• onze waardering

Recensie: Zeegroenten RECENSIE

Recensie: Zeegroenten – Donald Deschagt en Sophie Matthys

Zeegroenten is een kookboek met recepten van seaweedchef Donald Deschagt. Hij vertelt hoe hij in aanraking is gekomen met zeewier en hoe dit zijn hart veroverd heeft. Door zijn verhaal wil je meteen afreizen naar zijn restaurant in Bredene om te proeven hoe hij zijn passie heeft omgezet in heerlijk eten. En dit alles gebeurt dus al voordat je de recepten hebt gelezen en daar enthousiast over bent geworden.

In het eerste gedeelte van Zeegroenten wordt informatie gegeven over de mogelijkheden van zeewier. Het is gezond en ecologisch verantwoord. Daarmee past het helemaal binnen de huidige food- en milieutrends. De informatie wordt op een leuke manier aangeboden door middel van interviews met marien ecoloog en ecotoxicoloog Colin Janssen. Zijn en Donald Deschagts enthousiasme over zeewier werken aanstekelijk. Het verhaal dat ze vertellen is duidelijk, nuchter en wetenschappelijk onderbouwd zonder droge kost te worden.

De indeling van het boek is erg praktisch. Eerst is er een gedeelte met algemene informatie over zeewier. Daarna wordt er per zeegroente uitleg gegeven over de herkomst en gebruiksmogelijkheden. Dit wordt dan gecombineerd met een aantal recepten waarin de zeegroente verwerkt kan worden. Deze indeling maakt de recepten gemakkelijk terug te vinden als je een bepaalde zeegroente wil gaan proberen. De informatie over de zeegroente wordt zeer overzichtelijk weergegeven. De recepten zijn goed uitgewerkt en goed te volgen. Soms mist er bij de ingrediënten wat duidelijkheid over de dosering en wordt er uitgegaan van standaardhoeveelheden in verpakkingen, bijvoorbeeld een zakje gist. Soms zou het ook fijn zijn wat alternatieven te krijgen. Bij het zeewier-venkelzaadbrood staat dat je het mixen van de ingrediënten in de keukenmachine moet doen. Het zou fijn zijn als er bij staat of je het ook met de hand zou kunnen mixen (dit kan overigens). Maar een beetje geoefende kok(kin) durft hierin zelf te experimenteren en kan prima uit de voeten met de beschrijvingen. Tot slot worden de recepten vergezeld met prachtige foto’s van de gerechten die er stuk voor stuk restaurantwaardig uit zien.

De recepten uit Zeegroenten die ik voor deze recensie heb geprobeerd zijn zeewier-venkelzaadbrood, tapenade van de seaweedchef, omelet met dulse en geitenkaas en de zeewierazijn.

Zeewier-venkelzaadbrood

Een echte aanrader! Gemakkelijk te maken en erg lekker. Doordat het deeg tussendoor moet rijzen kost het wel wat tijd maar als je daar rekening mee houdt is het geen probleem.

Tapenade van seaweedchef

Smaakt naar smeerbare sushi, I love it! Een echte aanrader voor op feestjes om je gasten iets origineels voor te zetten.

Omelet met dulse en geitenkaas

Erg lekker, de dulse geeft net een ander, verrassend smaakje aan je omelet. Dit recept zorgde wel even voor verwarring omdat je de dulse op meerdere manieren erin kunt verwerken maar slechts 1 optie wordt duidelijk uitgewerkt. Gelukkig staat de andere op de foto bij het recept en is het dus toch gelukt.

Zeewierazijn

Perfect om alle restjes zeewier op te maken en ziet er erg leuk uit. Het duurt even voordat de azijn op smaak is dus deze heb ik nog niet kunnen proeven voor deze recensie.

Zeegroenten is een erg leuk, mooi en vooral praktisch kookboek voor wie eens wat anders wil proberen. De recepten zijn duidelijk en goed uit te voeren. Ook zijn ze, mits je zeewier lust, laagdrempelig. Er staat voor ieder wat wils aan recepten. Het enige nadeel is dat het erg  moeilijk is om aan de meeste zeegroenten te komen. Verder dan kant-en-klare wakamesalade en norivellen komen de meesten supermarkten en vishandels (in mijn woonplaats in ieder geval) niet. Gelukkig staan hiervoor aan het einde van het boek wel wat tips. Uiteindelijk is het me niet gelukt om verse zeewier te kopen maar met de gedroogde variant en het zeewierpoeder zijn er genoeg recepten om uit te kiezen. Deze heb ik overigens online gekocht. Het zou leuk zijn als dit boek voor wat meer bekendheid van de mogelijkheden van zeewier gaat zorgen zodat het voor winkels aantrekkelijker wordt om het aan te bieden. Iedereen aan de zeegroenten zou ik zeggen!

Recensie: Zeegroenten – Donald Deschagt en Sophie Matthys

Zeegroenten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In dit boek deelt Seaweedchef Donald Deschagt originele, haalbare recepten met zeewier of zeegroenten als hoofdingrediënt of smaakmaker met ons.

    Ga ook eens aan de slag met heerlijke veelzijdige groente zoals zeekraal, lamsoor, wakame en kombu: speltcroque met zeewierpesto, mosselen met zeekraal en wakame, smoothie met zeesla... Bijzonder lekker, maar ook gezond en goed voor het milieu!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen