• onze waardering

Recensie: Eén waarheid RECENSIE

Recensie: Eén waarheid – Nadine Swagerman

‘Met ingehouden adem kijk ik naar mijn vingers, naar de stroperige, donkerrode substantie die eraan kleeft. Dan pas zie ik het bloed, dat langzaam onder haar vandaan kruipt. In paniek strompel ik achteruit. “Mam? Nee, Mam!”’

Als Laura terugkomt van een avondje stappen, vindt ze de lichamen van haar ouders. Wie heeft haar ouders vermoord? Ze kan moeilijk omgaan met al haar verdriet en de nieuwe situatie. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting om daar begeleiding en therapie te krijgen.

Joritt, een verpleegkundige in opleiding, loopt daar stage en is meteen onder de indruk van Laura. Hij gaat op onderzoek uit en volgt het politieonderzoek naar de moord op haar ouders. Wat is er allemaal gebeurd? Wat is de waarheid?

Eén waarheid is het debuut van Nadine Swagerman. Swagerman is eigenaresse van een tekstbureau en stond in 2017 in de finale van twee grote schrijfwedstrijden. Haar droom om auteur te worden kwam uit toen ze in 2017 een boekcontract voor Eén waarheid tekende bij Uitgeverij Kluitman.

Het boek begint met de flashback dat Laura haar ouders vindt. Het grootste deel van het boek speelt zich echter een paar weken later af in de kliniek, afgewisseld met korte flashbacks die bijdragen aan de spanningsopbouw. Sommige zijn van recente gebeurtenissen vlak na de moord op Laura’s ouders, andere gaan jaren terug. Door de terugblikken krijg je stukje bij beetje meer informatie over wat er allemaal is gebeurd in Laura’s leven.  

Naast het perspectief van Laura lees je ook vanuit Joritts perspectief. Hij is direct al geïntrigeerd door de blonde Laura en wordt eigenlijk al na een paar gesprekken verliefd op haar. Zijn perspectief is interessant omdat hij een andere rol heeft in kliniek. Hij is verpleegkundige en kent alle inwoners goed. Hij wil meer weten over Laura en zoekt op internet meer over haar achtergrond. Deze informatie zorgt dat je als lezer ook meer weet over de eerdere gebeurtenissen en dat maakt het extra spannend. Een compleet beeld laat namelijk lang op zich wachten, telkens krijg je als lezer maar een klein puzzelstukje aangereikt van een grote puzzel.

“‘Ik zou bijna denken dat je nerveus bent, Laura”. Ze lacht. “Ik ben Nora.” Ik veeg snel mijn klamme hand over mijn broek en schud dan haar hand. “Kom, dan stel ik je voor aan deze andere idioten.”’

Ook over de andere inwoners van de kliniek kom je steeds meer te weten. Niet alle patiënten en verplegers worden even uitgebreid beschreven, maar over het gehele verhaal gezien krijgt elk personage zijn eigen karakter en achtergrondverhaal. Laura sluit nieuwe vriendschappen en vindt steun bij de anderen. De setting van de kliniek met allemaal vrouwen met psychische problemen lijkt natuurlijk heel serieus, maar het verhaal is ook gevuld met humor en leuke situaties.

Eén waarheid van Nadine Swagerman is een spannende YA thriller. Het verhaal wordt slim opgebouwd en het is daarom bijna onmogelijk om het boek weg te leggen. Je wilt tijdens het lezen dolgraag meer antwoorden en als je eenmaal de antwoorden hebt, dan heb je even tijd nodig om bij te komen…

Recensie: Eén waarheid – Nadine Swagerman

Eén waarheid

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Laura moet de waarheid weten.
    Hoe pijnlijk die ook is...
    Als Laura's ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar leven volledig in. Het gaat zelfs zo slecht met haar dat ze een zelfmoordpoging doet, waarna ze in een psychiatrische kliniek belandt. Daar leert ze Joritt kennen, een student verpleegkunde. Hij is de enige die haar soms even laat vergeten waar ze is en waarom. Joritt wil graag meer weten over de dood van Laura's ouders en hij komt terecht op de website van een amateur-­misdaadverslaggever, die de gebeurtenissen rondom deze moord op de voet volgt. En terwijl de politie haar best doet om de zaak op te lossen, stuit Joritt op informatie die Laura's wereld totaal op zijn kop zal zetten...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen