• onze waardering

Recensie: Als alles ineens anders gaat RECENSIE

Recensie: Als alles ineens anders gaat – Elisa van Spronsen

Evi Clement is een normale tiener. Ze is vijftien, leeft voor mode en deelt alles met haar beste vriendin Noor. Haar ouders lijken haar niet echt op te merken in hun drukke bestaan, maar toch zien ze kans om haar duidelijk te maken dat goede punten halen op school het állerbelangrijkste is in het leven. Dat ziet Evi toch anders en ze besluit samen met Noor een modeblog op te starten. Het lijkt een succes te worden, maar dan krijgt Evi te horen dat ze kanker heeft en alles verandert in één klap. Hoe zal ze omgaan met dit nieuwe gegeven in haar leven?

Elisa van Spronsen snijdt met Als alles ineens anders gaat een heel emotioneel thema aan. Jongeren die ziek worden krijgen te maken met zichzelf én hun omgeving. In een levensfase die al niet erg makkelijk is, als we het hebben over zelfontdekking en gevoelens die als kanonskogels op je afgevuurd lijken te worden, komt een diagnose van kanker als een donderslag bij heldere hemel. Van Spronsen heeft dit mooi in het boek verwerkt. Ze geeft Evi een heel positieve inslag mee, maar laat ook de knelpunten van haar ziekte zien.

De toon is in dit boek overwegend vrolijk. Dat is een keuze van de auteur, maar dat heeft als gevolg dat de kanker toch wat naar de achtergrond verschuift bij de lezer. Het gaat meer om het leven van Evi en haar relatie tot haar ouders, haar beste vriendin Noor en de rest van haar omgeving. De ziekte lijkt met momenten een bijkomstigheid en dat is een gevaarlijke zet. Enerzijds zal de luchtige toon de jonge lezers niet afstoten. Anderzijds is het doelpubliek van dit boek de 13 tot 15-jarigen die zich aangetrokken voelen tot het thema dat de achterflap aangeeft. Willen die dan niet liever een diepgaandere beleving daarvan? Als alles ineens anders gaat is op deze manier toch beter geschikt voor de ondergrens van de aangegeven leeftijdsklasse.

Het boek is door de rechtlijnige schrijfstijl in één ruk uit te lezen. Een avondje op de bank zal er voor zorgen dat je zo aan het einde van het verhaal bent. De woordkeuze en zinsopbouw voelen erg eigentijds aan en dat zorgt er wel voor dat je je als lezer een goede voorstelling kan maken van de situaties waar Evi in verzeild raakt.


Na het dichtslaan van de laatste bladzijde kan je ook zo weer door met het volgende boek. Er hoeft weinig te bezinken of overdacht te worden. Ook dat heeft weer voor- en nadelen. De één zal er van houden en de ander zal wat tekort komen.

De personages in het boek zijn neergezet in functie van het verhaal. Er wordt weinig ingegaan op groei of verandering en de complexere gevoelens worden buiten beschouwing gelaten. Je kan als lezer wel nog een deel tussen de regels door lezen, maar dat hangt af van de eigen kijk op het verhaal. Toch blijft alles over het algemeen vrij oppervlakkig.

Als alles ineens anders gaat is een jeugdboek met een zwaar thema dat op een erg luchtige manier gebracht wordt. Het is een verhaal geworden dat je ook tussendoor kan lezen zonder er teveel te bij moeten stilstaan. Het boek zal je wereld niet op de kop zetten, maar zorgt wel voor wat ontspannende leesuurtjes.

Recensie: Als alles ineens anders gaat – Elisa van Spronsen

Als alles ineens anders gaat

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De vijftienjarige Evi is samen met haar beste vriendin Noor eigenaar van een succesvol modeblog. Ze hebben hordes fans en komen zonder moeite binnen bij de tofste feestjes. Maar dan krijgt Evi te horen dat ze kanker heeft. Plots zit ze niet meer front row bij grote modeshows,
  maar moet ze elke week in het ziekenhuis zijn voor chemotherapie. Alles verandert. Niet alleen moet ze nu omgaan met alle onzekerheden die de ziekte met zich meebrengt, maar ook haar vriendschappen, de relatie met haar ouders en haar toekomstplannen zijn niet meer hetzelfde. Evi ontdekt in een sneltreinvaart wie ze is en wat ze belangrijk vindt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Golden Globes 2021 winnaars en hoogtepunten

 • Spectaculaire Shadow and Bone trailer onthuld door Netflix

 • Winnen: Bridgerton deel 1 t/m 5

 • Duistere kinderfilms

 • Zo horen Game of Thrones karakters eruit te zien volgens de boeken

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen