• onze waardering

Recensie: De meid RECENSIE

Recensie: De Meid – Marlies Allewijn

De kracht van en vooral het respect voor vrouwen is actueler dan ooit. Zelfs in de huidige wereld waar vrouwen in principe alles mogen zoals mannen, zie je nog steeds vrouwen strijden voor hun rechten. Kijk maar naar de #metoo beweging of de oproep om hetzelfde te verdienen als onze mannelijke soortgenoot. Want ook in deze moderne tijd is het zo dat de vrouw in dezelfde functie vaak minder verdiend dan de man. Dit betekent dat het verhaal van de Zeeuwse Neeltje Lokerse eigenlijk nog heel relevant is voor deze tijd…

De Zeeuwse Neeltje Lokerse deed begin 20ste eeuw iets revolutionairs: ze nam als dienstbode wraak op haar werkgever, de vader van haar bastaardkind. Midden op het Binnenhof schoot ze de man neer, met als doel aandacht te vragen voor het onrecht dat vrouwelijke dienstboden dagelijks overkwam. Neeltje werd een publieke heldin en werd zelfs vrijgesproken. Door haar toedoen werd de wet Loeff - waarin onderzoek naar vaderschap en alimentatie geregeld is - enkele jaren later gerealiseerd. Marlies Allewijn schreef een biografische roman over het aangrijpende leven van deze intrigerende, stoere vrouw.

Een verhaal over een iconisch figuur in de geschiedenis kan de lezer angstig maken voor een langdradig verhaal vol opsommingen en beschrijvingen. In het boek De meid, een biografisch roman van Marlies Allewijn is niets minder waar. De meid is namelijk heerlijk vlot geschreven en geeft een heel goed beeld van een stoere en moedige vrouw die opkwam voor de rechten van haar soortgenoten. Het leven van Neeltje Lokerse wordt op een prettige toegankelijke manier geschreven, waardoor de lezer zich heel gemakkelijk herkend in deze pittige jonge vrouw en als vanzelf met haar meeleeft. Haar problemen zijn, ondanks het tijdsverschil (begin twintigste eeuw) heel toegankelijk voor iedereen die dit boek oppakt. Bijvoorbeeld mannen die hun beloftes niet nakomen en vrouwen meer zien als een gebruiksvoorwerp en vrouwen die nog steeds te weinig verdienen. Treurig genoeg hebben ook nu nog veel vrouwen weleens te maken gehad met aanranding of verkrachting.

En dit maakt De Meid ondanks dat het een historische biografie is, zo actueel. De strijd van Neeltje Lokerse is eigenlijk nog steeds gaande en roept ons op om ook zo moedig te zijn. Het verhaal is geschreven in korte zinnen, waarbij Marlies Allewijn gebruik maakt van de taal van alledag. Het boek krijgt een persoonlijk tintje door de vele briefwisselingen tussen Neeltje en haar familie en vrienden. De Meid geeft ook een goed beeld van het leven voor een jonge vrouw in de twintigste eeuw, ondanks dat de auteur aangeeft, dat  ze zichzelf bij het schrijven enkele vrijheden heeft gegund. Wel had het boek wat meer voetnoten of meer beeld van de lezingen die Neeltje heeft gegeven, kunnen hebben. Maar misschien had dit juist de vlotte schrijfstijl teniet gedaan.

Concluderend biedt De Meid een boeiende en intrigerende kijk in het leven van een bijzonder en moedige vrouw. Het schept nieuwsgierigheid naar deze dienstbode en naar de toekomstige werken van Marlies Allewijn.

Recensie: De Meid – Marlies Allewijn

De meid

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Zeeuwse Neeltje Lokerse deed begin 20ste eeuw iets revolutionairs: ze nam als dienstbode wraak op haar werkgever, de vader van haar bastaardkind. Midden op het Binnenhof schoot ze de man neer, met als doel aandacht te vragen voor het onrecht dat vrouwelijke dienstboden dagelijks overkwam. Neeltje werd een publieke heldin en werd zelfs vrijgesproken. Door haar toedoen werd de wet Loeff – waarin
  onderzoek naar vaderschap en alimentatie geregeld is – enkele jaren later gerealiseerd.
  Marlies Allewijn schreef een biografische roman over het aangrijpende leven van deze intrigerende, stoere vrouw.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

 • Het Sanatorium - Sarah Pearse

 • Recensie: A Boy Called Christmas 

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen