• onze waardering

Recensie: De slanke keuken RECENSIE

Recensie: De slanke keuken – Sophie Matthys

Met de recepten uit De slanke keuken kan je eenvoudig afvallen zonder hier veel moeite voor te moeten doen. De simpele, snelle en pure recepten helpen je op weg om een nieuwe, gezondere levensstijl aan te nemen.

Sophie Matthys toont met dit boek aan dat op dieet gaan geen straf moet zijn, maar dat er genoeg manieren zijn om te blijven genieten van elke maaltijd maar dit wel op een gezonde en verantwoorde manier.

In De slanke keuken vind je recepten voor het ontbijt, de lunch, het diner, tussendoortjes en desserts. Je kan deze levensstijl dus doorheen elk moment van de dag aanhouden en een volledig dagmenu samenstellen met recepten uit dit boek.

De recepten worden begeleid door mooie foto’s en deze geven je meteen een idee hoe de maaltijd er ongeveer uit hoort te zien. De werkwijze van de recepten is telkens kort en bondig, voor beginners soms misschien net te bondig, anderen hebben dan weer genoeg aan deze korte beschrijving.

Omdat ik het moeilijk vind om tussendoortjes te vinden die gezond zijn en ook nog eens je hongergevoel wegnemen was ik erg geïnteresseerd in de muffins met ei, boerenkool en kippengehakt. Dit recept besloot ik dan ook te testen.

Ook testte ik het recept van de zachte kaastaart met vanille en citroen. We zijn thuis allemaal grote liefhebbers van alle soorten kaastaart dus een gezonde versie sprak mij enorm aan.

Recept 1: Muffins met ei, boerenkool en kippengehakt

Toen ik het recept voor de muffins zag besloot ik dat ik deze graag eens zou maken. Dit sprak mij aan omdat het niet zo eenvoudig is om een tussendoortje te vinden dat gezond is en ook nog eens je hongergevoel stilt.

Het was voor mij de eerste keer dat ik een eiergerecht in de oven heb bereid. Het voorbereiden van het gehakt en de kool was snel en simpel, ook het opkloppen van de eieren duurde maar een minuut dus dit is zeker een recept dat je snel tussendoor kan klaarmaken. Omdat ik niet wist of de eieren veel zouden stijgen tijdens het bakken in de oven of niet, was het wel even gokken tot waar je de vormpjes moest vullen. Dit stond namelijk niet vermeld in het recept.

Ik deed dit op gevoel, waarna bleek dat eieren enorm stijgen in de oven en deze bijna allemaal overliepen. Ze zagen er helaas niet zo mooi uit als in het boek maar gelukkig waren ze wel erg lekker. In de toekomst weet ik nu tot waar ik de vormpjes het best vul om mooie muffins te verkrijgen.

Recept 2: Zachte kaastaart met vanille en citroen

Thuis houden we allemaal van kaastaart in elke mogelijke vorm. Een recept voor een gezonde(re) kaastaart moest ik dan ook uittesten. Het recept bevat vrij veel ingrediënten maar de meeste zijn wel te vinden in de supermarkt.

Wat mij meteen opviel was dat het recept enorm veel stevia bevat. De hoeveelheid stevia is normaal 1/10 van de hoeveelheid aan suiker maar in dit geval zou dat betekenen dat het recept 1200 gram in suiker zou bevatten, wat ik me maar moeilijk kan voorstellen. Ik besloot dan ook om de hoeveelheid stevia te verminderen naar een aanneembare hoeveelheid en te zien wat het resultaat zou zijn.

In het recept spreekt men van een springvorm maar niet specifiek over een bepaalde maat. Ik had enkel een standaardmaat in huis en al snel bleek dat deze te groot was voor de hoeveelheid deeg. Ik mengde meer koekjes voor de bodem en maakte de helft meer deeg omdat ik niet zeker was of deze nog ging stijgen of niet.

Uiteindelijk bleek de kaastaart niet te stijgen, wel bleef mijn prikker er vrij lang “vuil” weer uit komen dus ik bakte de taart iets langer. Toen de prikker er zuiver uit kwam zette ik de oven uit en liet de kaastaart afkoelen. Eens hij afgekoeld was merkte ik dat hij echt enorm vast was van structuur en dat hij niet zo luchtig en zacht was als de kaastaart die ik al eerder maakte. Wel was hij met de verminderde hoeveelheid aan stevia nog steeds zoet genoeg. De smaak was ook goed maar door de vaste textuur vind ik hem persoonlijk niet erg geslaagd. Het is dus geen recept dat ik snel nog een keer zou maken.

Dit boek krijgt van mij 3/5 hartjes. Het concept van De slanke keuken is erg leuk en de recepten van Sophie Matthys zien er stuk voor stuk heerlijk uit maar ik mis net dat beetje meer uitleg. Er worden veel vervangingrediënten gebruikt om de recepten om te toveren naar een gezondere versie en als je het niet gewoon bent om hier mee te werken is dit niet altijd even vanzelfsprekend. Verder ga ik zeker nog wat recepten uit het boek uitproberen en hopelijk de ingrediënten zo wat beter leren kennen.

Recensie: De slanke keuken – Sophie Matthys

De slanke keuken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Slank, hoe moeilijk kan het zijn? Heel moeilijk, als je ziet hoe zwaarlijvigheid aan een steile opmars bezig is. Toch volstaan enkele eenvoudige regels om een gezond gewicht te krijgen én te houden: kies voor pure voeding en de juiste vetten, drink veel water en geniet van wat je eet!

  Dit boek maakt het je echt gemakkelijk met heerlijke ontbijtideeën, verrassende lunches, zalige tussendoortjes en dinersuggesties om duimen en vingers bij af te likken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen