• onze waardering

Recensie: Katvis RECENSIE

Recensie: Katvis – Tjibbe Veldkamp

Katvis van Tjibbe Veldkamp behandelt een onderwerp dat dankzij de gelijknamige serie op MTV meer bekendheid verwierf, dat van de wereld van online misleiding. In Katvis gaat de Groningse Ate op zoek naar zijn online vriend Baptiste, die in Brussel als illegaal verblijft. Nadat deze hem heeft laten weten niet langer door te kunnen gaan met hun whatsapp contact, omdat hij zijn telefoon moet verkopen wegens schulden, besluit Ate zijn oude telefoon te gaan brengen. Hij belandt echter in een wereld waar hij het bestaan niet van vermoedde, vol criminaliteit. En wegkomen blijkt nog niet zo gemakkelijk. Tjibbe Veldkamp zet met Katvis een spannend verhaal neer over valse vrienden, echte gangsters en een kip genaamd Beyonce.

Ate heeft sinds een half jaar app contact met Baptiste, een Afrikaanse jongen die illegaal in Brussel zit. Hoewel de verschillen groot lijken hebben de twee een hecht contact via de app, en zijn ze online de allerbeste vrienden. Of toch niet? Tjibbe Veldkamp duikt met Katvis onder in de wereld van  online bedrog. Wanneer Ate zijn telefoon naar Brussel wil gaan brengen zodat hij het contact met Baptiste kan behouden blijkt al snel dat hij is bedrogen. In plaats van zijn vriend treft hij een meisje, Emeraude, met haar kip Beyonce. In opdracht van een Brusselse crimineel, Joseph, blijkt zij zich al die tijd te hebben voorgedaan als Baptiste met als doel Ate geld afhandig te maken. Hoewel het onderwerp van Katvis op zich origineel is en het verhaal an sich goed in elkaar zit mist er wat diepgang. Dat begint eigenlijk al bij aanvang van het boek. Mooi beschreven is dat Ate niet iemand is die gemakkelijk vrienden maakt, hij woont alleen bij zijn moeder die op vrijdag naar haar nieuwe geliefde gaat. Dat maakt op zich duidelijk waarom hij ervoor kiest om zoveel te appen met iemand die hij via een chatroom heeft ontmoet. De keuze om eerst geld over te maken, wat voor Baptiste geen enkel verschil heeft gemaakt en er vervolgens dan voor te kiezen om zijn oude telefoon te gaan brengen is wat minder invoelbaar en gaat wat te snel. De gebeurtenissen in Brussel zijn op zich spannend en op de ontknoping valt ook niet veel aan te merken, maar ook daar worden belangrijke beslissingen vrij gemakkelijk genomen. Dat maakt dat Katvis, ondanks de beschreven pluspunten, een gewoon prima boek blijft, maar dat niveau niet ontstijgt.

Recensie: Katvis – Tjibbe Veldkamp

Katvis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ate heeft online een vriend: Baptiste. Baptiste is illegaal in België en Ate legaal in Nederland, maar ze houden van dezelfde youtubers en whatsappen elke dag. Wanneer Baptiste op een dag appt dat hij uit geldnood zijn telefoon moet verkopen weet Ate een oplossing: hij gaat hem zijn oude Samsung brengen. Ate neemt stiekem de trein naar Brussel. Voor hij op de afgesproken plek aankomt wordt hij aangesproken door een meisje. Ze beweert dat zij Baptiste is en, alsof dat nog niet erg genoeg is, dat Ate gezocht wordt door Brusselse gangsters. Ze stelt hem een deal voor: als hij haar meeneemt naar Nederland, helpt zij hem weg te komen uit Brussel. Kan hij haar vertrouwen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen