• onze waardering

Recensie: In alle steden RECENSIE

Recensie: In alle steden – Aukelien Weverling

Bennie leeft in een andere tijd, in een ander systeem. Het dagelijks leven wordt geregeerd door het Verenigd Christendom en de wijk waarin je woont. Leef je in A heb je het goed vertoeven, maar leef je in F of zelfs G is het leven hard aanpoten. Maar niets houdt Bennie tegen en hij steekt graag beide handen uit de mouwen om zijn verdiende loon in stamkroeg Crapola weer uit te geven. Het zit zeker niet altijd mee, maar Bennie laat zien dat er altijd een uitkomst is, of niet?

In alle steden is de nieuwe roman van Aukelien Weverling die genomineerd is voor de BookSpot Literatuurprijs 2018. Dit ware kunstwerk is een ode aan alle doorzetters en optimisten in een donkere tijd. In In alle steden zit het leven van Bennie niet mee. Hij groeit op in de “verkeerde” wijk en moet hard werken, terwijl het leven hem altijd maar tegen lijkt te zitten. Toch blijft Bennie optimistisch en probeert hij waar mogelijk op te komen voor de belangen van hem en zijn medemensen.

In alle steden is niet alleen een aanmoediging tot een positieve kijk op het leven, maar ook een waar kunstwerk van taal. De schrijfstijl en woordkeuze zijn literair, maar ook speels. Zo lijkt de taal een beetje op spreektaal, maar is de woordkeuze weer heel poëtisch. Ondanks dat er veel gespeeld wordt met de taal, laat het verhaal zich vlot lezen. De taal is ook heel beeldend. De manier van spreken vergroot het contrast tussen de wisselende setting en Bennie en zijn lotgenoten.

In deze stad zijn de bewoners heel bewust bezig met milieu en duurzaamheid. Alles gaat op de bon, zodat je bijvoorbeeld gezond eet en niet te veel water verbruikt. Eet je ongezond of verbruik je te veel? Dan neemt je premie toe of draaien ze de kraan dicht. In de toekomst van Aukelien Weverling is het duurzaamheidsideaal doorgeslagen en is de (arme) bevolking er de dupe van. De hele bevolking wordt opgesplitst in wijken en burgers moeten zich houden aan strenge regels, de ultieme segregatie. Bennie leeft in een soort groen communistisch regime. 

Hoe zwaar het leven soms ook is, In alle steden laat Aukelien Weverling zien dat er nog steeds kansen zijn, maar je moet wel bereid zijn die met beide handen aan te pakken en je niet laten weerhouden door een (kleine) tegenslag. Bennie laat zien dat er mogelijkheden zijn, zelfs als je toekomst uitzichtloos lijkt, maar Aukelien Weverling blijft wel realistisch. Geen rozengeur en maneschijn, maar wel een alcoholverslaving en de koud. In alle steden past bij de nieuwe Nederlandse literatuur: een toekomst met doorgeslagen idealen en een moraal voor de lezer. Wat mij betreft mogen er nog velen in dit genre volgen. In alle steden steekt de gewone burger een hart onder de riem en is ondertussen een genot om te lezen door de literaire, speelse schrijfstijl. Een aanrader voor iedereen die iets nieuws zoekt en wel wat optimisme kan gebruiken!

Recensie: In alle steden – Aukelien Weverling

In alle steden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hoe ziet de toekomst eruit van een angstmaatschappij die geen compassie meer kent, waarin de een wint en de ander niet?

    In alle steden vertelt het verhaal van rasoptimist Bennie: ontslagen, alcoholist, maar vol goede moed. In een samenleving waarin de scheiding tussen arm en rijk steeds scherper is geworden, zoekt hij zich een weg langs illegale dranklokalen. Hij beweegt zich opgewekt door een maatschappij waarin nog maar twee soorten onderwijs mogelijk zijn, gezondheid een eigen verantwoordelijkheid is en religie verenigd is tegen een gemeenschappelijke vijand. Met zijn maatschappelijke status op nul zwerft hij van baan naar baan. Hij probeert een weg terug te vinden naar een beter bestaan, waarin een bont gezelschap van lotgenoten hem bijstaat.

    In alle steden is een vrolijke dystopie over een wereld waarin het recht van de sterkste geldt. Met meesterlijke hand schetst Weverling het leven van een man die tegenslag na tegenslag te verwerken krijgt, maar weigert bij de pakken neer te zitten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen