• onze waardering

Recensie: The Mars Room RECENSIE

Recensie: The Mars Room – Rachel Kushner

Alhoewel de Verenigden Staten net zoals Nederland een Westers land is, zijn er nog best wel veel verschillen tussen beiden landen op te noemen. Daarnaast wordt ons beeld van Amerika grotendeels gevormd door televisieseries, talkshows , sociale media en het nieuws. Maar is dit dan wel zo’n realistisch beeld. Auteur Rachel Kushner weet met haar nieuwe roman The Mars Room een beeld te vormen van het rauwe Amerika waarbij vrouwen in louche tenten werken en het leven (en dood) in een gevangenis zeker niet over rozen gaat…

In The Mars Room van Rachel Kushner is de 29-jarige Romy Hall onlangs veroordeeld tot tweemaal levenslang plus zes jaar. Ze slijt haar dagen in een maximaal beveiligde vrouwengevangenis in Noord-Californië. Buiten is het San Francisco van haar jeugd en Club Mars, de stripclub waar ze ooit danste voor de kost. En haar zevenjarige zoontje Jackson.
Binnen is de nieuwe, absurde realiteit: duizenden vrouwen die hun levensbehoeften bij elkaar proberen te scharrelen, dagelijks geweld door zowel bewakers als gevangenen.
Romy ziet de toekomst voor zich uitstrekken in een lange, onverbiddelijk rechte lijn. Totdat ze uit haar sleur wordt gerukt door nieuws vanbuiten, en haar lot naar eigen hand moet proberen te zetten. 

Heeft iedere Amerikaan wel een eerlijke kans om iets van zijn of haar leven te maken. De lagere klassen in de Verenigden Staten hebben het volgens Rachel Kushner zwaar en moeten hun best doen om rond te komen. In de criminaliteit terechtkomen is hierdoor bijna onvermijdelijk. Ook kent het Amerikaanse rechtsysteem hoge straffen, waardoor de jonge Romy Hall gedwongen is om voor de rest van haar leven in de gevangenis te zitten. Dit geeft Romy toch een heel ander perspectief op het leven wat nog voor haar ligt. De cultuur van een Amerikaanse vrouwengevangenis is fascinerend om te lezen. De verschillende rassen, de laaggeletterdheid en de dingen die men moet doen om te overleven tussen een groep criminele vrouwen. Het boek levert hierbij een intrigerende tegenstelling tussen de ‘American Dream’ aan de ene kant en het gevecht van de lagere klassen van Amerika dagelijks moeten leveren aan de andere kant.

Je beleeft het verhaal vooral door de ogen van Romy Hall met een enkele zijsprong naar bijvoorbeeld een gevangenisbewaker. Omdat Romy veel terugblikt naar haar jeugd en haar overpeinzingen, zijn sommige gedeelten van het boek lastig om te lezen door het beschrijvende taalgebruik en de soms lange hoofdstukken. Wel zorgt het ervoor dat je als lezer een goed en compleet beeld krijgt van het leven van Romy en hoe ze uiteindelijk in de gevangenis terecht komt. Romy intrigeert juist omdat de lezer in haar als persoon veel herkenning zal kunnen vinden. The Mars Room zet de lezer ook aan het denken over Amerika in vergelijking tot Nederland en zit boordevol levensvragen. Wat te doen als je leven zo uitzichtloos is? Ook het leven als gevangenisbewaker is niet gemakkelijk  en doet je afvragen of wij in Nederland eigenlijk niet veel beter af zijn?

Concluderend is The Mars Room zo’n boek dat eigenlijk onmisbaar is in je collectie, wanneer je een meer realistisch beeld wil hebben over de wereld om je heen. De manier van schrijven is niet altijd even gemakkelijk leesbaar, maar wanneer je het boek uiteindelijk uit hebt, krijg je hier veel voor terug.

Recensie: The Mars Room – Rachel Kushner

The Mars Room

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    It's 2003 and Romy Hall is at the start of two consecutive life sentences at Stanville Women's Correctional Facility, deep in California's Central Valley. Outside is the world from which she has been severed: the San Francisco of her youth and her young son, Jackson. Inside is a new reality: thousands of women hustling for the bare essentials needed to survive; the bluffing and pageantry and casual acts of violence by guards and prisoners alike; and the deadpan absurdities of institutional living, which Kushner evokes with great humor and precision.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen