• onze waardering

Recensie: Belofte maakt schuld RECENSIE

Recensie: Belofte maakt schuld – Sarah Pinborough

In Belofte maakt schuld volgen we het verhaal van drie vrouwen. Lisa leidt een rustig leven met haar zestienjarige dochter Ava. Lisa is ietwat overbezorgd tot ongenoegen van haar dochter. Ava wil net als andere zestienjarige leuke dingen doen zonder dat haar moeder haar continu belt of appt. Ava verzwijgt dan ook dat ze al enige tijd leuk contact heeft met een jongen op Facebook. Haar moeder zou gek worden als ze ervanaf wist. Marilyn is Lisa’s beste vriendin die zo haar eigen problemen heeft. Toch hoopt ze dat Lisa ooit weer gaat daten en een leuke vriend krijgt. Maar Lisa’s verleden begint zich in te halen. Ze heeft namelijk ooit een belofte aan iemand gemaakt en heeft die verbroken. Nu wil die persoon vergelding…

Het begin van Belofte maakt schuld is heel sterk. Als lezer begin je al door het proloog met veel vraagtekens en door verschillende gebeurtenissen komen er alleen maar meer vraagtekens bij. Af en toe wordt er een puzzelstukje aangereikt waardoor je als lezer weer iets meer te weten komt. Dit is fijn, want anders zouden er teveel vragen overblijven voor de lezer. Wat dan wel weer apart is, is dat op de voorkant staan: ‘Drie vrouwen. Een van en liegt. Maar wie?’ Echter klopt deze tekst niet helemaal in verband met het verhaal aangezien we immers al meteen weten dat Julia degene met een verleden is. Wat Sarah Pinborough dan wel weer heel goed doet is dat als je als lezer denkt te weten hoe iets in elkaar zit, het toch weer compleet anders blijkt te zijn. Je wordt continu verrast en dat is erg knap gedaan.

Er is echter ook een minpunt in het boek. Soms leek het wel of Sarah Pinborough alleen maar een grootste plotwending in het boek had geschreven om maar een plotwending te hebben en niet om het verhaal sterker te maken. Dit gaat voornamelijk om de plotwending op het eind van het boek. Deze voelt te geforceerd en erg ongeloofwaardig. Dit is jammer. Hierdoor blijf je als lezer met vragen over doordat de plotwending niet goed genoeg wordt toegelicht. Daarnaast is het hele boek ontzettend goed opgebouwd en neemt de auteur de tijd om alles uit de doeken te doen en het verhaal te vertellen. Alleen bij het laatste hoofdstuk voelde het bijna alsof de auteur het boek even snel af wilde schrijven. Deze wordt dan ook afgeraffeld en het boek eindigt vrij abrupt, terwijl je als lezer nog een paar vragen over hebt en toch graag had gewild dat deze nog beantwoord zouden worden. Het lijkt bijna alsof de auteur daar ook geen antwoord op wist en hoopte dat ze met dit eind deze vragen kon omzeilen.

Het boek wisselt tussen heden en verleden op een knappe manier. Elke keer krijg je een stukje van de puzzel, maar niet in chronologische volgorde waardoor pas op het eind alles op zijn plek valt. Maar ondanks de tijdwisselingen en de niet-chronologische opbouw is het verhaal heel goed te volgen. Als lezer moet je echter wel je aandacht erbij houden. De stukken in het verleden worden aangeduid met ‘ervoor’ en ‘erna’. In eerste instantie dacht ik dat erna zich afspeelde in de toekomst, maar later wordt duidelijk dat ook dit zich in het verleden afspeelt.

Al met al is Belofte maakt schuld van Sarah Pinborough een prima thriller. Met name de eerste driekwart van het boek is erg sterk. Doordat heden en verleden afgewisseld worden blijf je als lezer continu geboeid lezen, omdat je wilt weten wat er nu precies in het verleden van Lisa gebeurt is. Jammer dat het boek niet zo sterk eindigde als dat het begon. Belofte maakt schuld krijgt van mij daarom ook drie hartjes.

Recensie: Belofte maakt schuld – Sarah Pinborough

Belofte maakt schuld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Drie vrouwen, en een van hen leeft een leugen. Maar wie?


  Is het Lisa? Achtervolgd door haar tragische verleden, wil ze niets anders dan een rustig leven met haar dochter Ava.
  Is het Ava? Zij wordt een held als ze een jongetje redt, maar ze zit helemaal niet op al die aandacht te wachten.
  Of is het Marilyn? Die heeft een perfect leven: man, goeie baan, mooi huis. Zo lijkt het tenminste.
  Eén moment zal de levens van de vrouwen voorgoed veranderen. Hun geheimen kunnen hun ondergang betekenen. Redden ze zich hieruit?

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Agent en Boef: Boevenstreken - Tjibbe Veldkamp

 • Brandende meisjes - C.J. Tudor

 • Onder de linde - Greetje van den Berg

 • Africola - Duncan Welgemoed

 • Het licht is hier veel feller - Mareike Fallwickl

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen