• onze waardering

Recensie: Wolfs muze RECENSIE

Recensie: Wolfs muze – Lyda Westerink

In Wolfs muze is het hoofdpersonage verplicht geweest te trouwen met een man waar ze niet van houdt. Ze heeft twee zonen, die streng worden opgevoed door haar man en zelf heeft ze niet veel te zeggen. Erg gelukkig is ze dus niet. Wanhopig proberen zij en haar voormalige jeugdliefde ‘wolf’ elkaar terug te bereiken, hun liefde is namelijk nooit opgehouden. Maar haar man en wolfs beroep weerhouden hen daarvan.

Lyda Westerink weet wel hoe je de lezer gebonden kunt houden aan het boek zonder er extreem veel spanning in te verwerken. Dit boek bestaat niet uit cliffhangers of spannende acties, maar Wolfs muze is een boek die je meeneemt met zijn mooi geschreven zinnen, personages en gevoel.

De zinnen van dit boek zijn redelijk poëtisch beschreven, hoewel het echt niet de impressie geeft dat het bijna een gedichtenbundel is. Het leest echter heel vlot, maar geeft de wat ‘romantischere’ kant aan het boek, wat zeker nodig is voor dit verhaal en ook dat kleine extraatje om het toch nog boeiend te houden. Er worden gewoon veel mooi, en niet dagelijkse, woorden gebruikt en veel vergelijkingen.

Ook Lyda’s personages zijn erg interessant. Omdat het boek over een lange tijdspanne afspeelt (meerdere jaren) krijgen we een mooie evolutie van de personages te zien. Het fijne is dat we niet alleen het hoofdpersonage veranderingen zien meemaken, maar ook de mensen om haar heen en dat toch allemaal door haar ogen. Bijna ieder personage in het boek waar dieper op ingegaan wordt, gedraagt zich anders naarmate het boek eindigt. Dit is erg knap gedaan, want dat kan je niet van ieder boek zeggen.

Wat ook nog een pluspunt was van Wolf muze, was dat we meevoelden met het hoofdpersonage. We voelden haar verdriet, vreugde en verliefdheid. De omstandigheden rondom haar waren erg mooi beschreven en het was dus niet moeilijk om je in te leven.

Een opvallend iets aan dit boek was dat de personages geen naam hadden. Ze werden beschreven als zij, man, zonen, de oudste, de jongste, moeder, oma, maar nooit met een echte voornaam. Zelfs ‘wolf’ was niet de echte naam, maar een vergelijking zoals het hoofdpersonage hem zag, het woord was namelijk nooit met hoofdletter geschreven. Hoewel dit misschien storend lijkt, was het dat absoluut niet. Het was heel gemakkelijk te volgen over wie er gesproken werd en het was dus geen enkel probleem dat we de naam niet wisten (misschien enkel als je nadien over het boek wilt praten).

Hoewel Wolfs muze een heel vlot boek was, kwam er hier en daar wel een pagina die wat moeilijker geschreven was dan andere en dus ook wat moeilijker te volgen. Maar al met al viel dit nog goed mee. Voor gevoelige zielen is het boek echter iets minder. Er wordt namelijk wel gedetailleerd ingegaan op seksscènes, maar op een nog redelijke propere manier.

Lyda Werterink heeft een pareltje neergezet met Wolfs muze, lichtjes gebaseerd op het sprookje van ‘Roodkapje’. Het boek is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een niet te spannend boek, maar dat je toch weet vast te houden. Het boek leest ook als een trein en is dus een goede snelle genieter.

Recensie: Wolfs muze – Lyda Westerink

Wolfs muze

  • Auteur:

    Lyda Westerink
  • Verschenen:

    12 juli 2018
  • Uitgave:

    ISBN 9789463650748
    Uitgever Elikser
    193 pagina's
  • Uitgever:

    Elikser
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Met bevende vingers sloeg ze het boek open, het papier rook vers en was heel wit. De woorden kende ze allemaal, stuk voor stuk had hij ze in haar oma's huis tegen haar gezegd, zelfs de woorden die hij in de schuur hees had gefluisterd, stonden er. En ook haar zuchten, haar kreunen, haar snikken van genot.

    Haar moeder kwam de zoldertrap op, vlug schoof ze het boek terug. Tot haar verbazing lag ook de versnipperde brief daar, blijkbaar had hij die uit de vuilnisbak gevist, de koffiedrab zat er nog op. En ja, hoor, de krant, de krant van donderdag, de cultuurpagina naar voren gevouwen.

    'Wolfs muze' is het verhaal van de verboden liefde tussen een vrouw uit een streng gelovige gemeenschap en een talentvolle dichter. Zij ontmoeten elkaar als hij les krijgt van haar grootmoeder, een vrijgevochten pianolerares. Een 'onmogelijk, wispelturig beest dat veel te lichtzinnig met zijn talenten omspringt' is hij, volgens haar oma.
    Op een middag, als hij zijn etudes zit te spelen en haar oma in de keuken thee zet, schuift zij naast hem op de pianokruk en kijkt naar hem op. Zijn ogen likken aan haar huid, vrijmoedig verkennen haar vingers zijn lichaam, de toonladders rillen van genot...

    De gemeenschap spreekt er schande van en haar moeder, die als weduwe volledig afhankelijk is van de kerk, werkt eraan mee dat zij in een liefdeloos huwelijk wordt gemanoeuvreerd. Het lijkt er niet op dat ze haar 'wispelturige beest' ooit nog zal zien, haar man controleert immers alles wat ze doet. Slechts een paar verstolen momenten zijn er, maar de band met haar twee jongens, die ze niet bij hun vader wil achterlaten, maakt het onmogelijk om de liefde van haar leven te volgen.
    Hém inspireert het wanhopige verlangen tot poëzie die zelfs internationale roem brengt. Het enige waarvoor hij echter leeft is om haar in zijn armen te kunnen sluiten, vertwijfeld zoekt hij vergetelheid in blond en brandy.

    Wanneer haar beide zoons studeren, kunnen zij elkaar eindelijk weerzien. Maar dan is het wel erg lang geleden dat ze elkaar vonden in oma's huis. Is hij nog altijd háár wispelturige beest of hebben de jaren hem van haar vervreemd?
    Een intens liefdesverhaal dat geurt naar varens en wilde kamperfoelie en geen sproet onbezongen laat.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Alles wat beweegt - Susan Smit

  • De terugkeer - Tina van Dijk

  • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

  • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

  • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen