• onze waardering

Recensie: Pas op voor de buren RECENSIE

Recensie: Pas op voor de buren – Hilde Vandermeeren

Ruth’s moeder werd geplaagd door een zeldzame psychische aandoening, waar Ruth behoorlijk door getraumatiseerd is. Nadat haar moeder zichzelf om het leven heeft gebracht, is het de grootste angst van Ruth om in de voetsporen van haar moeder te treden. Maar wanneer haar buren zich vreemd gedragen en ze symptomen van haar moeders aandoening begint te vertonen, weet Ruth niet meer wat ze moet doen.

Niets is wat het lijkt in Pas op voor de buren. Zoals bij iedere goede thriller is het belangrijk dat niemand te vertrouwen lijkt. Dit past goed bij de titel van het boek, omdat er bij de buren van Ruth vreemde dingen gebeuren. Je vraagt je af wie er verdacht is, of wie er alleen maar verdacht lijkt. Als er vreemde dingen gebeuren om Ruth heen, is niets meer wat het lijkt.

Omdat het doel van een thriller is dat hij spannend is, gebeuren er een hoop enge dingen in Pas op voor de buren. Soms is het moeilijk te onderscheiden of iets echt gebeurd is, of dat het in Ruths hoofd zit. Dit maakt het nog interessanter en zorgt voor een heerlijk mysterie.

Ruth is zelf schrijfster. Je vraagt je af wat er in haar verleden voorgevallen is, en hier kom je op een bijzondere manier achter. Ruth schrijft namelijk over haar eigen verleden! Als ze gaat schrijven, leest ze stukken terug die ze eerder op papier heeft gezet, waardoor je erachter komt wat er gebeurd is. Dit zijn spannende stukken, maar verklaren ook een hoop over Ruth.

De psychische aandoening, het syndroom van Capgras, is een bestaande ziekte. Het is geen bekende aandoening, omdat het zo zeldzaam is. Waarschijnlijk weet Hilde Vandermeeren hier meer over, omdat ze psychologie gestudeerd heeft.

Er wordt duidelijk uitgelegd wat de ziekte inhoudt, waardoor er geen vragen overblijven voor de lezer. Dit is fijn, want bij het uitdiepen van een ziekte kan het nog wel eens gebeuren dat niet alles even duidelijk is voor de lezer.

Hilde Vandermeeren is een fantastische schrijfster. Ze heeft meerdere prijzen gewonnen voor haar psychologische thrillers, en wanneer je Pas op voor de buren leest, begrijp je waarom. Het zit vol spannende momenten. Daardoor is het moeilijk om het boek weg te leggen. De hoofdstukken zijn niet lang, waardoor je er snel nog een – en vervolgens nog een – wilt lezen. Dit betekent ook dat je het boek binnen een mum van tijd uit kunt hebben.

Pas op voor de buren is een heerlijk boek om je lekker in te verliezen. Misschien niet het beste boek om te lezen als je wat achterdochtig van aard bent, maar anders zeker de moeite waard! Hilde Vandermeeren sleept je mee en voor je het weet, is dit fantastische boek al weer uit!

Recensie: Pas op voor de buren – Hilde Vandermeeren

Pas op voor de buren

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een straat met vier huizen.

  En vijf geheimen.

  Ruth is een thrillerauteur die onder pseudoniem schrijft. Dat is echter niet haar enige geheim. Ze verzwijgt een gruwelijke gebeurtenis uit haar verleden zowel voor haar vriend Matthew als voor haar omgeving. Haar moeder heeft haar geleerd dat je de buren nooit mag vertrouwen.

  Dan gebeuren er vreemde dingen in haar omgeving en wordt ze geconfronteerd met haar grootste angst: dat ze even geestesziek is als haar moeder. Bij haar moeder had de ziekte fatale gevolgen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De leukste Perkamentus memes

 • De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

 • 15 herkenbare tweets over het vertrek van Regé-Jean Page uit Bridgerton

 • Zo staat het ervoor met deze boekverfilmingen o.a. Huis van nacht, Clueless en Hitchhikers Guide to the Galaxy

 • Ik vergeet je niet - Gillian King

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen