• onze waardering

Recensie: Onder de mediterrane zon RECENSIE

Recensie: Onder de mediterrane zon – Nadia Zerouali & Merijn Tol

Wanneer je zoals ik een beetje bijhoudt welke kookboeken er verschijnen dan zitten er altijd wel boeken tussen die je net iets meer interesseren. Onder de mediterrane zon is er daar één van. Ik was dan ook blij verrast toen dit boek op mijn deurmat plofte.


Het eerste wat ik doe als ik een kookboek voor het eerst in handen heb is het boek openslaan en snel van achter naar voren bladeren. Zo werkt bladeren nu eenmaal bij mij. Het zegt eigenlijk niets over de inhoud. Het is slechts een eerste indruk. Bij Onder de mediterrane zon was die indruk meteen goed. Want naast recepten met foto's zag ik verhalen langs komen, foto's van landschappen, van markten en steden en van mensen. Gewone mensen, koks en van Nadia en Merijn, die al die landen rond de Middellandse zee bezochten. Mijn interesse was nog meer gewekt.

Onder de mediterrane zon is een vrolijk ogend boek met harde kaft en telt maar liefst 368 pagina's. De recepten in het boek zijn niet nieuw. Ze verschenen al in eerdere boeken van Nadia en Merijn. Met dit boek willen ze laten zien dat ook in landen als Syrië en Libië die nu nauwelijks nog toegankelijk zijn, de inwoners zeer gastvrij zijn.

Iedere (thuis)kok heeft zijn eigen keukenkast. Zo ook Nadia en Merijn. Ter inleiding van het boek vertellen ze uitgebreid wat er in staat. Dat zijn bijvoorbeeld granen, kruiden, olijven, gekonfijte citroenen en andere smaakmakers. Natuurlijk worden ze in het boek allemaal toegelicht en gebruikt.

Daarna is Onder de mediterrane zon opgedeeld in drie streken: Magrebh (het Noordwestelijke deel van Afrika), het Midden-Oosten en Levant (Zuidwest-Afrika) en tot slot Zuid-Europa. Al deze streken zijn weer onderverdeeld naar land of streek.


We leren alle landen een klein beetje kennen. De gewoontes maar vooral ook de keuken. Niet enkel hoofdgerechten maar ook hapjes, brood en uiteraard desserts. De recepten worden afgewisseld met reisverhalen van Nadia en Merijn. In het hoofdstuk over Algerije vinden we zelfs voornamelijk verhalen en slechts weinig recepten. Jammer is dat in die verhalen veel heerlijke gerechten worden genoemd waarvan we het recept dus niet krijgen maar de verhalen en foto's blijven toch boeiend.

Uit het eerste gedeelte maakte ik een pasta uit Libië. De ingrediënten hiervoor waren eigenlijk niet eens heel exotisch. Helaas heb ik thuis geen liefhebbers van lam dus die verving ik door rundvlees. Natuurlijk mis je dan die heerlijke smaak van lam maar de pasta smaakte er ook weer niet minder om. De pan ging leeg!

In het tweede deel van Onder de mediterrane zon is een groot gedeelte ingeruimd voor de Turkse keuken. Naast de uitleg over een uitgebreid Turks ontbijt ook recepten van inmiddels bij ons bekende gerechten als kebab, pasta en pizza maar ook veel andere heerlijk ogende recepten voor köfte, pilav en kisir.


Uit dit deel van het boek koos ik zelf voor een gerecht uit Israël: Een Joodse kippensoep met Kurkuma, komijnzaad, kruidnagel en kardemom. Behalve dit heerlijke kruidenmengsel wat je zelf eenvoudig maakt ook hier geen moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Het resultaat is een heerlijke, robuuste soep die ik zeker aan gasten voor zou zetten.

Het derde deel brengt ons iets dichter bij huis. Namelijk de regio's Sicilië en Sardinië in Italië en Catalonië en Andalusië in Spanje. Nadia Zerouali en Merijn Tol willen laten zien dat deze keukens niet heel ver afliggen van de Arabische keuken. En dat is goed gelukt!

Naast heerlijke recepten is Onder de mediterrane zon een heerlijk boek om doorheen te bladeren en de reisverhalen van Nadia en Merijn tot je te nemen. Ik kende Nadia en Merijn vooral van 24 Kitchen. Door dit boek heb ik nog meer respect gekregen voor deze vrouwen die de Arabische keuken echt kennen. Fijn dat ze dit met ons willen delen!

Recensie: Onder de mediterrane zon – Nadia Zerouali & Merijn Tol

Onder de mediterrane zon

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nadia en Merijn reisden van Spanje en Zuid-Italië via Marokko, Tunesië, Algerije en Libië door naar Libanon. En zoals anderen foto's maken op reis, onthielden zij gerechten en smaken. Onder de mediterrane zon is voor hen culinaire rijkdom, verscheidenheid en gelijkenis. En heel veel lekker eten.

    Hun binnenkomer was een simpele en zeer doeltreffende: wat eten jullie precies? Dat opende deuren naar de heerlijkste keukens en de eettafels van unieke mensen, die hen met grote gastvrijheid onthaalden op tafels vol eten. De mama's in de keuken leerden de tradities aan de dames: ze kookten en aten overal. De recepten in dit boek zijn hun heerlijke interpretaties.

    "Wees vooral niet zuinig, doe zoals wij, wees gul in je keuken: gebruik veel specerijen, veel kruiden, dan word je beloond met veel smaak. En proef en proef! Gebruik vooral je eigen creativiteit en inspiratie. Niks hoeft en alles mag. Yalla!' – Nadia en Merijn

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen