• onze waardering

Recensie: Aantekeningen over het verplaatsen van Obelisken RECENSIE

Recensie: Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken – Arjen van Veelen

Arjen van Veelen is met zijn boek Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken genomineerd voor de bookspot literatuurprijs 2018. Hij heeft daarmee een plaats in de top 6 behaald.

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken gaat over een schrijver die na de dood van zijn beste vriend naar Alexandrië afreist. Hij heeft als doel om de boeken die Tomas, zijn overleden vriend, schreef in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Daarnaast wil hij een biografie schrijven over Alexander de Grote.

Tijdens zijn avontuurlijke reis komen er veel herinneringen aan Tomas naar boven. Zal het hem lukken om de boeken in de Bibliotheek te kunnen plaatsen?

Arjen van Veelen schrijft essays, reisverhalen en reportages voor onder meer NRC Handelsblad en De Correspondent. Dit verhaal heeft hij grotendeels uit eigen waarnemingen geschreven en daarnaast heeft hij er ook veel bij verzonnen. Dit boek kan daardoor niet als gids gezien worden, maar geeft wel een mooi beeld van de reis.

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken heeft een duidelijk onderwerp: vriendschap. Arjen van Veelen beschrijft de vriendschap die hij heeft met Tomas. Hij schrijft over de ontmoeting en de jaren daarna. Het is bijna alsof hij Tomas aanbid. Pas op het moment dat hij overleden is, merkt hij dat hij erg gehecht was aan de vriendschap.

Het verhaal heeft daarmee ook een boodschap aan de lezers. Geniet van de mensen om je heen, ook op het moment dat ze nog in leven zijn.

Ken je vrienden, zodat je ook weet wie zijn andere vrienden zijn en wat hij of zij in het leven als betekenis heeft.

Het verhaal is op een leuke manier geschreven, maar gaat soms wel van de hak op de tak. Het verleden en het heden lopen in elkaar over en soms moet je even wat verder lezen om te achterhalen of het nu een herinnering is uit het verleden of iets wat in het heden afspeelt.

Het verhaal wordt versterkt met enkele foto’s. Het geeft daarmee een verduidelijking van de tekst, maar het maakt het ook humoristisch. Daarnaast beschrijft Arjen een aantal "must have seens" van de plaats Alexandrië. Dit zorgt voor variatie in het boek, maar had wat meer op de voorgrond gemogen.

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken is een prettig boek om te lezen. Het is daarom niet vreemd dat hij in de top 6 gekomen is van de bookspot literatuurprijs 2018.

Het verhaal is humoristisch geschreven en heeft een onderliggende boodschap aan de lezers. De tweedeling in het boek, het heden en het verleden, lopen mooi in elkaar over. Je moet wel goed lezen of het iets uit het verleden of heden is.

Naast dat het af een toe wat van de hak op de tak gaat, mist het wat mij betreft wat actie. Het verhaal had wat vlotter kunnen lopen en met wat meer onverwachte acties, had het me misschien meer kunnen pakken.

Desondanks vond ik het een leuk boek om te lezen en het heeft me ook wat aan het denken gezet.

Recensie: Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken – Arjen van Veelen

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven.

  Tijdens zijn zwerftochten door deze stad duiken allerlei herinneringen op aan Tomas, die er als een schim blijkt rond te waren.

  Arjen van Veelen zoekt in deze prachtige essayistische roman naar moderne manieren om betekenis te geven aan het leven en aan de dood. Tegen de achtergrond van een klassieke stad, het Vlaamse platteland en de achterbuurten van Amerika schept hij een persoonlijk monument voor een verloren vriendschap.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen