• onze waardering

Recensie: Fab RECENSIE

Recensie: Fab – Caja Cazemier

Enkele maanden geleden was er weer een nieuw jeugdboek van Caja Cazemier verschenen, genaamd Fab. In Fab volgen we het leven van drie meisjes die beginnen aan hun brugklasjaar. Wende is de dochter van een Bekende Nederlander, maar dat wil ze geheimhouden. Kim heeft een vlog en probeert daarmee beroemd te worden en Senna traint regelmatig om de beste zwemmer te worden, maar roem is niet belangrijk voor haar. Is beroemd zijn inderdaad zo leuk als iedereen denkt?

Het verhaal wordt verteld vanuit de drie perspectieven van Wende, Kim en Senna. Aan het begin van elk hoofdstuk staat de naam van het personage vanuit wiens perspectief we dat hoofdstuk beleven. Dat is fijn voor de lezer, want het maakt overzichtelijk wie er telkens aan het woord is. Ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van perspectiefwisselingen, loopt het verhaal wel aan een stuk door. Elke perspectiefwisseling begint waar het vorige perspectief is geëindigd.

Het belangrijkste thema in Fab  is natuurlijk hoe het is om beroemd te zijn en wat de keerzijden daarvan zijn, maar ook het thema vriendschap wordt goed uitgewerkt. Wende, Kim en Senna zijn namelijk vanaf dag één al vriendinnen in de brugklas, maar hun vriendschap wordt op de proef gesteld als Kim iets in haar vlog opneemt zonder toestemming van Wende. Een ander thema dat goed naar voren komt is het thema brugklas. Er worden bijvoorbeeld handige tips gegeven hoe je de toetsen in de brugklas kunt overleven, hoe de brugklaskamp eruit ziet en hoe het is om voor het eerst veel huiswerk te krijgen. Dat maakt dit boek dan ook erg geschikt voor de kinderen die (bijna) naar de brugklas gaan.

De schrijfstijl van Caja Cazemier is erg fijn. Ze schrijft namelijk vlot en makkelijk, maar niet op een kinderachtige manier en de hoofdstukken worden kort gehouden. De vaart zit goed in het verhaal, waardoor je snel door het boek heen gaat. Je wilt bijvoorbeeld graag weten hoe het verder gaat met de vlogs van Kim en of het nog goed komt met de vriendschap tussen de drie meiden, waardoor je steeds verder wil lezen. De aandacht van de lezer wordt dus goed vastgehouden.

Met Fab heeft Caja Cazemier dus weer een mooi jeugdboek geschreven met goed uitgewerkte thema’s. Het laat bijvoorbeeld zien dat beroemd zijn niet altijd even leuk is, maar ook wat de betekenis is van vriendschap. Dit vlot geschreven boek is dus zeker een aanrader voor kinderen vanaf 11 jaar.

Recensie: Fab – Caja Cazemier

Fab

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wendes moeder is een BN'er, en daarom wil de hele klas wel vrienden worden met Wende.

  Senna doet aan wedstrijdzwemmen. Ze droomt van de Olympische Spelen, maar het gaat haar om de beste worden, niet om de roem.

  Kim vlogt over haar leven in de brugklas en zet de filmpjes op YouTube. Zij wil niets liever dan beroemd worden…

  Drie vriendinnen, drie verhalen, drie kanten van dezelfde medaille. Hoe ver ga je voor de roem? En is beroemd zijn eigenlijk wel zo geweldig?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen