• onze waardering

Recensie: Nog eenvoudiger RECENSIE

Recensie: Nog eenvoudiger – Pascale Naessens

Zeker 10 succesvolle kookboeken schreef Pascale Naessens al. En allemaal gaan ze over gezond eten dat voor iedereen toegankelijk is. Met Nog eenvoudiger worden de gerechten nog toegankelijker al besefte Pascale dat ook veel van de recepten uit haar vorige boeken al voldeden aan het criterium van Nog eenvoudiger: Maximaal vier ingrediënten.


Nu word ik meestal niet blij van kookboeken waarin de schrijver zich beperkingen oplegt. Vaak geeft dat ene extra ingrediënt namelijk nog net de touch die het recept nodig heeft. Gelukkig wordt in dit boek naast de vier genoemde ingrediënten ook nog gebruik gemaakt van de voorraadkast. Die bevat uitsluitend goed houdbare producten zoals olie, azijn, kruiden en andere smaakmakers als mosterd en sojasaus. Naast de voorraadkast geeft Pascale een overzicht van producten die je zelf ongestraft aan je gerechten mag toevoegen. Denk daarbij aan knoflook, noten en zaden, limoen, gember, currypasta, verse kruiden en Gomasio (geroosterd sesamzaad met zout).

Uiteraard geeft Pascale Naessens ook in Nog eenvoudiger uitleg over haar manier van koken en eten, al is een belangrijk deel daarvan pas opgenomen op de laatste bladzijden. Daar wordt uitgelegd waarom de recepten low-carb (koolhydraat-arm) zijn. Ook wordt het verschil uitgelegd met high-carb (vooral fastfood en kant-en-klaar maaltijden) en normal-carb (onze eigen Hollandse pot). In het boek wordt er voor gepleit om eerst de grootste 'boosdoeners' uit het menu te verbannen en daarna eventueel te finetunen door te bekijken welke groenten en noten voor jou zelf het beste werken.


Persoonlijk vind ik dat een hele goede tip om deze verandering van je menu vol te kunnen houden. Wanneer bijvoorbeeld direct wordt overgestapt op een heftig ketogeen dieet zal dit een te grote aanpassing vergen die zelfs de sociale omgeving beïnvloedt, aldus de schrijfster.

In alle boeken van Pascale Naessens wordt dezelfde methode gebruikt. Deze houdt in dat je altijd groente kan eten. Dat doe je met eiwitten als vlees, vis, kaas of sojaproducten óf je eet groenten met koolhydraten. En die koolhydraten variëren dan van gezond (linzen en quinoa) tot minder gezond (witbrood, aardappelen, witte rijst en pasta).

De recepten kennen een min of meer verrassende maar wel prettige indeling. Ze staan gerangschikt op bereidingstijd. De eerste recepten staan binnen 10 minuten op tafel. De hoofdstukken lopen op per 5 minuten tot maximaal 25 minuten. Daarna volgen nog wat recepten die wat langer in de oven moeten, wat chiquere gerechten en desserts.

Ik maakte uit het hoofdstuk 'Klaar in 20 minuten' een Italiaans eenpansgerecht met mozzarella, spinazie, tomaten en kappertjes. Uit de keukenkast kwamen Provençaalse kruiden. Ook bij dit recept blijf ik me afvragen of het wel een volledige maaltijd is? Of ik niet iets mis? Mijn koolhydratenverslaving waarschijnlijk! Uiteindelijk blijkt het wel voldoende te zijn en behalve genoeg was het erg smakelijk en zag het er ook nog eens kleurrijk uit.

Uit het hoofdstuk met de titel 'De oven doet het werk' maakte ik zalm met asperges, tomaat en olijven. Een recept waar ik al verliefd op was voordat ik het geproefd had. Pascale Naessens zelf ook waarschijnlijk want op de foto's in Nog eenvoudiger komt het minstens vier keer terug: De ingrediënten, de bereiding en het eindresultaat. Ik maakte het inmiddels twee keer en kwam er achter dat het erg belangrijk is de temperatuur van de oven en de bereidingstijd goed in de gaten te houden. De bereidingstijd van de asperges is in dit gerecht de tijdbepalende factor. Erg lekker!

Naast de recepten bevat het boek zoals we gewend zijn in de boeken van Pascale Naessens sfeervolle foto's van gerechten, van etentjes in de natuur en van Pascale en haar man Paul (Jambers) zelf. Ik geef dit boek vier hartjes!

Recensie: Nog eenvoudiger – Pascale Naessens

Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Pascale Naessens is de leading lady als het gaat over eenvoudige en gezonde voeding. In haar tiende boek focust ze meer dan ooit op heerlijke recepten met een minimum aan ingrediënten en werk. Zo bewijst ze eens te meer dat gezonde voeding haalbaar is voor iedereen

  De gerechten worden gepresenteerd op mooi gedekte tafels en op een warme, sfeervolle manier in beeld gebracht.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 24 meest verwachte films uit 2022

 • Nieuwste Thor: Love and Thunder trailer is uit!

 • Alle boeken van Rachel Gibson

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen