• onze waardering

Recensie: Simpel RECENSIE

Recensie: Simpel – Yotam Ottolenghi

Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek Simpel staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.

Simpel bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept

Yotam Ottolenghi wist met bestsellers als Plenty en Jeruzalem thuiskoks wereldwijd tot het gebruik van granaatappelpitten, sumak en za'atar te verleiden. Vorig jaar verscheen van zijn hand het succesvolle Sweet met tal van heerlijk zoete recepten. Hij is eigenaar en naamgever van verschillende restaurants en delicatessenzaken in Londen.

Nog nooit eerder heb ik een exemplaar van Ottolenghi in mijn handen gehad. Aan de naam te horen had ik ook altijd het vooroordeel ‘dat zal wel moeilijk zijn’. Ik moet nu bekennen: ik ben om.

Wat zo leuk is aan Simpel is dat je blijft bladeren en telkens de verrukkelijkste recepten tegenkomt die je echt wilt maken. Vaak moet je goed zoeken in kookboeken, maar in dit exemplaar van Ottolenghi wil ik eigenlijk alles wel klaarmaken.

Simpel is ingedeeld in Brunch, Rauwe groenten, Gare groenten, Rijst, granen en peulvruchten, Noedels en pasta, Vlees, Vis en Desserts. Bij ieder recept staan tips om jouw gerecht nog lekkerder te maken. Ook de letters van Simpel staat voor wat je bij jouw recept kan verwachten. Zo staat de S voor Snel, de I voor: ingrediënten niet meer dan 10, M: maak van tevoren, P: provisiekast, E: eenvoudiger dan u denkt en de L voor lui. Zo weet je voordat je gaat koken precies waar je aan toe bent.

Bij ieder maaltje staat een prachtige foto die je hongerig maakt. Er staan gelukkig genoeg gerechten in dit 308 pagina tellende kookboek, zodat je nog lang niet uitgekookt bent.

Allereerst maakte ik Orrecchiette met kikkererwten en za’atar. Ottolenghi vertelt dat Orrecchiette staat voor oortjes (de pasta lijkt daadwerkelijk op kleine oortjes!). Wat een smaakexplosie is dit gerecht: ui, knoflook, komijn, tijm, ansjovis, citroen, zout en peper zorgen ervoor dat deze pasta hoog op smaak is. En ook erg lekker!

Als tweede maakte ik linzen-tomatensoep met kerrie en kokos. Van Ottolenghi leerde ik dat je de koriandersteeltjes niet moet weggooien, omdat er behoorlijk wat smaak aan zit – denk aan de textuur van bieslook. Deze soep was zeer geslaagd, ook weer de combinatie van de verschillende kruiden maakt dit gerecht zo onweerstaanbaar.

Ik vraag me echt af of ooit nog een ander kookboek aan Simpel kan tippen. Je blijft door dit boek heen bladeren en alle gerechten zijn erg smaakvol door de combinatie van verschillende kruiden. Het is dat ik maar vijf hartjes voor dit geweldige kookboek kan geven, maar Simpel verdient de hoogste beoordeling – met een gouden randje dan!

Recensie: Simpel – Yotam Ottolenghi

Simpel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een
    bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.

    SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen