• onze waardering

Recensie: Reisverslag van een kat RECENSIE

Recensie: Reisverslag van een kat – Hiro Arikawa

Wanneer Saturo een zwerfkat vindt, twijfelt hij geen moment om zich over het dier te ontfermen. Van kinds af aan is de Japanner een groot kattenliefhebber. Er ontpopt zich een ware vriendschap tussen de jonge man en de uiterste eigengereide kat. Als er een periode van onzekerheid in het leven van Saturo optreedt, gaan de twee op reis om een nieuw onderkomen voor het beestje te vinden.

Er wordt weleens gezegd dat een kat met een knik in zijn staart geluk brengt. De knik geeft de staart de vorm van een zeven. Nana in het Japans. De zwerfkat beschikt over zo’n knik en wordt hierom ook door Saturo direct met Nana aangesproken. De kat is op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd van zijn toebedeelde naam en laat het niet na om zich hierover op sarcastische toon uit te spreken. Nana vertoont grote gelijkenissen met de kat waarvan Saturo als kind, door afschuwelijke omstandigheden, afstand heeft moeten doen. Die had vanwege de twee streepjes op zijn voorhoofd  de titel Hachi (acht) gekregen. Volgens Saturo kan het geen toeval zijn dat de twee op deze manier aan elkaar gelinkt zijn. En was Nana dus voorbestemd om in zijn leven te verschijnen.

Hoewel de titel, Reisverslag van een kat, doet vermoeden dat het verhaal om de kat draait, is het eigenlijk een verhaal dat over de vriendschappen van Saturo gaat en is hiermee niet de kat Nana, maar het baasje de hoofdpersoon. Het verhaal begint echter met de kennismaking tussen Saturo en Nana en dit wordt vanuit de beleving van Nana verteld. Daarna volgt een beschrijving vanuit de derde persoon en is het Nana die zijn oor te luisteren legt. De kat laat het echter niet na om telkens een reactie te geven op hetgeen dat zich voordoet. De vriendschappen uit het verleden van Saturo worden uitvoerig en prachtig beschreven. Uit de verhalen blijkt dat Saturo een bijzonder persoon is en alom geliefd. De diepe vriendschappen van weleer blijken onvoorwaardelijk. Een ieder is bereid om de kat te adopteren. Toch laat hun zoektocht naar een nieuw baasje voor Nana telkens te wensen over. In de eerste plaats omdat Saturo en Nana zo aan elkaar gehecht zijn dat ze geen afscheid van elkaar kunnen nemen. Je vraagt je daarom continu af waarom Saturo afstand zou moeten doen van zijn maatje. Ook Nana heeft geen enkel idee waar hun roadtrip naar toe zal leiden. De kat geniet van de reis met zijn baasje en de plezierige rit behoeft voor hem geen enkele uitleg. Bij de lezer broeit de vraag echter wel en blijft hangen tot het laatste hoofdstuk. Dan opeens wordt de zoektocht volledig duidelijk en vallen alle stukjes op zijn plek. Het einde is diep ontroerend en zal menig lezer moeite hebben om de tranen te bedwingen.

De schrijfster Hiro Arikawa heeft zich duidelijk intensief beziggehouden met het bestuderen van het kattengedrag. Haar beschrijving van de gedachtegang van de kat laat niets aan de verbeelding over. De uitspraken en hersenspinsels van Nana zijn hier en daar hilarisch. Het dier voelt zich in veel opzichten superieur en steekt dit niet onder stoelen of banken. Ook de gesprekken die hij voert met soortgenoten zijn buitengewoon amusant.

Reisverslag van een kat is een inspirerend en uitzonderlijk mooi beschreven verhaal over ware vriendschap. 

Een leuk weetje: De kat is in Japan tevens een mythisch figuur en stamt uit de 17e eeuw. Wij denken vaak dat de stilzittende kat met de naar voren zwaaiende poot (de Maneki Neko) uit China komt. Toch is de oorsprong van de kat, niet China maar Japan. Het verhaal gaat dat een arme man woonachtig in een vervallen tempel in Edo (het huidige Tokyo) ,een verwaarloosde straatkat in huis zou hebben gehaald. De kat maakt het al snel als gewoonte om voor de tempel te posten. Tijdens een hevige regenbui besluit een edelman te schuilen onder een boom, tegenover de tempel. Op het moment dat de man naar de kat toeloopt, wordt de boom door de bliksem getroffen. De kat zou hem hebben gelonkt door met zijn poot naar voren te zwaaien. Iets wat men in Japan doet als men ‘kom hier,’ wil zeggen.

In Japan geldt de kat als symbool voor geluk.

Recensie: Reisverslag van een kat – Hiro Arikawa

Reisverslag van een kat

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het hartverwarmende 'Reisverslag van een kat' van Hiro Arikawa vertelt over de roadtrip van Nana de kat. Nana weet niet waar hij naartoe gaat en waarom ze de reis maken. Maar het betekent wel dat hij voor in een zilverkleurig busje mag zitten naast zijn baasje Satoru. Samen doorkruisen ze Japan en logeren bij oude vrienden. Ze komen bij een norse boer die in katten niets meer dan rattenvangers ziet; bij een hartelijk echtpaar met een B&B waar huisdieren welkom zijn; bij een treurige man die net verlaten is door zijn vrouw. Maar waarom zijn ze op reis? En waarom is iedereen zo geïnteresseerd in Nana? Wanneer Nana erachter komt, breekt zijn kleine hartje en hij zet alles op alles om het avontuur niet te laten eindigen. 'Reisverslag van een kat' van Hiro Arikawa is een ode aan het leven en vriendschap en aan de kleine dingen die soms de grootste vreugde geven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen