• onze waardering

Recensie: De Droomlijst RECENSIE

Recensie: De Droomlijst – Julien Sandrel

Carrièrevrouw Thelma is een alleenstaande moeder. Wanneer ze op een dag met haar zoon Louis door de stad wandelt, wordt Louis aangereden door een vrachtwagen. Louis belandt in een coma en zijn kansen om weer wakker te worden zijn nihil. Thelma is ten einde raad, tot ze in zijn kamer een schriftje vindt. Een wonderboekje, met daarin alle dingen die Louis nog graag in zijn leven zou willen doen. Thelma aarzelt niet en begint de punten in het boekje 1 voor 1 af te werken. Maar gaan ze allemaal lukken?

De Franse schrijver Julien Sandrel maakt zijn debuut met de roman De Droomlijst. Een niet al te dik boekje in hardcover met een zwaar thema: een kind in coma en een bucketlist. Het boek begint bij de dag waarop Louis wordt aangereden. Hij slipt in een coma en heeft weinig overlevingskansen. De artsen nemen een maand om te zien of er verbetering optreedt, zo niet, dan sterft Louis. Dit zijn ingrediënten voor een zeer emotioneel en zwaar boek, maar dat valt alles mee. Vanaf het moment dat Thelma het wonderboekje van haar zoon vindt lezen we over de meest grappige en bijzondere avonturen die ze meemaakt om de bucketlist van haar zoon af te werken. Ze filmt alles en speelt het af in zijn kamer in het ziekenhuis, om hem eraan te herinneren dat het leven zo mooi is dat hij weer wakker moet worden. Hoe ze dit doet is soms vrij ongeloofwaardig en dat is jammer. Zo reageert ze anders dan je zou denken van iemand wiens zoon binnen een maand kan sterven, is haar moeder ineens in Japan, en heeft ze ineens een enorme schadeclaim die ze kan indienen bij haar baas. Het is allemaal net even te makkelijk, maar oké, het is Julien Sandrel vergeven.

Wat overblijft en vooral bijblijft aan De Droomlijst is het feelgood-gevoel. Het leven vieren en de dingen die je wilt doen niet uitstellen tot het te laat is. Een mooie boodschap die de schrijver hier over probeert te brengen. Ook een groot aspect van het boek is de liefde tussen een moeder en een zoon. Vooral in de passages van Louis is die duidelijk voelbaar. De moeders onder de lezers zullen dit dan ook vast herkennen. Die band.

De Droomlijst is niet het beste boek van het jaar. Het is vrij gehaast geschreven en met tijden dus ongeloofwaardig. Je leest echter dat de intentie erachter goed was. Het is maar net wat je ervan verwacht. Het is geen diepgaand boek vol drama en ellende en zware beslissingen. Het is een boek over hoop en liefde en het leven, met een mooi einde. In Frankrijk was het boek een bestseller, dus we zullen vast nog meer horen van Julien Sandrel, die vanaf nu hopelijk alleen maar beter kan worden.

Recensie: De Droomlijst – Julien Sandrel

De droomlijst

 • Auteur:

  Julien Sandrel
 • Verschenen:

  23 augustus 2018
 • Uitgave:

  ISBN 9789403118604
  Uitgever Cargo
  224 pagina's
 • Uitgever:

  Cargo
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De twaalfjarige Louis is voor de ogen van zijn moeder Thelma aangereden door een vrachtwagen. Hij ligt in coma, en volgens de artsen is de kans op herstel nihil. Ze besluiten om het nog vier weken aan te zien, hopend op een medisch wonder. Thelma is ontroostbaar. Wanneer ze vervolgens thuis onder het kussen van haar zoon een klein schrift vindt waarin hij zijn dromen heeft opgeschreven – een bucketlist met bijzondere wensen, zoals het volgen van een voetbalclinic, een tattoo laten zetten, of een druk kruispunt in Tokio oversteken – besluit Thelma om de dromen van Louis te realiseren zodat hij vredig kan sterven. Maar dan komt ze bij de moeilijkste wens: mijn echte vader vinden.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen