• onze waardering

Recensie: Jouw huid RECENSIE

Recensie: Jouw huid – Jeroen Theunissen 

In Jouw huid, van Vlaamse schrijver Jeroen Theunissen, volgen we het leven van Griff, een blanke, jonge expat die woont in Brussel. Hij is een typische workaholic en EU-lobbyist. Per toeval, in een bar, ontmoet hij de Afrikaanse Ama. Ama komt uit Ghana en heeft geen verblijfsvergunning.

Griff en Ama ontwikkelen een hartstochtige relatie die de nodige twijfels en moeilijkheden met zich meebrengt. Door middel van hun relatie zetten zij elkaar aan het denken over hun leven, hun cultuur en hun achtergrond. Maar ze laten zich vooral leiden door de passie die ze voor elkaar voelen.

De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt, Brussel, weerspiegelt en lokt deze complicaties uit, met haar zakelijke, moderne en soms kille karakter, maar waar verschillende culturen zich met elkaar mengen. En plek van samenkomen, maar ook van botsen (zoals in elke grote wereldstad).

Het begin van het boek valt midden in het verhaal. We weten nog niet precies wat er gaande is en met wie we te maken hebben. Dit maakt het lastig om je meteen over te geven en je te laten meevoeren in het verhaal.  Het duurt dan ook even voor je de setting en de personages begrijpt en het boek je beet heeft.

Dan wordt het duidelijk dat we te maken hebben met twee verschillende perspectieven, die van Griff en Ama. Griff’s verhaal is in de ik-vorm, Ama’s verhaal in de jij-vorm. Deze techniek die Theunissen gebruikt zorgt voor een eigenaardige maar mooie scheiding in de belevingswerelden van de personages. Griff’s perspectief is pessimistisch, realistisch en zakelijk, in tegenstelling tot Ama’s perspectief die optimistisch is, nieuwsgierig en soms wat dromerig. Dit komt ook terug in het taalgebruik van de personages.

Wat dit verschil in perspectief ook versterkt, vooral door de jij-vorm van Ama, is een bepaalde afstandelijkheid die nadruk legt op Ama’s positie als buitenstaander; de kloof tussen Europeaan en niet-Europeaan, blank en niet-blank. Ama voelt zich duidelijk een buitenstaander als Afrikaanse in de westerse samenleving van Brussel. Alhoewel Griff ook een ‘buitenlander is’ (hij komt uit Wales), ervaart hij het heel anders. Hij is geen buitenlander; hij is een expat. Met contrast snijdt Jouw huid een schurende kwestie aan, en geeft het twee tegenstrijdige perspectieven op de vraag: ‘Wat is thuis?’.

De brug die Griff en Ama in hun relatie moeten slaan is metaforisch voor de samenleving. Dit maakt het boek dan ook vrij zwaarmoedig, want deze brug is niet makkelijk gebouwd. De vraag: is liefde sterker dan verschillen, is een vraag die zich stiekem op de achtergrond van het verhaal verbergt, wachtend op een antwoord.

Een andere rode draad in het verhaal is geloof. Geloof is misschien wel het grootste verschil tussen Ama en Griff. Het symboliseert de verschillende werelden waar zij vandaan komen, een fundament dat ze niet los kunnen laten.

Het midden van het verhaal is vrij saai en weinig opwindend. Soms voelt de thematiek dan ineens wat achterhaald (hebben we niet al zoveel boeken gelezen en films gezien over cultuurproblematiek?). Voor de originaliteit in thematiek hoef je dit boek niet te lezen. Toch zijn de personages genoeg uitgediept dat we met ze meeleven en willen weten waar deze relatie naartoe gaat. En gelukkig schudt het einde van het boek je wakker en zorgt dat het doorlezen het zeker waard is geweest.

Met Jouw huid maakt Theunissen een ruwe schets van een samenleving die worstelt met de dynamiek tussen verschil en overeenkomst, afstand en intimiteit. De titel Jouw huid is dan ook een mooie metafoor voor de plek waar dit verschil, maar ook de intimiteit, samenkomen.

Recensie: Jouw huid – Jeroen Theunissen

Jouw huid

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hij een eurocraat, zij iemand zonder verblijfsvergunning. Hij lobbyt voor grote bedrijven, zij doet allerhande onderbetaalde
    klusjes. Hij een westerling, zij een Afrikaanse. Maar allebei komen ze van elders.

    Wanneer Griff en Ama een relatie krijgen, moeten ze heel wat twijfels en vooroordelen opzijzetten. Overwint liefde alles? Of
    gebruiken ze elkaar alleen maar even, tot ze de ander niet meer nodig hebben? En wat is dat met de stad waarin ze wonen?
    Brussel, wereldstad tegen wil en dank, vol kunst en fijnstof, de ene dag vriendelijk en de volgende dag grimmig, met soms wat zon maar meestal met veel te dikke wolkenpartijen.

    In een sensuele, meeslepende stijl onderzoekt Jouw huid wat liefde en stedelijkheid in de eenentwintigste eeuw betekenen. Zijn wij allen wereldburgers geworden? Of verdwalen we alleen maar een beetje?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen