• onze waardering

Recensie: Iedereen eet mee RECENSIE

Recensie: Iedereen eet mee – Alexia Stevens

Alexia Stevens verzamelde in Iedereen eet mee de lekkerste en leukste recepten die ze publiceerde op haar blog. Ze is van de mening dat iedereen recht heeft op een lekkere maaltijd, ook mensen met allergieën en intoleranties.

Tegenwoordig zijn er meer en meer mensen die bepaalde ingrediënten niet kunnen verdragen. Speciaal voor hen zijn deze recepten ontwikkeld. Maar zoals de titel al aangeeft kunnen ook mensen zonder allergieën of intoleranties gewoon van deze maaltijden genieten Met de recepten uit dit boek kan je één en dezelfde maaltijd koken voor kinderen en volwassenen met of zonder allergieën en er samen van genieten.

Een jaar of twee geleden ontdekte ik, na een lange periode van bijna constant ziek zijn, dat ik glutensensitief en lactose intolerant ben. Het was een verademing om eindelijk voedsel te kunnen eten waarvan ik niet ziek werd, maar aan de andere kant ook een hele opgave om nog lekkere maaltijden samen te stellen zonder deze ingrediënten.

Vandaag, zo’n twee jaar later, is het op bepaalde momenten nog moeilijk om nieuwe maaltijden te verzinnen en hiervoor inspiratie te vinden. Ik keek er dus echt naar uit om met de recepten van Alexia Stevens aan de slag te gaan en inspiratie op te doen uit Iedereen eet mee.

Het boek is zoals de meeste kookboeken ingedeeld in verschillende hoofdstukken (ontbijt, lunch, dessert,…) zodat je snel een bepaald type recept kan terugvinden. Bij alle recepten staat apart nog eens via symbolen getoond met welke allergieën of intoleranties je de maaltijd kan eten en met welke je deze het best vermijdt. In totaal zijn er zes soorten symbolen die voor de zes meest voorkomende allergieën staan. Deze worden in het inleidende hoofdstuk verklaard maar zijn ook universeel dus zelfs zonder de verklaring te lezen lijken ze mij zeer duidelijk te zijn.

Omdat ik met mijn dessertrecepten niet verder geraak als een lactosevrije crème brulee of chocolademousse besloot ik eens het recept voor Pavlova uit te testen. Als tweede recept koos ik voor de cake à la bomma Titi.

Recept 1: Pavlova

Hoewel een standaard pavlova volgens mij ook geen gluten of lactose bevat had ik nooit kunnen bedenken dat ik dit ook als dessert zou kunnen klaarmaken. Het is zo zelfsprekend dat het gewoon niet in je op komt en ik vond de versie zonder slagroom en fruit ook nooit zo bijzonder dat ik het zelf eens wilde maken.

Na het zien van deze versie in het boek wilde ik het recept dan ook meteen testen. De uitleg van de werkwijze was erg duidelijk want voor een eerste keer lukten deze pavlova’s meteen goed. Ook de smaak was al lekker, zelfs zonder slagroom en fruit.

Toch wilde ik dit als een echt dessert serveren en besloot ik lactosevrije slagroom op te kloppen en seizoensfruit aan het gerecht toe te voegen. De combinatie van de zoete merengue, de neutrale ongezoete slagroom en het zure fruit was echt hemels. Dit is een recept om zeker vaker klaar te maken.

Recept 2: Cake à la bomma Titi

Omdat het merendeel van de glutenvrije koeken enorm veel suiker bevat en ze daardoor eigenlijk erg ongezond zijn, wilde ik mij graag eens wagen aan deze cake. Ik bakte vroeger altijd met zelfrijzende bloem maar de glutenvrije versies vind ik niet erg geslaagd om cake mee te bakken.

Ik leerde dankzij Iedereen eet mee dat je van elke gewone bloemmix, zelfrijzende bloem kan maken door er glutenvrij bakpoeder aan toe te voegen. Voor iemand die zoals ik, graag bakt, is dit echt een geweldige tip die meteen vele deuren opent naar andere recepten.

Wat nog nieuw was is de toevoeging van yoghurt aan het cakedeeg. Hier had ik nooit eerder van gehoord maar dit zorgt ervoor dat je met een kleinere hoeveelheid boter toch een smeuïge en zachte cake kan creëren.

Ik ging zo op in alle nieuwe dingen die ik van schrijfster Alexia Stevens leerde dat ik zelfs vergat om foto’s van mijn deeg te maken. Ik had mijn tulbandvorm ook net uitgeleend aan een familielid dus bakte met de hoeveelheid deeg twee kleinere cakes i.p.v. één grote.

Hoewel de cake de eerste minuten niet leek te rijzen ging hij uiteindelijk toch de hoogte in en tegen de tijd dat hij uit de oven mocht was hij perfect gerezen. Uiteraard wilde ik samen met de andere gezinsleden de cake meteen proeven eens hij afgekoeld was en hij viel erg in de smaak. Zowel bij mensen met allergieën als mensen zonder allergieën. De Iedereen eet mee-opzet is dus duidelijk geslaagd!

Dit boek krijgt van mij 5/5 hartjes. Kookboeken voor mensen met allergieën en intoleranties zijn in deze tijd erg nodig. Steeds meer en meer volwassenen en kinderen blijken voor bepaalde voedingsstoffen allergisch te zijn en het is niet altijd even simpel om dan nog te weten wat je kan klaarmaken. Gelukkig is Iedereen eet mee van Alexia Stevens al een erg goede handleiding om allergievriendelijk te gaan koken. Met haar tips en lekkere recepten ben je al snel op de goede weg!

Recensie: Iedereen eet mee – Alexia Stevens

Iedereen eet mee

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Elke dag evenwichtig én lekker koken voor het hele gezin is vaak een pittige uitdaging. Helemaal spannend wordt het als je bovendien nog eens rekening moet houden met een voedselintolerantie of - allergie. Alexia Stevens startte als ervaringsdeskundige de blog Must Be Yummie op om haar allergievrije recepten te delen met lotgenoten. Dit boek bundelt de hartige succesgerechten en de zoete toppers, waarbij telkens is aangegeven of het recept vrij is van gluten, lactose, noten, eieren, soja of geraffineerde suiker. Want ook wie een intolerantie of allergie heeft, mag 100 % genieten van lekker eten!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen