• onze waardering

Recensie: De koning van Amerika RECENSIE

Recensie: De koning van Amerika – R.J. Ellory

De koning van Amerika speelt zich af in 1937, wanneer Amerika het beloofde land lijkt te zijn voor veel Europeanen. Veel mensen wagen de lange oversteek om hun geluk te beproeven. Zo ook Nicky en Lucia Mariani, een broer en zus uit Corsica. Lucia wil niets liever dan doorbreken als actrice in Hollywood en haar broer heeft haar beloofd om alles te doen om deze droom werkelijkheid te laten worden. Met weinig geld op zak komen ze aan in New York. Hier ontmoeten zij bokser Frankie Madden, die om heel andere redenen een nieuw leven wil opbouwen in de Verenigde Staten. Hij is namelijk op de vlucht voor de politie in zijn thuisland, Ierland. Het drietal merkt dat ze elkaar kunnen helpen en klimmen stukje bij beetje op van de achterbuurten van New York naar de glitter en glamour van Hollywoud.

De schrijver van dit boek, R.J. Ellory, staat bekend om zijn gedetailleerde, haast filmische stijl van schrijven. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Bij mij zorgde het er in ieder geval voor dat ik lastig door de eerste 150 pagina’s kwam. Alle gebeurtenissen werden zo uitgebreid beschreven, dat de vaart totaal uit het verhaal was. Ook kwamen er ontzettend veel verschillende personages aan bod, vaak met ingewikkelde namen. Deze personages bleken vervolgens niet heel belangrijk voor het verhaal, maar maakten het daardoor wel onnodig moeilijk om te lezen.

Pas na een derde van het boek, wanneer Nicky, Lucia en Frankie aankomen in Los Angeles en daar hun leven beginnen op te bouwen, begon De koning van Amerika mij te boeien. Een pluspunt van de gedetailleerde schrijfstijl van Ellory was nu dat je de personages al erg goed kende en zo goed met ze mee kon leven. Je leeft met Lucia mee wanneer zij allerlei castings bezoekt en hoopt dat de snel beïnvloedbare Nicky op het rechte pad zal blijven. Ook zie je Frankie strubbelen met zijn verleden in Ierland.

Daarnaast komt er in dit gedeelte een extra verhaallijn bij, namelijk van rechercheur Louis Hayes. Dit zorgde voor afwisseling in het verhaal en meer achtergrondinformatie over de stad waarin de hoofdpersonen wonen. Hayes probeert in het turbulente Los Angeles de orde te handhaven. Bedreigingen, mishandelingen en zelfs moord zijn de orde van de dag, maar het is lastig om het netwerk van de georganiseerde bendes binnen te dringen. Zijn weg kruist die van Nicky, Lucia en Frankie en dat is geen goed teken..

Mooi is dat ook de Tweede Wereldoorlog aan bod komt in dit boek, maar dan vanuit Amerikaans oogpunt. Hierdoor kom je te weten dat men ook in Amerika echt met deze oorlog bezig was en hij zelfs invloed had op hun dagelijks leven.

Het plot van het verhaal was heftig en ging in tegenstelling tot de rest van het boek heel snel. Dat vond ik jammer, ik bleef met diverse vragen zitten nadat ik het boek uit had. Al met al is De koning van Amerika een boek dat langzaam op gang komt, maar dat je daarna wel echt boeit. Door de mooie beschrijvingen en mijn sympathie voor de hoofdpersonen, krijg het boek drie hartjes. Voor liefhebbers van (historische) romans is dit een aanrader.

Recensie: De koning van Amerika – R.J. Ellory

De koning van Amerika

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  1937. De Ierse bokser Danny heeft een misdaad met fatale afloop op zijn geweten en neemt de boot naar Amerika. Hij ontmoet broer en zus Mariani, eveneens immigranten die in de hoop op een beter leven naar New York zijn vertrokken. Alle drie jagen ze hun dromen na, via de sloppenwijken van New York tot de glamour van Hollywood. Een weg die niet zonder gevaar is. Ze gaan voor elkaar door het vuur, maar hebben geheimen… zelfs voor elkaar.
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

 • 15 herkenbare tweets over het vertrek van Regé-Jean Page uit Bridgerton

 • Zo staat het ervoor met deze boekverfilmingen o.a. Huis van nacht, Clueless en Hitchhikers Guide to the Galaxy

 • Ik vergeet je niet - Gillian King

 • Een man met goede schoenen - Rob van Essen

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen