• onze waardering

Recensie: Jij bent niet zoals andere moeders RECENSIE

Recensie: Jij bent niet zoals andere moeders – Angelika Schrobsdorff

Else groeit op in een Joods gezin in Berlijn. Ze leeft er het goede leven. Genoeg geld, feestjes, vrijheid blijheid, vrije liefde. Met haar aantrekkelijke uiterlijk en charmante manier van doen vallen mannen als bosjes voor haar en ze krijgt dan ook drie kinderen met drie verschillende mannen. Aan al deze decadentie komt plotseling een einde als de nazi’s in Duitsland aan de macht komen. Else vlucht met haar kinderen naar Bulgarije en daar wacht haar een heel ander leven.

De Duitse schrijfster Angelika Schrobsdorff brengt met Jij bent niet zoals andere moeders, een ode aan haar eigen moeder. Aan de hand van brieven, dagboeken, foto’s én haar eigen herinneringen verteld Angelika het verhaal van haar moeder die als Joods meisje in Berlijn opgroeide en uiteindelijk in 1939 met Angelika naar Sofia vluchtte, waar ze in ballingschap moesten leven. Een erg persoonlijk boek dus en gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Een verhaal dat begint in Berlijn, met de uitbundige en levenslustige Else die erop los leeft. Decadent, uniek en flamboyant. Het personage roept in het begin gemengde gevoelens op, maar gaandeweg ga je haar toch waarderen. Vooral in het deel van het boek waarin Else moet vluchten naar Bulgarije en daar gedwongen wordt om samen met haar kinderen in ballingschap te leven. Jij bent niet zoals andere moeders is niet sentimenteel, maar wel boeiend, zeker omdat de lezer weet dat het hier om de moeder van de schrijfster gaat.

En dat Angelika Schrobsdorff kon schrijven is zeker. Kon, want ze is helaas in 2016 overleden, waarna dit boek opnieuw is uitgebracht en knap is vertaald. Het is geen al te zwaar of mistroostig boek, maar blijft boeien omdat je wilt weten hoe het Else vergaat in Bulgarije. De afwisselingen in het boek maken het soms iets lastiger te volgen, maar als je eenmaal doorhebt hoe de schrijfstijl van de auteur in elkaar zit, dan is dit geen probleem meer. Het is een boek wat je bijblijft.

Jij bent niet zoals andere moeders is een aanrader voor liefhebbers van historische romans en biografieën, voor liefhebbers van de Duitse geschiedenis en dan vooral die van vlak voor en tijdens de oorlog. Het leven van Else is vereeuwigd in een mooi verhaal over sterke vrouwen. Een verhaal over moederschap, maar bovenal een verhaal over liefde in tijden van oorlog.

Recensie: Jij bent niet zoals andere moeders – Angelika Schrobsdorff

Jij bent niet zoals andere moeders

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Else groeit op in een welgesteld Joods gezin in Berlijn aan het begin van de twintigste eeuw. Ze leidt een uitbundig leven en geniet met volle teugen van de cultuur die de stad te bieden heeft. Bruisend van charme, met haar donkere krullen en fonkelende ogen, beleeft ze vele liefdes en krijgt drie kinderen van drie verschillende mannen. Wanneer de nazi's de macht grijpen, vlucht ze met haar dochters naar Bulgarije, waar haar een heel ander leven wacht.
    Jij bent niet zoals andere moeders is een moderne klassieker over moederschap, liefde en oorlog. Angelika Schrobsdorff baseerde haar roman op dagboeken en honderden brieven van en aan haar moeder.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen