• onze waardering

Recensie: Wraak RECENSIE

Recensie: Wraak – Dannis Kramers

In Wraak, geschreven door Dannis Kramers, slijt de Nederlands Mick uit Oosterhout zijn dagen in La Modelo, een gevangenis in het Colombiaanse Bogotá. Hij is hier terecht gekomen door toedoen van de baas van het machtigste kartel van Mexico, het Popayán-kartel. Deze drugsbaron, Chucho Popayán, vermoordde Micks vrouw en ontvoerde zijn dochter. 

Mick zint op wraak, maar weet dat dit onmogelijk is, omdat hij een gevangenisstraf van ruim 50 jaar uit zal moeten zitten. Als hij echter twee nieuwe celmaten krijgt, verandert dit. Prilaz, een Bosnische elitesoldaat, en Tiberio, een bendelid uit LA, zijn eveneens door toedoen van Chuco in de gevangenis terecht gekomen. Als je jarenlang dag en nacht op elkaars lip in een cel van drie bij drie, wordt het gemakkelijker om de ultieme wraak uit te denken..

Qua opbouw is dit verhaal heel apart. De proloog is gedateerd op 11 september 2001 (een bekende datum..), maar meteen daarna spring je terug naar 1993, wanneer het verhaal van Tiberio begint te spelen. Rond dat moment wordt hij ingelijfd bij een van de grootste bendes van LA, Maria Salvatrucha. Behalve een berucht bendelid, dat al heel wat heeft meegemaakt in zijn jonge leven, is Tiberio bovenal een begaafd tattoo-artiest. Boven elk hoofdstuk dat daarna volgt, staat hoeveel tijd er verspringt, dit kan zestien seconden zijn, maar ook vier maanden. Dit maakt het boek wel wat ingewikkeld; om de chronologie van het verhaal te kunnen blijven volgen, moet je de tijdsprongen goed in de gaten houden. 

Het verhaal van Tiberio vond ik schokkend. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe groot de invloed van de gangs is in grote Amerikaanse steden. Onbegrijpelijk hoeveel rivaliteit er is en met hoeveel geweld dit uitgevochten wordt. Elkaar doodschieten uit een rijdende auto was een van de minst heftige daden van de gangs. Kramers beschrijft alles levensecht en schuwt geen details, waardoor sommige passages vrij heftig zijn om te lezen. 

Na het verhaal van Tiberio, springt Wraak wederom terug naar 1993, om het verhaal van Prilaz te vertellen. Op dat moment vecht hij een oorlog in Sarajevo in het toenmalige Bosnië en Herzegovina uit. Zijn vrouw en kinderen heeft hij moeten achterlaten.

Daarna verspringt de tijd naar 1995, als de mannen alle drie terecht zijn gekomen in La Modelo en eigenlijk alles kwijt zijn wat hen lief is. Het dagelijkse leven in deze grote gevangenis wordt ook gedetailleerd beschreven. Oorspronkelijk kon het gebouw 2500 gevangenen herbergen, maar door wanbeleid is dit aantal gestegen tot ruim 13.000. 

'Om te begrijpen in welk portaal van de hel we terecht zijn gekomen, moet ik eerst een beeld schetsen van Prisíon La Modelo. [...] Het is een onooglijk betonnen gebouw waar geen aparte muren omheen staan. […] Omdat de gevangenis middenin het centrum van miljoenenstad Bogotá staat is er toch al weinig buitenruimte, een centraal plein ter grootte van een basketbalveld is de enige plek waar zonlicht de vale huid van de bewoners bereikt. [...] Overal waar enigszins ruimte was die nog niet penitinair benut was, werd simpelweg nog meer celruimte gecreëerd: in hoeken, gangen, op daken, de buitenplaats, in oude gedeelten van de riolering, in tussenmuren, kelders, zelfs onder bedden is extra ruimte gemaakt om mensen hun door de bank genomen vrij lange straffen uit te laten zitten.’

Door dit soort beschrijven krijg je een heel goed, realistisch en rauw beeld van het gevangenisleven in Colombia, waar niet de bewakers, maar de gevangenen zelf de dienst uitmaken. Wapens, drugs, overal is aan te komen als je maar genoeg peso's betaalt. Doordat je alle drie de mannen goed leert kennen, door hun persoonlijke verhalen, allemaal verteld door Mick, ga je intens met ze meeleven en hoop je dat ze hun wraak ten uitvoer kunnen brengen. 

Al met al vond ik Wraak een heftig en rauw boek, waarin het verhaal in ferme taal werd verteld. Een aanrader voor iedereen die van spanning houdt, maar ook iets wil leren over een wereld die totaal anders is dan de jouwe. Het boek krijgt vier hartjes! 

Recensie: Wraak – Dannis Kramers

Wraak

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De Nederlandse Mick zit na een mislukte drugsdeal een lange gevangenisstraf uit in de beruchte Colombiaanse gevangenis La Modelo. Mick zint op wraak op topcrimineel Chucho van het Popayánkartel, die zijn vrouw vermoordde en zijn dochter ontvoerde.

    Na een verlinkte deal met cocaïne en Sovjetwapens belanden een Chicanogangster uit LA genaamd Tiberio en een Bosnische elitesoldaat, Prilaz, ook door toedoen van de machtige Chucho bij Mick achter de tralies. De drie mannen sluiten een hechte vriendschap en hebben in hun cel alle tijd om de ultieme wraakactie op Chucho te organiseren. Maar dan moeten ze eerst ontsnappen uit de hel op aarde.

    Wraak is een rit door de krochten van de internationale onderwereld. Het neemt je mee naar de achterbuurten van LA en belegerd Sarajevo, tot de hel van een Colombiaanse gevangenis. Net zo cynisch, waanzinnig en gruwelijk als King Coke: Kramers is een Nederlandse meester van internationale allure.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen