• onze waardering

Recensie: Patricia RECENSIE

Recensie: Patricia – Peter Terrin

De 39-jarige Astrid is getrouwd, heeft een zoon en is werkzaam als eventmanager; een stressvolle baan. Terwijl een veel behoevende klant haar voor de zoveelste keer belt naar aanloop van zijn feest, stopt ze haar zoon in bad. En het ondenkbare gebeurt: haar telefoon valt in het bad. Totaal in shock, staat ze op, pakt haar autosleutels en gaat rijden. Als ze op de snelweg bij zinnen komt, keert ze om. Op de oprit ziet de ze auto van haar man staan en ze durft hem niet onder ogen te komen.

Het boek Patricia is opgedeeld in twee delen. Wat eigenlijk een beetje voor verwarring zorgt, omdat het tweede deel niet meteen aansluit op het eerste deel. In het begin is het een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal waarin Astrid, de ik-figuur, een kantelpunt in haar leven meemaakt. Als lezer ga je er vanuit de schrijver, Terrin, het verhaal weer naar een goede afloop zal geleiden. Maar zodra je het tweede deel betreedt, is het even zoeken waar je je als lezer ‘bevindt’. Er worden je ineens vragen voor de voeten geworpen, zonder dat hier ook antwoorden bij aangeboden worden. Als lezer heb je dan neiging om stukken te herlezen, zoekend naar antwoorden. Opvallend is de kalmte waarmee situaties beschreven worden; juist situaties waarin elk ander misschien hysterisch zou reageren.

Terrin heeft de plank zeker niet misgeslagen betreffende het onderwerp van Patricia. Tegenwoordig zijn wij allemaal druk bezig met onze mobiele telefoons, sociale media, etcetera. Maar wat gebeurt er als dat ineens allemaal wegvalt? Hoe reageer je dan?

De situatie zelf die beschreven wordt, is een situatie waar veel mensen zich waarschijnlijk niet in zullen herkennen. Patricia is in bepaalde opzichten absoluut geen realistisch verhaal. Zodra Astrid weer terug is gekeerd en haar vrienden en vriendinnen weer tegenkomt op een feestje, hangt er een rare sfeer. Niemand bekommert zich om haar verdwijning, zelfs niet de vriendin bij wie Astrid haar hart heeft gelucht en haar verhaal tot in detail heeft verteld. Dit laat een verontrustende indruk achter bij de lezer, je begint je echt zorgen te maken om Astrid en de situatie waarin zij zich bevindt. Met name onverklaarbare dingen als bijvoorbeeld de naam Patricia die ineens naar voren komt of haar eigen overlijdensadvertentie de ze tegenkomt brengen de lezer in verwarring.

Terrin biedt een onopgeloste puzzel aan, in de vorm van het boek Patricia. Een roman die in het begin lekker vlot wegleest, maar de lezer daarna in volledige verwarring brengt. Een deel van die verwarring blijft ook na de laatste pagina bestaan.

Recensie: Patricia – Peter Terrin

Patricia

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Astrid is een succesvolle eventmanager van negenendertig. Juist op het moment dat haar baan en het moederschap haar
  even te veel worden, valt haar iPhone in het bad van haar zoontje. Voor de buitenwereld, die haar voortdurend opeist, is ze plots onbereikbaar, als van de aardbol verdwenen. Ze doet het ondenkbare: ze loopt het huis uit, start haar auto en rijdt weg uit de villawijk.

  Op de snelweg komt ze bij haar positieven en wordt ze bevangen door paniek. Ze haast zich terug, voordat haar vijfjarige
  zoontje Louis iets overkomt. Maar wanneer de auto van haar man David onverwacht voor het huis blijkt te staan, durft ze
  zich niet te vertonen. Vanaf dat moment zoekt ze angstvallig een weg terug naar haar eigen leven.

  Patricia is een fascinerende roman die de lezer van begin tot eind in spanning houdt. Met grote beheersing vertelt Peter
  Terrin over een vrouw in crisis, die alles wat ze over zichzelf meende te weten in twijfel moet trekken.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen