• onze waardering

Recensie: Het heerlijke noorden RECENSIE

Recensie: Het Heerlijke Noorden – Jacques Hermus

In Het heerlijke Noorden neemt Jacques Hermus je mee op een culinair avontuur in het Noorden van ons kikkerlandje. Want hoe heerlijk is ons Noorden? Waar koop je de beste worst en de heerlijkste kazen? Welke restaurants bieden de beste ervaring, culinair dan wel qua gezelligheid. Het heerlijke Noorden bevat een keur aan adressen, bij elkaar gegeten en gedronken door Jacques Hermus. Een uitnodiging aan ieder die op culinair avontuur wil gaan.

Jacques Hermus schrijft al jaren wekelijkse restaurantrecensies en eetverhalen voor diverse kranten over adressen in de drie noordelijke provincies, waaronder de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. In Het Heerlijke Noorden zijn alle adressen gebundeld tot een handzaam naslagwerkje voor de smulpapen onder ons. Restaurants, winkels, hotels, maar ook molens of bijvoorbeeld de Vlielander kaasbunker, worden in dit boekje samengevoegd. Middels een legenda, waarbij een onderverdeling in categorieën wordt gemaakt, maar bijvoorbeeld ook goede terrassen worden genoemd kun je op culinaire verkenning uit. De meeste onder ons zullen het Friese suikerbrood wel kennen, evenals Beerenburg. Het Heerlijke Noorden biedt echter meer dan de meest gangbare tips en adressen. Het boekje nodigt zeker uit om een weekend naar het noorden te gaan, maar het is de vraag in hoeverre het voor mensen uit de provincies zelf van toegevoegde waarde is. Daarvoor ligt een aantal van de besproken restaurants en winkels wel erg ver uit elkaar en de mensen uit de provincie zelf kennen hun pareltjes waarschijnlijk zelf maar al te goed. Persoonlijk had ik meer tips binnen een stad, zoals Groningen of Leeuwarden leuk gevonden, zodat je bijvoorbeeld een culinaire wandeling kunt doen van adres naar adres. Nu zijn de afstanden, zoals eerder al genoemd, zo groot dat het bij een of twee adressen per keer blijft. En zo vaak zullen de meesten van ons geen weekendje Groningen, Friesland of Leeuwarden doen. Het blijft echter leuk om in een boekje met eetadressen te neuzen. Een soort onthaasten zonder er verder iets voor te hoeven doen.

Het Heerlijke Noorden van Jacques Hermus is daarmee een smakelijk boekje te noemen, dat los van de al genoemde nadelen uitnodigt snel een keer de trein of auto te pakken voor een weekend of weekje vakantie. En dan is het toch ook fijn, dat er wat gezellige hotelletjes in staan. Koffers pakken en gaan!

Recensie: Het Heerlijke Noorden – Jacques Hermus

Het Heerlijke noorden

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hoe heerlijk is het Noorden? Waar koop je de beste droge worst of de smedigste kaas? Wie brouwt het lekkerste speciaal-bier of maakt de mooiste Oranjekoek? Welke -restaurants behoren tot de culinaire top of bieden een -genoeglijke avond? Wie levert de beste zee- of snoekbaars? Hoeveel Beerenburgers mag je drinken als je toch veilig je skûtsje in de haven wilt brengen?

  Het Heerlijke Noorden is een onmisbare culinaire reisgids voor de drie noordelijke provincies. Provincies die rijk zijn aan traditie en nog rijker aan smaak. Het boek is een uitdrukkelijke uitnodiging aan anderen om die rijkdom te ontdekken.


  Jacques Hermus reist, eet, drinkt en schrijft zich al bijna twintig jaar door Friesland, Groningen en Drenthe. Van het rustige Vlieland tot de stomende studentenstad Groningen, van de Drentse dreven tot de Friese wateren en Alvestêde en alles daartussen, overal zoekt hij naar de lekkerste adressen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen