• onze waardering

Recensie: Courtney's oorlog RECENSIE

Recensie: Courtney’s oorlog – Wilbur Smith

Saffron Courtney wordt opgeleid tot geheim agent aan de kant van de geallieerden. Ze probeert uit alle macht uit de handen van de Gestapo te blijven tijdens haar gevaarlijke missies. Haar gedachte aan Gerhard von Meerbach en de hoop hem weer terug te zien houdt haar overeind. Gerhard ziet zijn kansen op hereniging met Saffron steeds kleiner worden met het vorderen van de oorlog en de opeenstapeling van verliezen van de nazi’s.

Courtney’s oorlog is precies wat je verwacht van schrijver Wilbur Smith: spannend van begin tot einde, iets te beeldend in de gruwelijke details en groots en meeslepend. Door de opbouw van het verhaal en de afwisseling in perspectief tussen Saffron en Gerhard blijf je als lezer geboeid. Zeker als tegen het einde Saffron en Gerhard elkaar steeds mis lijken te lopen wordt het onmogelijk om het boek weg te leggen totdat je weet of ze elkaar uiteindelijk ontmoeten. Smiths schrijfstijl is zeer beeldend. Het voordeel hiervan is dat je het verhaal bijna als een film voor je ziet. Bij de wat heftigere oorlogsscenes is dit echter een nadeel omdat het soms de grens van aangename spanning overschrijdt. Aan de andere kant is het ook niet verkeerd om de lezer te herinneren aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Aan het begin van het verhaal wordt de lezer even herinnerd aan de grootse liefde tussen Saffron en Gerhard zodat de pijn van hun afscheid het hele boek bijblijft. Hierdoor maakt het ook niet uit of je eerdere delen uit deze reeks hebt gelezen of niet. Ook dat is een van Wilbur Smiths sterke kanten: het kunnen schrijven van op zichzelf staande boeken binnen een reeks. Courtney’s oorlog is het vervolg op De schreeuw van de strijder, aan het einde van dat boek was het heel duidelijk dat er een vervolg zou komen vanwege het open einde. Bij Courtney’s oorlog is dit minder duidelijk. Dit zou zomaar eens het laatste boek over deze tak van de Courtney familie kunnen zijn.

Courtney’s oorlog speelt zich voornamelijk in Europa af. Ondanks dat je als lezer de prachtige omschrijvingen van Afrika wel een beetje mist, weet Wilbur Smith ook een aantal mooie plekken van Europa te omschrijven. Bijvoorbeeld van het trainingsgebied van Saffron in Schotland met zijn woeste en vaak ongerepte natuur. Gelukkig maakt Saffron ook een reis naar Afrika zodat de lezer hier toch even van kan genieten.

Courtney’s oorlog is een echte must read voor fans van Wilbur Smith maar ook liefhebbers van avonturenverhalen zullen dit boek erg waarderen.

Recensie: Courtney’s oorlog – Wilbur Smith

Courtney's oorlog

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Saffron Courtney en Gerhard von Meerbach hebben geen hoop meer de ander ooit nog levend terug te zien. Duizenden kilometers van elkaar verwijderd, moeten ze beiden vechten om te overleven: Saffron als geheim agent aan geallieerde
  zijde, Gerhard aan de kant van de nazi's, die hem steeds minder vertrouwen.

  Gerhard hoopt dat de nazi's spoedig worden verslagen, maar als tijdens de Slag om Stalingrad zijn geheime missie dramatisch eindigt, weet hij zeker dat de kansen op hereniging met Saffron verkeken zijn. Saffron zet tegelijkertijd achter de linies van het nog bezette België en Nederland alles op alles om uit handen van de meedogenloze Gestapo te blijven.
  Gerhard en Saffron moeten beiden de moeilijkste keuze van hun leven maken: offeren ze zichzelf op, of doen ze er alles aan om te overleven, in de hoop dat ze elkaar op een dag terug zullen zien?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen