• onze waardering

Recensie: De tuin op tafel RECENSIE

Recensie: De tuin op tafel – Angelo Dorny

In De Tuin op Tafel vertelt Angelo Dorny alles over het kweken van de lekkerste tomaten, welke gerechten je met je zelfgekweekte bloemkool kunt maken en wat te doen tegen schadelijke insecten. Dorny, een van de jongste moestuinauteurs in Vlaanderen, heeft een YouTube kanaal waarop hij zijn tips en kennis deelt. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het magazine De Tuin op Tafel. De Tuin op Tafel is Dorny’s eerste kookboek.

De Tuin op Tafel kent een overzichtelijke indeling. De hoofdstukken zijn ingedeeld volgens de seizoenen. Per hoofdstuk wordt een aantal recepten gegeven, welke worden afgewisseld met moestuintips en een tuinkalender. Zo geeft Dorny tips over de noodzaak van bemesten, hoe je slakken kunt bestrijden op een ecologisch verantwoorde wijze en neemt hij je mee in de wereld van de bijen. Het boek is mooi vormgegeven, met zo op het eerste gezicht niet al te ingewikkelde recepten. En zeg nou zelf, niets smaakt toch lekkerder dan groenten uit de eigen moestuin? Helaas blijkt die vlieger qua recepten niet helemaal op te gaan. Waar de auteur zeker een hoop zinnige tips heeft ten aanzien van het moestuinen, zijn de recepten die ik uit zijn boek maakte helaas niet erg smakelijk. Geheel volgens de tuinkalender koos ik ervoor een tweetal gerechten uit het hoofdstuk herfst te maken, de pittige bloemkoolburgers en de zoete aardappeltaartjes. Beide groenten (en overige ingrediënten) vooraf gekocht in de winkel en met goede moed gestart.

Recept 1: Pittige bloemkoolburgers.

Bij bovenstaand gerecht bleek al snel dat de hoeveelheden niet klopten bij het aantal burgers dat volgens de receptuur gemaakt zou moeten worden. De auteur gaf aan dat er met deze hoeveelheden 4 burgers konden worden gemaakt, zelf kwam ik op een tiental en dan nog fors uitgevallen bloemkoolschijven uit. Dat had deels te maken met de onduidelijkheid over de precieze inzet van de quinoa. Moest het kookvocht nu wel of niet worden toegevoegd? Uiteindelijk heb ik dat wel gedaan, waardoor het een enigszins kleffige smurrie werd. Na ruim een kwartier bakken bleef het een kleffe hap, zeker ook met de broccolimayonaise die erbij zat. Geen aanrader!

Recept 2: Hartige aardappeltaartjes

Op zich een simpel en zo op het oog smakelijke combinatie van ingrediënten. Men neme wat bladerdeeg, een aantal plakjes zoete aardappel, wat feta en rode ui (peterselie heb ik weggelaten wegens ernstige afkeer) en bakt het geheel in een dertigtal minuten goudbruin en gaar. Ook hier echter bleek de uitvoering minder geslaagd dan het recept op het oog deed vermoeden. In tegenstelling tot de enthousiaste beschrijving van de auteur, dat deze taartjes door iedereen worden gewaardeerd. Niet dus.

Al met al is het kookboek van de moestuinier Angelo Dorny niet erg geslaagd te noemen. Wellicht een geval van schoenmaker, houd je bij je leest. Want aan de (summiere) tuintips te oordelen heeft hij van tuinieren zeker wel kaas gegeten.  

Recensie: De tuin op tafel – Angelo Dorny

De tuin op tafel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hoe kweek je de lekkerste tomaten?
  Welke gerechten kun je klaarmaken met je pas geoogste courgettes?
  Wanneer zaai, plant en oogst je wat?

  Alle antwoorden vind je in De Tuin op Tafel, waarin gepassioneerd moestuinier Angelo Dorny je meeneemt in zijn moestuin: eerst kweken, dan koken op het ritme van de seizoenen. Alle tips en weetjes, tuintechnieken en recepten vind je handig gebundeld per seizoen. Een praktisch boek met prachtige foto's die je zin geven om meteen aan de slag te gaan.

  * Op de handige seizoen-kalender zie je in één oogopslag wat je te doen staat.

  * Met ecologische tips om schadelijke insecten en slakken te weren en te bestrijden.

  * Dankzij 40 heerlijke recepten zet je al je zelfgekweekt lekkers op tafel.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen