• onze waardering

Recensie: Het keto-plan RECENSIE

Recensie: Het Keto-plan – Julie van Kerchove

Het Keto-plan omvat ruim 230 pagina's om je wegwijs te maken in het ketogeen dieet. Naast de semiwetenschappelijke uitleg van wat het ketogeen dieet inhoudt, bestaat het boek uiteraard uit veel recepten. Recepten voor het ontbijt, de lunch en het avondeten, maar ook voor tussendoortjes, drankjes en zoetigheid.
Het geheim van Het Keto-plan is dat je meer gezonde vetten eet en minder koolhydraten. Het lichaam gaat dan werken als een natuurlijke vetverbrander.

In het boek vind je drie menuplannen. Ruwweg gezegd: één voor de beginner, één voor de wat gevorderde en één voor de echte die-hards zoals Julie zelf. Zelfs het eerste menuplan kost al een behoorlijke inspanning wanneer je gewend bent aan het 'normale' Nederlandse menu. Om te beginnen het 'intermittent fasting' waarbij een bepaald gedeelte van de dag (12 uur) niet mag worden gegeten en dus ontbijt zo lang mogelijk moet worden uitgesteld. In het derde menuplan duurt deze periode zelfs 16 uur.


Natuurlijk gingen wij er ook voor. In het begin is het bijna een dagtaak om te zien wat wel en niet mag. De recepten van Het Keto-plan helpen daarbij. Voor de lunch maakte ik Frittata muffins, waarbij ik de boerenkool verving door prei. Inmiddels zijn er in de twee weken dat we bezig zijn al heel wat eieren doorheen gegaan want het hele gezin eet mee van die heerlijke muffins. Ook van het zadenbrood heb ik er inmiddels meerdere gebakken omdat het een prima lunchgerecht of heerlijk tussendoortje is.

Om de vastenperiode door te komen stelt Julie van Kerchove een mok Brain Fuel koffie ofwel Bulletproof koffie voor. Daar moesten we ons echt even voor zetten. Het is namelijk koffie met een flinke klont grasboter en wat kokosolie (MCT) erin, gemengd in een blender totdat een schuimkraag ontstaat. Zodra ik het deksel van de blender haalde wist ik het echter: Dat rook zalig en zo smaakte het ook. Wauw!
Als kanttekening moet ik zeggen dat het volgen van Het keto-plan allesbehalve goedkoop is. Een fles MCT-olie kost al gauw meer dan 12 euro. Ook de ingrediënten van het zadenbrood kosten opgeteld meer dan 10 euro.

Een grote uitdaging is om het avondeten afwisselend te houden. Gelukkig is Het Keto-plan niet vegetarisch. In een behoorlijk aantal recepten wordt gevogelte of vis gebruikt. Door Julie van Kerchove wordt daarvoor de term kwaliteitsvol gevogelte of vis gebruikt. Iets wat ik nogal een ruim begrip vind. Want wordt hier biologisch bedoeld? En past kwaliteitsvol gevogelte dan beter in het dieet dan niet-kwaliteitsvol gevogelte? Ik begrijp de boodschap wel maar het staat los van het menu. Ook hiervoor geldt dat gezinnen met een krappe beurs niet zomaar het duurste vlees of vis kúnnen kopen.

In de afgelopen twee weken kwamen er bij ons heel wat gerechten op tafel. Zo aten we de bloemkoolrisotto met kabeljauw. Die was heerlijk met de champignons en courgette erbij. Een andere dag aten we vegetarische kokoscurry die ook lekker was. Het minste vonden we de taaie en zoete pastinaak-frietjes bij de gebakken kip. Ook de salade daarbij had niet veel om het lijf.
Julie maakt graag pastagerechten waarbij de spaghetti wordt vervangen door courgette slierten. Dat is wat extra werk al is hij tegenwoordig ook voorgesneden te koop in de supermarkt. Wij deden dat al vaker. Het is een heerlijk alternatief voor een gezond pastagerecht.
Natuurlijk moet je op den duur op zoek naar andere recepten dan die uit het boek. In Het Keto-plan staan voldoende tips waarop je moet letten bij de keuze van je maaltijden. Ook dan vergt het tijd om de juiste recepten samen te stellen of te zoeken. Misschien dat dit na verloop van tijd wat automatiseert maar in het begin is het een puzzel.

Er zijn ook kanttekeningen te maken bij Het Keto-plan. Kokosolie bijvoorbeeld wordt veel gebruikt in het boek. Maar er zijn genoeg wetenschappers die het gebruik van (veel) kokosolie absoluut ontraden. Daarnaast noemt Julie van Kerchove nogal wat preparaten naast je dagelijkse eten, die niet verplicht zijn gelukkig: proteïnepoeder, krill olie met astaxanthine, Molkosan, MCT-olie, probiotica-supplement, zwavelsupplement (MSM), macapoeder en spirulinapoeder. Dat wil je toch niet allemaal in huis halen en dan heb ik het nog niet over de prijs.

Het Keto-plan is een manier van leven waar je helemaal voor moet gaan. Dit boek helpt je daarin goed op weg. Houd je van een bourgondische levensstijl dan zal het je zwaar vallen deze levenswijze vol te houden.

Ik geef het boek 3 hartjes.

Recensie: Het Keto-plan – Julie van Kerchove

Het Keto-plan

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Julie Van den Kerchove laat je in haar derde boek kennismaken met de keto-keuken: een pure keuken rijk aan gezonde vetten en groenten, aangevuld met kleine porties gevogelte en vis van hoge kwaliteit, waar Hollywood-celebrities zoals Halle Berry en Kim Kardashian hun slanke lijn aan danken.

  Ze toont aan de hand van een praktisch stappenplan en 70 gluten- en suikervrije recepten hoe je van je lichaam een natuurlijke vetverbrander kan maken, zodat je slanker, energieker en gezonder door het leven kan gaan.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zusje van mij - Mikaela Bley

 • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

 • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

 • Schoon - Alia Trabucco Zerán

 • De zussen van Fjällbacka - Åsa Hellberg

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen