• onze waardering

Recensie: Een verre plek vlakbij RECENSIE

Recensie: Een verre plek vlakbij – Hayley Long

Tijdens de vakantie met hun ouders krijgen Dylan en zijn broertje Griff te maken met een zeer ernstig verkeersongeluk, waarbij hun ouders komen te overlijden. Nadat de broers uit het ziekenhuis worden ontslagen, komen ze te wonen bij de directrice van hun oude school. De ouders van Dylan en Griff zijn leraren, die de directrice goed kenden. Na een aantal weken krijgen Dylan en Griff te horen dat ze bij de nicht van hun moeder komen te wonen, helemaal in het verre Wales. In dit rustige stadje proberen ze het ongeluk te verwerken, en dat ligt hen zwaarder dan verwacht.

Een verre plek vlakbij is een standalone, geschreven door Hayley Long, die de twee broers Dylan en Griff volgt. Al snel kom je er als lezer achter dat deze jongens niet de jeugd hebben gehad die de meesten van ons hebben gehad. Niet dat ze het slecht hadden of zoiets dergelijks. Integendeel, wat zij meemaakten zou voor ons wellicht erg gaaf klinken. De ouders van Dylan en Griff zijn leraren die over de hele wereld les geven. Dit houdt dus in dat de broers, samen met hun ouders, de hele wereld over hebben gereisd. Ze bleven niet lang op een plek, en hadden bijvoorbeeld niet veel vaste vrienden. Maar ze hadden elkaar en dat was voor hen genoeg.

De broederband tussen Dylan en Griff was prachtig. In het eerste aantal hoofdstukken, voordat het ongeluk plaatsvond, lees je dat ze net als andere broers kibbelen. Het is dus niet zo dat ze altijd poeslief waren, maar dat is totaal niet erg. Hierdoor voelde hun band natuurlijk aan, zoals in ieder ander gezin broers en zussen wel eens kibbelen. Echter, na het ongeluk zie je de twee broers steeds dichter naar elkaar toe trekken. Dat is niet zo gek, want ze beseffen dat ze nu eigenlijk alleen nog maar elkaar als directe familie hebben. Dit houdt in dat ze onderling beschermend zijn geworden, maar toch de ruimte van de ander krijgen om het trauma te verwerken. Ze pushen elkaar niet om erover te praten, of om er met anderen over te praten. Ze doen het ieder op hun eigen tempo.

Een verre plek vlakbij is geschreven vanuit het oogpunt van Dylan, in de ik-vorm. Hierdoor bouw je als lezer een extra goede band met Dylan op. Belangrijk is dat Dylan vaak terug denkt aan de tijd met zijn ouders, in de verschillende landen. Als lezer word je meegenomen naar steden als Londen, München, Barcelona en Shanghai. Door deze flashbacks leer je als lezer hun ouders beter kennen, maar ook de broers zelf. Je krijgt een goed beeld van het leven dat ze hadden en hoe tof hun ouders waren. Hayley Long heeft de personages zo weten te beschreven, dat ze levensecht aanvoelen. Het is fijn dat de schrijfster ervoor gekozen heeft om te schrijven vanuit het perspectief van Dylan, omdat het extra meerwaarde geeft aan het verhaal zelf. Waarom dat zo is, lees je in de ongelooflijke plottwist aan het eind van dit boek. Deze plottwist zal je kippenvel doen geven, en het laat je tranen over je wangen rollen.

Het boek zelf loopt eigenlijk zoals het loopt. Er gebeuren geen schokkende dingen, op de plottwist na natuurlijk. Je leest voornamelijk over het rouwproces waar de jongens doorheen gaan, en hoe zij hun leven weer op proberen te pakken. Alhoewel dit boek wordt geplaatst onder het Young Adult-genre, is dit boek voor elke leeftijd vanaf 12 jaar aan te raden. De jongere tieners (van 12 tot 14 jaar) zouden zich voornamelijk kunnen verplaatsen in de dertienjarige Griff, terwijl de Young Adult-doelgroep zich meer zou kunnen identificeren met de vijftienjarige Dylan. Echter is het tevens een boek dat door volwassenen gelezen zou kunnen worden. Muziek speelt een grote rol in dit boek, met name muziek uit de tijd van de ouders van Dylan en Griff. Hierdoor zullen volwassenen de nostalgie van dit boek proeven, en tegelijkertijd genieten van het verhaal.

Een verre plek vlakbij is dus zonder twijfel een onwijs goed boek, eentje die iedereen gelezen moet hebben. Door de levensechte personages is het makkelijk om met ze mee te leven, waardoor jij precies gaat voelen wat zij voelen. Door de plottwist wordt dit verhaal nog unieker gemaakt dan dat het al is.

Recensie: Een verre plek vlakbij – Hayley Long

Een verre plek vlakbij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De broers Dylan en Griff raken samen met hun ouders betrokken bij een vreselijk auto-ongeluk. Van de ene op de andere dag zijn de jongens wees, en staan ze er helemaal alleen voor. Tot een verre oom en tante zich melden en ze naar Wales verhuizen. Ondanks het grote verdriet lijkt hun leven in een wat rustiger vaarwater te komen, maar Dylan maakt zich zorgen om zijn broertje. Griff lijkt niet om te kunnen gaan met het verlies; hij praat niet en trekt zich steeds verder terug.

  Maar ook Dylan heeft moeite de moed erin te houden en vlucht in zijn hoofd naar plekken waar hij gelukkig was. En moed heeft hij nog meer nodig dan Griff, want er is iets heel belangrijks waarmee hij in het reine moet zien te komen voor hij verder kan.

  Een hartverscheurend mooi verhaal over verdriet, hoop en broederliefde met een onverwachte wending.

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen