• onze waardering

Recensie: De afstand die ons scheidt RECENSIE

Recensie: De afstand die ons scheidt – Renato Cisneros

Met De afstand die ons scheidt gaat Renato Cisneros op ontdekkingstocht naar zijn vader, de beruchte controversiële  en gewelddadige politicus El Gaucho. En dan met name naar de delen van hem die hij niet kent. Hiervoor leest hij oude artikelen, bekijkt hij oude foto’s en spreekt hij met vele mensen die zijn vader gekend hebben. Op deze manier probeert hij het levensverhaal van zijn vader, en indirect ook zijn eigen levensverhaal, te reconstrueren.

Al voor het verhaal van De afstand die ons scheidt begint kom je als lezer een noot van de schrijver tegen. Hij vertelt daarin dat het boek geen echte autobiografie is maar een roman, een fictieve autobiografie. Dit spreekt de achterflaptekst tegen  waarin  juist de nadruk wordt gelegd op het positieve effect van het intieme perspectief van Renato Cisneros. Uiteindelijk maakt het voor het verhaal en de ervaring niet uit maar het zorgt wel even voor enige verwarring.

Het verhaal van De afstand die ons scheidt is voor een  groot deel autobiografisch en ligt dus al vast. Door het toevoegen van eigen herinneringen maar ook de herinneringen van anderen weet Renato Cisneros een zo volledig mogelijk beeld te creëren van zijn vader, El Gaucho. Enerzijds wordt het beeld dat de wereld van hem heeft als gewelddadig man versterkt en komt hij daarin wat gewetenloos over. Maar hij laat ook een andere, liefdevolle kant van zijn vader zien. Bijvoorbeeld in de liefde voor zijn vrouw, de moeder van Renato Cisneros. Doordat hij probeert verklaringen te vinden voor het gedrag en houding van zijn vader en de lezer hierin stap voor stap meeneemt is het gemakkelijk meeleven met de schrijver. Hij maakt je nieuwsgierig naar het vervolg. Je krijgt in bepaalde mate ook medelijden met het kind dat hij was, hunkerend naar de liefde en vooral goedkeuring van zijn vader.

De schrijfstijl van Renato Cisneros is aangenaam maar niet altijd even gemakkelijk leesbaar. Hij schrijft op bijna poëtische wijze wat maakt dat je je aandacht er goed bij moet houden om het verhaal te kunnen volgen. Dit, en het niet geringe aantal pagina’s, maakt ook dat het enige tijd kost om door het boek heen te komen. Het is ook geen boek om in één keer uit lezen omdat er zoveel informatie wordt gegeven. Dit moet tussendoor even zakken om het verhaal goed te kunnen blijven volgen.

De afstand die ons scheidt van Renato Cisneros is een echte aanrader voor liefhebbers van Zuid-Amerikaanse literatuur. Het kost je wat moeite om helemaal te lezen maar deze moeite is De afstand die ons scheidt zeker waard.

Recensie: De afstand die ons scheidt – Renato Cisneros

De afstand die ons scheidt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Renato Cisneros duikt diep in zijn eigen familiegeschiedenis, op zoek naar het ware verhaal van zijn vader, de beruchte El Gaucho, een controversieel en gewelddadig politicus. Hij was onder meer minister van Binnenlandse Zaken tijdens de donkerste jaren van de Peruaanse geschiedenis, het regime van Francisco Morales; daarna was hij minister van Oorlog. Hoe kan Cisneros als zoon zo'n vader ooit begrijpen? En hoe kan hij zich ooit met hem verzoenen? Dankzij het intieme perspectief en het verstrijken van de tijd is Cisneros in staat het werkelijke verhaal te ontrafelen van een man, een familie en een land.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen