• onze waardering

Recensie: Code kattenkruid RECENSIE

Recensie: Code kattenkruid – Jacques Vriens

Code kattenkruid, geschreven door Jacques Vriens, volg je het verhaal van Stijn en zijn opa. Opa is helaas ongeneselijk ziek. Hij heeft kanker. Er is een kans op genezing, maar opa kiest ervoor om zelf de regie in handen te houden en te kiezen voor euthanasie. Stijn weet niet precies wat dit is, dus opa legt uit dat je dan spuitjes krijgt van de dokter en rustig weg glijdt. Maar voordat het zover is, wil opa heel graag samen met Stijn een fietstocht maken. En wanneer het écht niet meer goed gaat met opa, zal hij tegen Stijn zeggen ‘’Code kattenkruid’’ waardoor Stijn weet dat hij de dokter moet laten komen voor de spuitjes. Samen maken ze plannen voor de fietstocht en stippelen ze de route uit. Na de fietstocht komt dan uiteindelijk toch het onvermijdelijke moment van afscheid nemen. 

Code kattenkruid is een zeer ontroerend verhaal. Het verhaal dat de opa ziek is en niet meer beter zal worden heeft Jacques Vriens uitgebreid beschreven. Het is een zeer heftig onderwerp, maar dit is op dit moment zeer actueel. Daarom zal dit boek erg geschikt zijn om meer uitleg te geven over waarom mensen kiezen voor euthanasie. Daarnaast zal dit boek ook een onderdeel kunnen zijn van rouwverwerking bij een keuze voor euthanasie. Ook is het boek erg inspirerend om te beseffen dat het belangrijk is om met je dierbaren leuke dingen te doen, zolang dit nog kan. Want voor je het weet kan het zomaar over zijn. Code kattenkruid is een relatief dun boek. Hierdoor heb je dit als lezer snel uit, zonder dat het voor de lezer te snel gaat. Het boek treedt zeker in detail, maar het is alles behalve langdradig. De personages in het boek zouden zo in het echte leven kunnen bestaan. Ze zijn zeer realistisch. Opa is soms een beetje een mopperopa, maar daar krijg je als lezer direct begrip voor omdat dit komt omdat zijn dochters overbezorgd zijn. De jongen in het verhaal, Stijn, is een wat onzekere jongen die het, begrijpelijk, erg lastig vindt om afscheid te gaan moeten nemen van zijn opa. Je krijgt als lezer dan ook direct medelijden met Stijn en de pijn die hij zal moeten doorstaan wanneer het onvermijdelijke afscheid dichterbij komt.... Meesterverteller Jacques Vriens weet zelfs van zo'n moeilijk onderwerp een prachtig verhaal te schrijven. Een boek met een onderwerp zo actueel, zie je zelden. 

Het enige minpunt van Code kattenkruid is dat je in het verhaal leest dat de opa graag wilt dat Stijn nog wat vertelt op de begrafenis, maar dit wordt in het boek verder niet beschreven. Los daarvan zie ik dit boek als een mooie aanvulling in de moderne tijd waarin mensen de keuze vrijheid hebben om bij ondragelijk lijden zelf te bepalen wanneer zij uit het leven stappen. 

Recensie: Code kattenkruid – Jacques Vriens

Code Kattenkruid

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De 12-jarige Stijn en zijn opa zijn twee handen op een buik. Binnenkort gaan ze samen een driedaagse fietstocht maken. Dan krijgt opa te horen dat hij een ernstige ziekte heeft. Iedereen is verdrietig, maar opa wil de tijd die hij nog heeft, léven en genieten. Hij vertrouwt zijn kleinzoon nog wel iets toe:

    'Stijn, ik ga niet zitten wachten tot ik langzaam in elkaar stort van ellende.'
    Ik schrok en stamelde: 'Maar opa...'
    'Niks, ''maar opa''. Misschien ga ik vanzelf dood, maar als het niet anders kan, wil ik euthanasie. Weet je wat dat is?'
    'Ja, dat je een prik krijgt en dat je dan... dan...' Ik kon het niet zeggen.

    En ondanks de protesten van de familie gaat de fietstocht van Stijn en opa gewoon door. Tijdens hun tocht kletsen ze heel wat af en komt Stijn achter een verdrietig geheim van zijn opa. Maar ze hebben ook veel plezier met elkaar, want ze delen hetzelfde gevoel voor humor. Wanneer uiteindelijk het afscheid komt, valt het voor Stijn en zijn opa minder zwaar dan ze dachten.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen