• onze waardering

Recensie: Andina RECENSIE

Recensie: Andina – Martin Morales

De Peruaanse keuken is een van de modernste en tegelijkertijd oudste keukens ter wereld. Het hart van deze keuken ligt in het Andes-gebergte. Dit is de streek waar de moeder en grootmoeder van Martin Morales vandaan komen. Morales verzamelde traditionele verhalen en recepten, sommige meer dan 1000 jaar oud en vulde die aan met eigentijdse, kleurrijke creaties. De meer dan 110 verrassende en makkelijk te maken gerechten in het boek zitten vol verse ingrediënten en uitgesproken smaken. Van zoete-aardappelpannenkoekjes, zeebaarsceviche met avocado, lamsfilet met macapoeder, pompoenstoof met mais en peterselie tot vlierbessenijs.

Vernoemd naar zijn restaurants scheef Martin Morales al eerder het boek Ceviche en nu dit boek: AndinaAndina staat vol met recepten uit de Peruaanse keuken. Ikzelf heb nog nooit iets mogen proeven uit deze keuken, dus ik was erg benieuwd.

Als eerste valt je de toffe kaft van Andina op: het zijn een soort keukentegeltjes die daadwerkelijk naar boven komen, het design past er dus ook perfect bij! Dit geeft Andina wel behoorlijk wat pluspunten. Dit samen met de afbeeldingen die op en top verzorgd zijn.

Maar wat zo op het eerste gezicht een veelbelovend kookboek lijkt te worden, valt me toch wat tegen: de recepten zijn vrij lastig klaar te maken en bestaan vaak uit (iets te) bijzondere ingrediënten. Denk aan: zwezerik of zelfs een salade met testikels. Alles wat je kunt bedenken – hoe gek ook – wordt gebruikt.

Nog een puntje van kritiek is dat er veel verwezen wordt naar een basisrecept. Deze moet je dan eerst klaarmaken en dan kun je die bij een ander gerecht toevoegen. Dat betekent meer extra werk en tijd.

Allereerst maakt ik een salade van tuinbonen, tomaten, queso fresco en olijven.

Wat een leuke toevoeging is dat er bij ieder recept een verhaaltje staat waar het recept vandaan komt en hoe het in Peru gegeten wordt. Deze salade was een van de simpelste recepten die in het boek staan. Het was dan ook een erg simpel gerecht qua smaak en niet heel bijzonder.

Daarna flanste ik de quinoa-avocadosalade in elkaar. Dit recept is een goed voorbeeld van de eerdergenoemde recepten die je eerst moet maken. In de ingrediëntenlijst staat namelijk dat je tijgermelk nodig hebt en hierbij wordt naar een recept op een andere pagina verwezen. Ook heb je rocotojam en saus van andere pagina’s nodig. Zeer bewerkelijk dus. De salade was wel de moeite waard qua smaak, maar dat mag ook wel na anderhalf uur over deze salade te hebben gedaan.

Koop Andina alleen als je houdt van recepten met vreemde ingrediënten en als je het niet erg vindt om lang in de keuken te staan. Andina is zeker niet geschikt voor de standaard hobbykok. Pluspunten voor het design, maar helaas kon het mijn hoge verwachtingen niet waar maken. 3 hartjes.

Recensie: Andina – Martin Morales

Andina

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Peruaanse keuken is een van de modernste en tegelijkertijd oudste keukens ter wereld. Het hart van deze keuken ligt in het Andes-gebergte. Dit is de streek waar de moeder en grootmoeder van Martin Morales vandaan komen. Morales verzamelde traditionele verhalen en recepten, sommige meer dan 1000 jaar oud,en vulde die aan met eigentijdse, kleurrijke creaties. De meer dan 110 verrassende en makkelijk te maken gerechten in het boek zitten vol verse ingrediënten en uitgesproken smaken. Van zoete-aardappelpannenkoekjes, zeebaarsceviche met avocado, lamsfilet met macapoeder, pompoenstoof met mais en
  peterselie tot vlierbessenijs. Met Andina zet je de kleuren, smaken en texturen van de Andes thuis op tafel.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen