• onze waardering

Recensie: De wolkenkijker RECENSIE

Recensie: De wolkenkijker – Marja Visscher

Frans Naerebout leefde in de achttiende eeuw in Vlissingen als garnalenvisser en loods. Hij werd een echte Zeeuwse volksheld toen hij in stormachtig weer samen met zijn broer uitvoer om zoveel mogelijk van de opvarenden van het schip de 'Woestduyn', die was vastgelopen op een zandbank, met gevaar voor eigen leven te redden. Een aantal jaren later wist hij ook het schip 'Zuiderburg' dat voor de kust van Westkapelle in moeilijkheden verkeerde veilig naar Plymouth te loodsen.
Naerebout wordt bezongen in het Zeeuwse volkslied, heeft een standbeeld op de boulevard van Vlissingen en bij koninklijk besluit is bepaald dat altijd één vaartuig van het Nederlandse loodswezen de naam Frans Naerebout zal dragen.

Over Frans Naerebout is dus veel bekend, maar over zijn vrouw Sara Hoevenaar juist erg weinig. Sara had wanneer Frans op zee was negen kinderen om voor te zorgen: zes van haar en Frans en drie van haar jong overleden schoonzusje en daarnaast ook de zorg voor haar schoonvader. Als Frans langere tijd afwezig was, wist ze vaak niet hoe het met hem ging en of hij nog leefde en moest ze met haar eigen werk (kantklossen, mutsen maken, stijven en herstellen en andersoortige herstelwerkzaamheden) geld genoeg zien te verdienen om rond te komen.

Om meer bekendheid te geven aan de vrouw achter Frans Naerebout, schreef Marja Visscher de historische roman De wolkenkijker. Het is een fictief verhaal dat langs de tijdlijn van het leven van Frans is gelegd en dat een kijkje geeft in hoe het leven van Sara en Frans geweest heeft kunnen zijn.
Grappig is dat Marja Visscher zelf een afstammeling is van de tweede zoon van Frans Naerebout, Levinus.

Aan de ene kant is De wolkenkijker een prachtige roman die het echte leven en de liefde beschrijft met bijbehorende ups en downs. Terwijl er aan de andere kant soms weinig anders dan het 'gewone leven' lijkt te gebeuren. Het bijzondere van de schrijfstijl van Visscher is dat ze op een of andere manier de alledaagse dingen minder gewoon en saai laat lijken en je door wilt blijven lezen.
Daarnaast weet ze het Nederland, en met name het Zeeland, van toen op een prachtige manier weer te geven waardoor je het helemaal voor je ziet als in een film. Zo ook met de gevoelens van Sara: je kunt je helemaal voorstellen hoe ongerust ze is om Frans en de kinderen en de onmacht die ze voelt als ze maanden niets van Frans verneemt.

Wanneer geïnteresseerd bent in het Zeeland van de achttiende eeuw, in de scheepvaart van die tijd of over Frans Naerebout en zijn vrouw Sara en hun gezin is deze roman zeker een aanrader. Maar ook wanneer je houdt van romans met een extra dimensie is De wolkenkijker mooi om te lezen.

Recensie: De wolkenkijker – Marja Visscher

De Wolkenkijker

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'De wolkenkijker' van Marja Visscher gaat over Sara Hoevenaar, de echtgenote van Frans Naerebout. Naerebout (1748-1818) is bepaald geen onbekende in Zeeland. Het is tweehonderd jaar geleden dat hij overleed en nog altijd is bij koninklijk besluit bepaald dat minstens één vaartuig van het Nederlandse loodswezen de naam Frans Naerebout zal dragen. Verder is er een standbeeld voor hem geplaatst op de boulevard van Vlissingen, ligt hij begraven in de grote kerk van Goes en komt zijn naam voor in het Zeeuwse volkslied. Maar hoe zag zijn leven eruit? Marja Visscher belicht dat aan de hand van zijn echtgenote Sara Hoevenaar. Deze historische roman neemt je mee naar het Vlissingen van de achttiende eeuw.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

  • Zomervacht - Jaap Robben

  • Melodie van verlangen - Anne van der Valk

  • Slaves Dante 4 – Miriam Borgermans

  • Thuis - Mark Janssen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen