• onze waardering

Recensie: Puur & lichter RECENSIE

Recensie: Puur & lichter – Pascale Naessens en William Cortvriendt

Puur & lichter slaan bestsellerauteurs Pascale Naessens en William Cortvriendt de handen ineen. Naast bestaande en nieuwe recepten van Pascale Naessens die in Puur eten aan bod komen gaat William Cortvriendt vanuit zijn medische achtergrond dieper in op de wetenschap achter voeding en gezondheid. Het algemene geloof is dat je minder calorieën moet eten en meer moet bewegen om te vermageren, toch blijkt bij velen dat deze theorie niet opgaat. Niet minder, maar anders eten levert echter wel gewichtsverlies op, zo claimen Naessens en Cortvriendt. Daarbij zijn de recepten stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden. Puur & lichter biedt daarmee een handleiding om en lekker te eten en toch te vermageren.

Puur & lichter start met een uitgebreid relaas over voeding en gewicht over de jaren heen. Een, het moet eerlijk gezegd, boeiende en simpel uitgelegde verhandeling over waarom de huidige dieet industrie en afvallen door simpelweg minder te eten en meer te bewegen vaak onvoldoende gewicht in de schaal legt. Na deze uitleg, die in het laatste hoofdstuk nog eens kernachtig wordt samengevat gaat het boek over in een kookboek dat is opgedeeld in verschillende maaltijdgroepen. Met name het ontbijtdeel kent een aantal bijzondere recepten, zoals de welbekende shakshuka, maar ook spiegelei met rode biet en spinazie. Persoonlijk lijkt me dit een wat zware en bewerkelijke ochtendhap, echter, met de achterliggende filosofie is het wel goed te plaatsen waarom de auteur juist voor dit soort gerechten kiest.   

Uit Puur & lichter maakte ik als lunchgerecht de kleine gare tomaatjes met mozzarellabolletjes (zie foto 1). Een overbekende en heerlijke combinatie met een belangrijk verschil met de doorsnee bereiding. Door de tomaatjes met kruiden, balsamico azijn en olie even in de oven te bakken en vervolgens te mengen met de overige ingrediënten ontstaat een op de een of andere manier meer vullend gerecht dan de koude versie. Aangezien de auteurs aangeven dat een beperking van koolhydraatrijke voeding zorgt voor vermagering voeg ik dit keer geen brood toe en eerlijk gezegd smaakt het er niet minder om.

Als tweede gerecht maakte ik de spinazie met feta en tomaat (foto 2). Ook hier weer een bekende combinatie met een twist. Waar normaal gesproken de vetten (fetakaas) juist beperkt zouden worden gaat door dit gerecht maar liefst een heel pakje feta (voor twee personen). Daarmee is het echter wel voldoende voor een lichte avondmaaltijd, hoewel persoonlijk de aardappels/rijst wel gemist worden.

Puur & lichter biedt een keur aan simpel te bereiden en smakelijke recepten, waarvan de auteurs claimen dat deze zorgen voor blijvend gewichtsverlies zonder honger. Persoonlijk valt het afstand doen van brood en andere koolhydraten mij te zwaar om het als levensstijl aan te nemen. Toch valt het wel voor te stellen dat dit voor sommigen anders geldt.

Recensie: Puur & lichter – Pascale Naessens en William Cortvriendt

Puur & lichter

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Pascale Naessens en William Cortvriendt zijn het erover eens: de beste gezondheidszorg is het voorkomen dat je ziek wordt en als je al ziek bent, de oorzaken van die ziekte weg te nemen met aangepaste voeding en meer beweging. In Puur & lichter maakt arts William Cortvriendt dit op een zo interessant mogelijke manier duidelijk aan zowel artsen als het grote publiek.

    Bestsellerauteur Pascale Naessens verwerkt deze theorie al jaren in haar recepten. Voor dit boek bundelde ze 65 van haar lekkerste en eenvoudigste dieetrecepten.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen