• onze waardering

Recensie: Vonk RECENSIE

Recensie: Vonk – Anita Terpstra

De Nederlands Mischa en de Russische nikolaj vormen in de balletwereld een droompaar. Het auto-ongeluk waarbij hun dochtertje om het leven is gekomen, lijkt hen nog dichter bij elkaar te hebben gebracht. Maar dan breekt er brand uit in het huis waar ze tijdelijk wonen. Mischa en Nikolaj overleven het vuur, maar liggen beiden met zware verwondingen in het ziekenhuis. Als de politie de brand onderzoekt, is al snel duidelijk dat deze is aangestoken. Het geluk van het danspaar blijkt niet meer dan een zorgvuldig geconstrueerde leugen. Mischa beschuldigt Nikolaj ervan de brand te hebben gesticht. Op zijn beurt beweert Nikolaj dat Mischa hem wil vermoorden. Wie van de twee spreekt de waarheid? En wie liegt?

Al snel heb je als lezer door dat het lang niet allemaal koek en ei is tussen Mischa en Nikolaj. Door gebeurtenissen in het verleden zijn de twee uit elkaar gegroeid en is er langzaamaan steeds meer haat tussen de twee gekomen. We lezen mee uit het perspectief van zowel Mischa als Nikolaj en al snel merk je dat ze allebei slechte dingen hebben gedaan en dat geen van hun echt goed is. Dit maakt de personages juist erg interessant, ze hebben allebei een soort grijs gebied waardoor je toch meer wilt weten over ze.

Vonk springt daarnaast tussen heden en verleden, maar het verleden wordt niet in chronologische volgorde vertelt. Zo springen we eerst 11 jaar het verleden in, dan een paar weken geleden, dan weer 2 jaar en dan weer een paar maanden. Dit gaat het hele boek zo door. In eerste instantie was ik bang dat dit heel verwarrend zou werken en dat het voor de lezer moeilijk zou zijn om deze sprongen bij te houden, maar dit was totaal niet het geval. De verschillende periodes die in het boek aangekaart worden zijn redelijk duidelijk afgebakend en als lezer is het heel makkelijk te plaatsen welke gebeurtenis wanneer heeft plaatsgevonden. Door niet alles in chronologische volgorde te vertellen heeft Anita Terpstra veel puzzelstukjes in handen. Langzaamaan legt ze de puzzel voor de lezer neer, een puzzelstukje per keer. Pas op de allerlaatste pagina is de puzzel af. De ontknoping in het boek is erg sterk en zeker een waardig slot voor deze sterke thriller. En een thriller is het zeker, je merkt dat er een lichte duistere ondertoon in het verhaal zit. Zo leren we dat het dochtertje van Mischa en Nikolaj is overleden en al snel leren we ook dat de beste vriendin van Mischa is overleden. Deze elementen zorgen allemaal voor een duister tintje aan het boek. Als lezer ben je dan ook nieuwsgierig naar wie de brand heeft gesticht. Je probeert het boek als het ware voor te zijn en uit te dokteren wie het heeft gedaan. Heeft Nikolaj de brand gesticht? Of toch Mischa? Waren ze het misschien allebei? Of was het geen van beide en was er een derde partij aanwezig? Of was het toch een ongeluk? Als lezer heb je tot het eind nog niet door hoe het precies zit en dat is knap gedaan, hierdoor blijft het boek boeiend.

Anita heeft daarnaast een fijne schrijfstijl. Ze gebruikt korte hoofdstukken en schrijft vlot. Hierdoor leest het hele boek snel weg en is het zo uit. Ook de setting van het boek is erg leuk. Niet veel thrillers spelen zich in de balletwereld af. Daar brengt deze thriller verandering in en zorgt er meteen voor dat het boek uniek is. Daarnaast voegen de balletelementen veel toe aan het verhaal en is het voor degene onder ons die dansen erg leuk om meer te leren over de balletwereld.

Vonk is een sterke thriller van Anita Terpstra. Het boek speelt met de chronologie van het verhaal en weet hierdoor nog meer spanning in het verhaal te brengen. De schrijfstijl van Anita Terpstra is fijn, waardoor het boek makkelijk doorleest. Je moet en zal weten wat er precies gebeurd is. Gelukkig stelt het einde van Vonk zeker niet teleur en sla je het boek tevreden dicht.

Recensie: Vonk – Anita Terpstra

Vonk

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In de balletwereld vormen de Nederlandse Mischa en de Russische Nikolaj een beroemd droompaar. Het auto-ongeluk waarbij hun dochtertje om het leven is gekomen, lijkt hen nog dichter bij elkaar te hebben gebracht. Maar dan breekt er brand uit in het huis waar ze tijdelijk wonen. Mischa en Nikolaj overleven het vuur, maar liggen beiden met zware verwondingen in het ziekenhuis. Als de politie de brand onderzoekt, is al snel duidelijk dat deze is aangestoken. Het geluk van het danspaar blijkt niet meer dan een zorgvuldig geconstrueerde leugen. Mischa beschuldigt Nikolaj ervan de brand te hebben gesticht. Op zijn beurt beweert Nikolaj dat Mischa hem wil vermoorden. Wie van de twee spreekt de waarheid? En wie liegt?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen