• onze waardering

Recensie: De afstand tussen jou en mij en de kersenboom RECENSIE

Recensie: De afstand tussen jou en mij en de kersenboom – Paola Peretti

Mafalda is negen jaar oud en haar zicht wordt steeds slechter. Ze weet dat het niet lang duurt, voordat ze helemaal niets meer kan zien. Daarom maakt ze een lijst van dingen die ze heel belangrijk vindt en die ze straks niet meer zal kunnen doen. Wanneer ze van haar ouders hoort dat ze binnenkort gaan verhuizen en dat ze haar kat Ottimi Turcaret moet achterlaten, gaat ze plannen maken om daaraan te kunnen ontsnappen. Ze wil in de kersenboom vlakbij school gaan zitten om na te denken.

Auteur Paola Peretti weet in geloofwaardige bewoordingen de belevingswereld van Mafalda weer te geven. De gedachten van Mafalda zijn kinderlijk, maar toch zit er meer achter, want dit jonge meisje probeert de wereld die zij ziet vast te houden. Ze wil de gewone dingen die zij altijd deed blijven doen, zoals voetballen en in bomen klimmen. Het is ontroerend om te lezen hoe Mafalda verlangt naar een ‘normaal’ leven, waarbij ze alles kan doen zoals haar vriendjes en klasgenootjes.

Het zicht van Mafalda wordt steeds slechter door de ziekte van Stargardt. Schrijfster Peretti is zeer bekend met deze ziekte, want zij heeft het zelf ook. Peretti laat zich niet afschrikken door de ziekte, maar zegt in interviews dat haar verbeeldingskracht nog sterker is geworden door de ziekte en de naderende blindheid. Deze verbeeldingskracht zie je terug in haar roman De afstand tussen jou en mij en de kersenboom. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Mafalda, in zeer beeldende tekst, waardoor je alles zo voor je ziet. De auteur heeft mooie omschrijvingen gebruikt.

Hier en daar is De afstand tussen jou en mij en de kersenboom triest en verdrietig, omdat dit jonge meisje haar zicht verliest, want hoe ga je hiermee om? En hoe gaan haar ouders, klasgenoten en anderen met haar om. Gelukkig zijn er ook mooie elementen in dit verhaal, zoals de vriendschap die Mafalda sluit met de conciërge van de school Estella, een vrouw die haar wél als gewoon kind behandeld. Daarnaast probeert auteur Peretti moed en hoop te geven, waarbij ze mensen aanmoedigt om in moeilijke tijden hoop te houden en moedig te zijn.

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom is een ontroerende roman over een jong meisje dat haar zicht verliest en daardoor niet een gewoon kinderleven kan leiden. Doordat dit boek is geschreven vanuit het perspectief van de jonge Mafalda is een bijzonder verhaal ontstaan. Door dit gekozen perspectief, leef je als lezer met het meisje mee en raak je ontroert.

Recensie: De afstand tussen jou en mij en de kersenboom – Paola Peretti

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Mafalda is negen en ze weet één ding zeker: ergens binnen de komende zes maanden zal ze blind worden. Ze heeft een lijst gemaakt van 'Dingen die ik heel, heel belangrijk vind (die ik niet meer zal kunnen doen)'. Ook moet ze misschien verhuizen en haar kat Ottimo Turcaret achterlaten. In een poging om grip te krijgen op de wereld om haar heen, besluit ze in een hoge kersenboom op haar schoolplein te gaan zitten.

    Met levendige, rake beelden weet Paola Peretti een grootse belevingswereld van een bijna blind meisje te scheppen. De toon is onschuldig, maar heeft een diepe weerklank. Dat maakt De afstand tussen jou en mij en de
    kersenboom tot een rijke en indringende roman die in verschillende lagen en door jong en oud te lezen is.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen