• onze waardering

Recensie: Fit Vega(n) Food RECENSIE

Recensie: Fit Vega(n) Food – Nanneke Scheurs en Jose van Riele

Fit Vega(n) Food door Nanneke Scheurs en Jose van Riele wil ieder die een fitte en vega(n) lifestyle aanhangt inspiratie bieden op het gebied van gezonde voeding en sport. Steeds meer mensen eten plantaardig. Fit vega(n) food legt uit hoe je met een actieve levensstijl bij een plantaardig voedingspatroon voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt – of je nu topsporter bent of in het weekend af en toe een rondje hardloopt. De auteurs hebben een veelzijdige achtergrond op het gebied van zowel bewegen als voeding en willen met Fit vega(n) food een handleiding bieden voor eenieder die (meer) plantaardig wil eten maar wel alle voedingsstoffen binnen wil krijgen.

Wie denkt dat Fit vega(n) food slechts een kookboek is heeft het mis. De auteurs starten hun boek met een uitgebreide introductie over het hoe en waarom van zowel het boek, als de keuze voor (meer) plantaardige voeding. Uitleg wordt onder anderen gegeven waar je als veganist eiwitten vandaan haalt en hoe je deze eventueel aan kunt vullen, welke vetten er zijn en welke vitamines bij een gezonde levensstijl van belang zijn. De uitleg, die, hoewel best interessant, wat langdradig is wordt afgewisseld met interviews met bijvoorbeeld Leontien van Moorsel en Vivian Reijs. Probleem is echter dat de geïnterviewden en auteurs dezelfde visie op voeding hebben, waardoor de interviews weinig toegevoegde waarde hebben. Het is slechts een extra bewijs voor de voordelen van plantaardige voeding, zo leest het althans. Na het eerste deel wordt een aantal weekschema’s gegeven die als voorbeeld kunnen dienen. Probleem is echter dat deze er geen van allen erg aantrekkelijk uitzien. Een dagmenu is bijvoorbeeld een ontbijt van avocado-chocomousse, de lunch omvat een linzensoep met volkoren pistoletjes en als diner mag er een groentespaghetti met 5 notenballen worden genuttigd. Nog los van de subjectieve smaakbeleving die er aan bovenstaand menu hangt zijn de gerechten zeker bewerkelijker dan de gemiddelde boterham met kaas, hoewel er ook gemakkelijke recepten te vinden zijn in Fit vega(n) food.

Zelf maakte ik de pittige pindasoep van bladzijde 150 (zie foto hieronder). Het recept was gemakkelijk te maken, in 20 minuten stond de soep op tafel. De koriandersmaak was wat overheersend, maar verder was de soep op zich prima te eten.

Verder maakte ik de wafels van bladzijde 81 (zie foto). Helaas was ik de bananen vergeten te kopen, dus het bananenijs moest ik erbij denken. De wafels waren gemakkelijk genoeg te maken en zagen er prima uit. De smaak was wat saai, zeker wanneer je gewend bent aan normale wafels. Persoonlijk vond ik e.e.a. niet voor herhaling vatbaar.

Al met al viel Fit vega(n) food enigszins tegen. De recepten spraken niet erg aan en de indeling, hoewel zeker goed bedoeld, kwam toch wat belerend over. Het boek lijkt daarmee vooral geschikt voor mensen die al een vega(n) lifesyle aanhangen en hierin wat extra recepten willen. Voor degene die inspiratie zoekt om af en toe eens wat niet dierlijks te verorberen zijn er geschiktere boeken te bedenken.

Recensie: Fit Vega(n) Food – Nanneke Scheurs en Jose van Riele

Fit vega(n) food

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Fit Vega(n) Food van Nanneke Schreurs en José van Riele is een boek voor iedereen die graag sport én er liever een plantaardige lifestyle op nahoudt. Of natuurlijk als je gewoon niet elke dag met kip, broccoli en rijst naar de gym wilt, maar wel het aandeel eiwitten in je voeding hoog wilt houden.
  Dit unieke informatieve kookboek legt uit hoe je met een actieve levensstijl voldoende plantaardige voedingsstoffen binnenkrijgt – of je nu een weekend- of topsporter bent. Fit Vega(n) Food bevat 75 recepten inclusief kleurencode per voedingsgroep, zodat in één oogopslag duidelijk is of er voldoende eiwitten in het recept zitten. Natuurlijk is het ook gewoon heel lekker.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze tv-series worden in 2021 gecanceld o.a. Lucifer en Brooklyn Nine-Nine

 • Recensie: WandaVision

 • 7x de leukste bookish items met kaarten uit fantasy boeken

 • Vrij uitzicht - Anya Niewierra

 • De makkelijke keuken - Karin Luiten

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen