• onze waardering

Recensie: Noem het liefde RECENSIE

Recensie: Noem Het Liefde – Daan Heerma van Voss

Vanaf het eerste moment dat hij haar ziet is de hoofdpersoon in Daan Heerma van Voss’ roman Noem Het Liefde - de 34-jarige filmmaker Thomas Wolf - helemaal hotel-de-botel over zijn oren verliefd op het 18-jarige meisje dat hij aan het begin van het verhaal nog net op tijd weet weg te trekken voor een voorbijrazende auto; hij omschrijft haar als ‘degene die ik had gezocht, niet eens wetende dat ik op zoek was geweest.’  Dat ze een ver familielid van hem is, negeert hij voor het gemak maar even.

Het leeftijdsverschil tussen Thomas en meisje A. zal in sommige relaties misschien te overzien zijn - ‘leeftijd is immers maar een getal’ en ‘je bent zo oud als je je voelt’ en nog meer van dat soort clichés - maar de verschillen in de manier waarop beiden naar het leven kijken en hoe ze hun respectievelijke levens leiden, maken dat hun relatie eigenlijk vanaf het begin al gedoemd is te mislukken. Thomas’ gevoelens voor meisje A. zijn enerzijds vertederend, maar tegelijkertijd ook pijnlijk om te aanschouwen; het is overduidelijk dat hij geen aansluiting kan vinden bij dit wonderlijke maar ietwat narcistische schepseltje.

De - bij gebrek aan een beter woord - titel ‘meisje A.’ is goed gekozen; een anonieme verzamelnaam voor een meisje waar er een heleboel van rondlopen op deze aardbol - wat zeg ik, honderden waarschijnlijk alleen al in Amsterdam. Meisje A. is duidelijk een typisch millennial-meisje; een meisje met weinig kennis en levenservaring - wanneer Thomas het boek Moby Dick ter sprake brengt, denkt ze dat hij het over een geslachtsziekte heeft - maar met hoge verwachtingen van het leven. Zoekende, maar tegelijkertijd wel overtuigd van haar eigen kunnen. Ze heeft dan ook hoge verwachtingen van het leven en van haar relatie met Thomas; zo geeft ze aan dat ze het beste stel uit de geschiedenis wil zijn en dat ze wil dat iedereen jaloers op hen is. Maar ze moet er nog achter komen dat de liefde - en het leven in het algemeen - zonder Instagram-filter een stuk minder rooskleurig is dan gehoopt.

Al lezende kom je er achter dat Heerma van Voss’ roman niet perse om de relatie tussen Thomas en meisje A. draait, maar meer een verkapte beschouwing van - of misschien zelfs een stille kritiek op – de huidige ‘zeitgeist’ is. Tegelijkertijd is het een grappige roman die je doet nadenken over de liefde in de breedste zin van het woord. Noem Het Liefde geeft de lezer de tijd en ruimte om even stil te staan en vanaf een afstandje naar de liefde te kijken. En dat is soms grappig, soms ongemakkelijk, soms pijnlijk, en soms vertederend. Maar het is hoe dan ook intrigerend, en dat maakt Heerma van Voss’ Noem het liefde een waardevolle toevoeging aan het lijstje met romans over de liefde. 

Recensie: Noem Het Liefde – Daan Heerma van Voss

Noem het liefde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Geloof ik eigenlijk nog wel in de liefde? Het is een vraag die de vierendertigjarige Thomas Wolf zich lang niet heeft durven stellen. Maar nu hij is gevallen voor het jonge meisje A. moet hij wel. Zeker als zijn enige vriend, de zieke filosoof Adriaan, hem vraagt om elk onderdeel van zijn relatie te documenteren. Adriaan, die vreest de kerst niet te zullen halen, wil nog één keer meemaken hoe het is om helemaal in iemand op te gaan. Vanaf dat moment is Thomas een dubbelagent in de liefde. Ondertussen eist A. al zijn aandacht op: ze wenst het beste stel uit de geschiedenis
  te zijn, wil dat iedereen jaloers op hen is, en ze rust niet voordat ze Thomas heeft laten zien wat het in het huidige "narcistische tijdperk' betekent om van iemand te houden. Maar wanneer ze elkaar helemaal proberen te doorgronden, komt hun relatie onder steeds meer druk te staan. Wie zal wie het eerste hebben ontleed en wat zal er gebeuren als alle geheimen eindelijk boven water zijn gekomen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen