• onze waardering

Recensie: De geheimen van ons geheugen RECENSIE

Recensie: De geheimen van ons geheugen - Boris Nikolai Konrad

Schrijver Dr. Boris Nikolai Konrad is een Duitse geheugentrainer, psycholoog en neurowetenschapper. In zijn boek De geheimen van ons geheugen vertelt hij over een orgaan dat we elke dag gebruiken, maar waarvan niemand precies weet hoe het werkt, namelijk onze hersenen. Men vindt het vanzelfsprekend dat onze hersenen perfect werken en wanneer we wat vergeten, dan vinden we dat gelijk een teken van het slecht werken van onze hersenen. Maar hoe vanzelfsprekend is het dat onze hersenen goed werken? In dit boek wordt zo goed mogelijk uitgelegd hoe onze hersenen werken. Er wordt laten zien wat de hersenen allemaal kunnen en hoe we zo lang mogelijk goed gebruik kunnen maken van onze hersenen.

Konrad schrijft op een luchtige en begrijpelijke manier over complexe vraagstukken van het brein. Daarnaast is het taalgebruik alsof de lezer een lezing krijgt van de schrijver. Het lijkt interactief en Konrad wil de lezer laten nadenken, hierdoor blijft De geheimen van ons geheugen de lezer uitnodigen om door te lezen. Er worden veel plaatjes gebruikt om de tekst te verduidelijken. Ook worden er veel levendige voorbeelden gebruikt.  Het boek is zowel geschikt voor lezers die al veel weten over de hersenen als voor lezers die er helemaal niets vanaf weten.

Verschillende thema’s over het brein komen in De geheimen van ons geheugen aan bod. Er wordt gesproken over herinneringen, waarom vergeten we sommige dingen heel snel en waarom lijkt het alsof we andere dingen niet kunnen vergeten? Hoe zien de hersenen eruit en waarvoor dient elk onderdeel? Wat is er mis met het brein bij Alzheimer? Het leuke aan het boek is dat er veel verschillende thema’s worden behandeld. Het boek focust zich niet op één onderwerp. De variatie in het boek maakt dat de lezer continu geprikkeld en geïnteresseerd blijft.

Achterin het boek staan een aantal nuttige video’s die schrijver Konrad aanbeveelt om de stof nog beter te kunnen begrijpen. Daarnaast is er een uitgebreide literatuurlijst. Deze lijst is erg handig voor lezers die graag nog meer willen weten of die complexere onderzoeken willen lezen over de hersenen. Schrijver Konrad is een geheugentrainer die zevenmaal het wereldkampioenschap geheugensport won met zijn team. In het boek neemt hij de lezer mee in het trainen van het geheugen en geeft hiervoor enkele tips.

De geheimen van ons geheugen is een interessant en begrijpelijk informatief boek over de hersenen. Het is voor alle leeftijden en opleidingsniveaus, omdat de teksten worden uitlegt met plaatjes en voorbeelden. Het effect van smartphones, de betrouwbaarheid van ooggetuigen, de verschillende geheugens van het brein en flashbacks, heel veel magische vraagstukken hebben een plek gekregen in dit boek. Het grappige en makkelijk te lezen taalgebruik van Konrad maakt De geheimen van ons geheugen prettig te lezen en daarnaast ook nog eens leerzaam!

Recensie: De geheimen van ons geheugen - Boris Nikolai Konrad

De geheimen van ons geheugen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In De geheimen van ons geheugen ontrafelt Boris Konrad de werking van ons geheugen en laat hij zien waartoe het in staat is – veel meer dan je denkt! – en wat je moet doen om het gezond te houden. Een goed geheugen heeft niets te maken met aanleg, maar met een goede training, bewijst hij. Met behulp van de Loci- of reismethode kan iedereen in korte tijd makkelijker dingen leren onthouden. Want hoe vaker je traint hoe meer verbindingen er in je hersenen worden gemaakt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen