• onze waardering

Recensie: Romeo & Julia RECENSIE

Recensie: Romeo & Julia –Tiny Fisscher

‘Even zwijgt hij. “Eén ding is zeker,” besluit hij met donkere stem. “Nooit was er een tragischer geschiedenis dan die van Julia en haar Romeo…”’

In de stad Verona hebben twee belangrijke families, de Capuletti’s en de Montecchi’s, al jarenlang een vete. De rivaliteit blijft voor problemen zorgen, ook al is men inmiddels vergeten waardoor de vete is ontstaan.  Maar dan wordt Romeo Montecchi verliefd op Julia Capuletti en zet die overweldigende liefde hun levens op hun kop…

Het tragische verhaal van Romeo en Julia is wereldberoemd en kent al vele vertalingen en bewerkingen. Iedereen is wel eens in aanraking gekomen met het bekende verhaal, of dat nou is door een film, musical of het originele toneelstuk van Shakespeare. Iedere bewerking past het verhaal aan zodat het geschikt is voor een specifiek publiek. Zo verplaatst de film Romeo + Juliet (1996), met Leonardo DiCaprio en Claire Danes in de hoofdrollen, het verhaal van historisch Verona naar modern Los Angeles. Alles is gemoderniseerd behalve de dialogen, die zijn helemaal intact.

Tiny Fisscher pakt het in haar boek Romeo & Julia net wat anders aan. Zij maakte een hertaling en geen moderne hervertelling. Fisscher heeft het vierhonderd jaar oude toneelstuk herschreven in toegankelijk Nederlands, maar verandert juist niks aan het verhaal. De modernisering van het taalgebruik zorgt er hopelijk voor dat ook jongere lezers dit boek zullen oppakken.

In haar nawoord geeft ze aan dat ze af en toe aanpassingen moest maken om het toneelstuk, oorspronkelijk in versvorm geschreven, goed om te kunnen zetten naar proza. Tegelijkertijd wilde ze zo dicht mogelijk bij het verhaal blijven om de sfeer en tijdsgeest te behouden. Shakespeare gebruikte Engelse namen voor de families Montagues en Capulets. Fisscher heeft deze namen een meer Italiaanse sfeer gegeven, en ze daarom aangepast naar Montecchi’s en Capuletti’s. Verder heeft ze de min van Julia een naam gegeven, Donna.

Uitgeverij Blossom Books heeft plannen om een hele reeks van wereldklassiekers opnieuw te laten vertalen. De volgende titel die ze gaan uitgeven is Frankenstein. Al deze klassiekers worden uitgegeven in hardcover met folieopdruk. Romeo & Julia, de eerste titel in deze reeks, heeft een blauwe cover met prachtige gouden details. In het boek zijn ook een paar mooie illustraties van Sophie Pluim te vinden, die de sfeer van het verhaal versterken.

Romeo & Julia leest heel vlot door de prozavorm en de korte hoofdstukken. Je wordt als lezer meegesleept door het liefdesverhaal. Romeo is in het begin van het verhaal nog verliefd op Rosalina, maar één blik op Julia zorgt ervoor dat hij Rosalina op slag vergeten is. We hebben hier dus te maken met een echt geval van instalove. Ook Julia is direct verliefd en vanaf dat moment draait hun hele wereld alleen maar om elkaar.  

Romeo & Julia is een mooie hervertelling van het wereldberoemde verhaal. De uitgave is prachtig en past mooi bij de sfeer van het boek. De prozavorm maakt het verhaal een stuk toegankelijker voor een groter (en jonger) publiek. Deze uitgave is een uitstekende manier om je onder te dompelen in dit klassieke verhaal over verboden liefde.

Recensie: Romeo & Julia –Tiny Fisscher

Romeo & Julia

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  "Zou een roos minder zoet geuren als ze een andere naam zou dragen? Zelfs als je geen Romeo meer zou heten, zou je nog steeds dezelfde verrukkelijke man zijn."

  Het wereldberoemde verhaal over Romeo & Julia, verteld door Tiny Fisscher in helder en begrijpelijk proza.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het geslacht Kleinveld - Clemens Wisse

 • Onpopulaire tv-shows die eigenlijk erg goed zijn

 • Populaire boeken die in juli 2022 verschijnen

 • Drie vrouwen - Anders Roslund

 • Anomalie - Hervé Le Tellier

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen