezen toen ik als Nina heen en weer fietste tussen mijn gescheiden ouders. Want er valt soms ook wel wat te lachen om dat nieuwe, rare en soms rampzalige leven.’

Hoofdpersoon Nina maakt in een korte tijd heel veel mee. Ze bevindt zich tussen twee vuren en wil haar beide ouders graag blij maken. Ze wil haar moeder helpen, die naar Anja verwijst als ‘dat mens’ en tegelijkertijd ook de vrede te bewaren bij haar vader en zijn nieuwe leven met Anja en zijn stiefkinderen. Nina is een realistisch personage, ze maakt fouten en doorloopt verschillende emoties, wat er voor zorgt dat je makkelijk met haar meeleeft. Naast de problemen rond de scheiding gebeurt er in haar leven bovendien van alles op het gebied van voetbal, school, vriendschap en liefde...

Nina krijgt steun van haar twee vriendinnen Mara en Ilse. Ze praten over school, liefde en hun ouders. Haar vriendinnen hebben ook hun eigen problemen, zo worstelt Mara met haar geloof en is Ilse net uit de kast gekomen. Hun chatgesprekken zijn her en der door het verhaal in een aparte opmaak afgedrukt.

Een andere leuke afwisseling is dat Nina in haar dagboek zogenaamde De-Zo-Had-Het-Moeten-Gaan-Dialogen noteert. Deze DZHHMGD-dialogen bevatten de dingen die Nina in eerdere situaties had willen zeggen maar op dat moment niet over haar lippen kon krijgen. Dergelijke situaties zullen voor veel lezers herkenbaar zijn.

Heerestraat & Rozenlaan behandelt een zwaar onderwerp, de invloed van een scheiding op tieners, op een lichte en humoristische manier. Voor lezers met gescheiden ouders zal het boek misschien herkenning en extra hoop geven. Voor alle lezers is het een verhaal om van te genieten door de mooie vriendschap, de humor en de romantiek. Aanrader!

Recensie: Heerestraat & Rozenlaan – Carlie van Tongeren

Heerestraat en Rozenlaan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nina's ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt.
    Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar - en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen