• onze waardering

Recensie: De boekenmoordenaar RECENSIE

Recensie: De boekenmoordenaar – Maja Wolny 

Wiktor Krzesim is een Poolse immigrant met een boekwinkel in Amsterdam. Hij verkoopt vooral Poolse literatuur, al is verkopen een groot woord. Eigenlijk wil hij zijn boeken liever niet kwijt. Voor sommige klanten maakt hij echter een uitzondering, zoals voor Marianne, in wie hij een mede-boekliefhebber herkent. Als ze met een paar vrienden een huis tegenover zijn boekwinkel koopt, hoopt hij dat dat het begin kan zijn van de verdieping van hun relatie. Precies in die periode wordt de bekende meubelrestaurateur Jan Visser dood aangetroffen in zijn atelier. Politie-inspecteur Eva Paelinck bijt zich vast in de zaak, want zij gelooft niet dat Visser is overleden aan een hartaanval. Haar onderzoek neemt haar mee terug in de tijd naar de massale verbanning van Joden uit Polen. Een vergeten stukje geschiedenis, maar voor sommigen nog steeds springlevend…

De boekenmoordenaar is de derde roman van de in Polen geboren schrijver Maja Wolny, maar de eerste die in het Nederlands verschijnt. Een begrijpelijke keuze, aangezien er een belangrijke rol is weggelegd voor de stad Amsterdam. Degenen die bekend zijn met onze hoofdstad zullen de routes van de personages prima kunnen volgen. Wat wel vervreemdend werkt, is dat De boekenmoordenaar de suggestie wekt een thriller te zijn, maar dat in eerste instantie niet is. Het eerste lijk mag dan snel gevonden worden, voordat het onderzoek van inspecteur Paelinck een beetje op gang komt, ben je heel wat pagina’s verder.

Gelukkig zijn Wiktor en Marianne ook interessant. Beiden zijn duidelijk beïnvloed door hun vertrek uit hun geboorteland Polen, een stuk geschiedenis dat voor veel Nederlandse lezers onbekend zal zijn. Daarnaast geeft Wolny haar personages, zowel Wiktor en Marianne als inspecteur Paelinck, ieder een eigen stem, waardoor je een prima beeld van hen krijgt. Haar schrijfstijl is over het geheel genomen misschien wat afstandelijk en droog, tegelijkertijd schiet ze daarmee soms precies in de roos. Als ze bijvoorbeeld in een paar woorden een week uit Wiktors leven voorbij laat glijden, lees je er bijna overheen, tot de pijnlijke leegte een paar regels verder ineens tot je doordringt.

De boekenmoordenaar vraagt wel wat van de lezer, en is daarmee niet voor iedereen. Je moet echt doorlezen om gegrepen te worden voor het verhaal, zeker omdat je aan het begin nog geen idee hebt waar het heen gaat. Is het nu een thriller over een moordonderzoek of een roman over een wat wereldvreemde boekhandelaar die op een onhandige manier de liefde van zijn leven probeert te strikken? En wat moet je met die intermezzo’s uit andere boeken tussen de verschillende hoofdstukken? Gelukkig wordt De boekenmoordenaar langzaam steeds intrigerender, komen de verhaallijnen knap bij elkaar en wordt de doorzetter beloond met verrassende plotwendingen en een spannende ontknoping.

Recensie: De boekenmoordenaar – Maja Wolny

De boekenmoordenaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een bekend Amsterdams meubelrestaurateur wordt dood aangetroffen in zijn atelier. Inspecteur Eva Paelinck gelooft niet in de officiële these van een hartaanval. Haar onderzoek leidt naar een vriendengroep die in een commune samenwoont, en naar de excentrieke boekhandelaar Wiktor, die de communeleden bespioneert. De ramen van zijn antiquariaat veranderen in een Venetiaanse spiegel waarin de rol van getuige en verdachte vervaagt. De speurtocht gaat diep terug in de tijd en raakt een weinig bekende episode van de Europese geschiedenis: de massale verbanning van Joden uit communistisch Polen precies vijftig jaar geleden en hun migratie naar onder andere Nederland en België. Wanneer in Antwerpen een tweede lijk wordt gevonden, komt niet alleen de reputatie maar zelfs het leven van Eva in gevaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

 • Het Sanatorium - Sarah Pearse

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen