• onze waardering

Recensie: Simplissime – Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld RECENSIE

Recensie: Simplissime – Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld – J.-F. Mallet

De serie kookboeken van Simplissime is zeker in Frankrijk een groot succes. Inmiddels zijn er méér dan 10 versies verschenen: Het allermakkelijkste kookboek ter wereld, het allermakkelijkste kookboek light ter wereld, het allermakkelijkste Franse kookboek ter wereld, de allermakkelijkste pizza's ter wereld, het allermakkelijkste chique-diner kookboek ter wereld en onder andere het boek dat voor me ligt, het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld. Allemaal recepten met maximaal 5 ingrediënten en te bereiden in één pan of in de magnetron of (hetelucht) oven. Simplissime – Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld heeft als extraatje dat alle gerechten maximaal 2 euro per persoon kosten. Fijn voor de krappe studentenbeurs.

Alle gerechten zien er op de foto zeer smakelijk uit en de ingrediënten lijken op de één of andere manier meteen logisch bij elkaar te passen. Moeilijk ziet het er ook niet uit. Een gegratineerde hotdog bijvoorbeeld. Waarom zou je daarvoor een kookboek nodig hebben? In dit recept zit het geheim hem in het gebruik van de oven. Want je moet wel even weten hoelang zoiets dan in de oven moet en bij welke temperatuur. Hetzelfde, of misschien nog wel sterker, geldt dit voor het gebruik van de magnetron. We kunnen allemaal wat opwarmen in de magnetron maar een perfecte aardappelgratin of gehaktschotel uit de magnetron doen we niet vaak.

Omdat het aantal ingrediënten beperkt is tot 5 moet de smaak vaak komen uit de keuze van de ingrediënten. Zo hebben Chorizo, barbecuesaus en guacamole van zichzelf al complexe smaken. Zou je die zelf moeten maken dan waren het geen eenvoudige recepten meer. Gelukkig zijn die natuurlijk goedkoop en goed verkrijgbaar in de supermarkt. Slimme keuzes dus.

Het Simplissime – Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld bevat ook verrassende recepten die in een studentenhuis ongetwijfeld goed scoren. Denk bijvoorbeeld aan kipkluifjes met cola. Een uur in de oven, frietjes erbij en succes is verzekerd.  

Dat de foto's in het Simplissime – Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld bijdragen aan de aantrekkingskracht van de gerechten blijkt uit het eerste recept dat ik zelf maakte: Chili uit de koekenpan. Nu weet ik uit ervaring al dat bonenschotels zich maar moeilijk vast laten leggen op de foto. Komt er ook nog eens bij dat ik, op vakantie in Frankrijk, één van de ingrediënten niet kon vinden: bruine bonen. Achteraf niet zo slim want bruine bonen blijken in Frankrijk rode bonen te heten. Ik gebruikte de kleinere linzen. De beperking van vijf ingrediënten (behoudens peper en zout) merkte ik ook heel goed. Naast kaas, bonen, gezeefde tomaat en gehakt werd namelijk een eetlepel komijnpoeder gebruikt. Dat overheerste het hele gerecht en daar moet je wel van houden. Een uitje en wat chilipoeder hadden hier wonderen verricht.

J.-F. Mallet moet er wel een genoegen in vinden om steeds nieuwe combinaties van vijf ingrediënten te vinden. Met meer dan 10 boeken van meer dan 200 pagina's moet dat een uitdaging zijn. Het daagde ook mij uit. Daarom maakte ik een gerecht geïnspireerd op het Simplissime – Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld maar toch één die er niet zo exact in staat. Mijn aardappelblokjes met chipolataworstjes en champignons waren ook erg lekker.

Aan de desserts ben ik helaas niet toe gekomen maar ook die zien er aantrekkelijk uit. Behalve in de studentenkeuken zijn ze ideaal voor de thuiskok die het niet zo heeft op het nagerecht.

Simplissime – Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld van J.-F. Mallet zou ik zeker aanraden voor de doelgroep. Mijn dochter die binnenkort uitvliegt krijgt het zeker mee. Ook voor kleine gezinnen met weinig kookinspiratie, een kleine beurs en die toch gezond willen eten is het boek zeker een aanvulling. Ik geef het boek, namens de doelgroep, vier hartjes.

Recensie: Simplissime – Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld – J.-F. Mallet

Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het allermakkelijkste studentenkookboek ter wereld is het ideale boek voor iedereen die zelf de keuken in gaat. Met makkelijke gerechtjes met maximaal 5 ingrediënten, voor maar 2 euro per persoon, die je kunt maken op een simpele pit of in de magnetron. De recepten zijn lekker en leerzaam tegelijk: verplichte kost voor alle studenten die nog wel wat hulp in de keuken kunnen gebruiken! Het ideale cadeau voor nestverlaters.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Gezocht: gast-recensenten voor Het lied van de wolken

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen