• onze waardering

Recensie: Lieve Vrede RECENSIE

Recensie: Lieve vrede – Ria van der Ven-Rijken

Andrea en Viola zijn twee zussen, die allebei totaal verschillende levens leiden. Andrea is getrouwd en heeft drie kinderen, maar het gezin heeft het niet breed. Viola heeft geld genoeg, maar haar huwelijk is stukgelopen en het gezinnetje dat ze zo graag wilde, heeft ze niet gekregen. In plaats van gelukkig te zijn met wat ze wél hebben, streven Andrea en Viola allebei naar wat ze niet hebben. Maar of ze daar nou gelukkig van worden?

Ria van der Ven-Rijken staat bekend om haar meeslepende familieromans. In haar nieuwste boek staan twee zussen centraal: Andrea en Viola. Zij benijden elkaar om de levens die ze leiden; levens die heel verschillend zijn van elkaar. Andrea heeft het gezinnetje dat Viola altijd wilde, terwijl Viola genoeg geld heeft en Andrea de eindjes aan elkaar moet knopen met haar gezin. Allebei willen ze hier verandering in brengen. Om die reden gaat Viola op singlereis, in de hoop de liefde te vinden en gaat Andrea meer uren werken, zodat ze meer geld te besteden heeft.

Het idee achter het verhaal van Lieve vrede – of verhalen, als je de verhalen van Andrea en Viola los van elkaar bekijkt – is mooi, vooral omdat het over twee zussen gaat. Relaties tussen familieleden zijn meestal ingewikkeld en dat is altijd een goed fundament voor een verhaal. Dat de zussen Andrea en Viola elkaar benijden, maar tegelijkertijd elkaar alles gunnen, brengt Ria van der Ven-Rijken mooi over.

Hoewel Lieve vrede maar iets meer dan 200 pagina’s bevat, gebeurt er heel veel. Werkloosheid, een burn-out, ongewenste kinderloosheid, een scheiding en ook nog problemen die voortvloeien uit gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Het komt allemaal voorbij, maar wellicht is het wel wat veel.

Ria van der Ven-Rijken heeft een prettige schrijfstijl. De hoofdstukken hebben een fijne lengte en hoewel je als lezer het verhaal van zowel Andrea als Viola volgt, is het toch duidelijk wanneer je met welke zus te maken hebt. Al met al is Lieve vrede plezierig om te lezen. Het is het perfecte boek om tussendoor op te pakken of om mee te nemen op vakantie.

Recensie: Lieve vrede – Ria van der Ven-Rijken

Lieve vrede

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De roman 'Lieve vrede'van Ria van der Ven-Rijken gaat over twee zussen die totaal verschillende levens leiden. In plaats van gelukkig te zijn met wat ze zelf hebben, streven ze na wat ze niet hebben. Ze staan er niet bij stil hoe het komt dat hun levens eruitzien zoals ze eruitzien; dat er misschien een goede reden is waarom dingen 'zo zijn gelopen'.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen