• onze waardering

Recensie: Het verzwegen kind RECENSIE

Recensie: Het verzwegen kind – Wim Duijst

Wanneer Kuintje Ruleijn-Loenen, de dementerende moeder van schrijver David Ruleijn, wordt opgenomen in het verzorgingshuis ontdekt hij in haar appartement een brief van justitie. De brief is gericht aan zijn grootvader en behoort tot een stafdossier. David gaat op onderzoek uit. Wat hij ontdekt is gruwelijker dan hij ooit had kunnen bedenken.

Het verzwegen kind is een intrigerende roman over het leven van de jaren 50 in Bunschoten. Een familiedrama dat je vanaf het eerste moment vastgrijpt en niet meer loslaat.

De hoofdpersoon in Het verzwegen kind is de dan 29-jarige Kuintje Loenen die, na het overlijden van haar moeder, samen met haar vader en haar jongste broertje in het landelijk gelegen plaatsje woont. Haar vader heeft het moeilijk met het gemis van zijn vrouw. Niet alleen omdat het verlies hem dagelijks parten speelt, maar ook omdat hij zich met zijn seksuele driften geen raad weet.

Dochter Kuintje voelt zich gedwongen om de zorg van haar familie op zich te nemen. Zelfs wanneer een aantrekkelijke man haar ten huwelijk vraagt, is haar zelfopoffering te groot. Wat tot onbegrip leidt van haar oudste zus, die al jaren eerder het ouderlijk huis verliet. Kuintjes ongekende loyaliteit komt voort uit een belofte die ze deed aan haar moeders sterfbed. Ze zou vader en haar broertje Gijs nooit aan hun lot overlaten.

Op een avond vergrijpt vader Willem zich aan zijn dochter. Als na een tijdje blijkt dat ze zwanger is mag dit in geen geval naar buiten treden. In de kleine gemeente waarin ze wonen is dat niet gemakkelijk. Wanneer men er lucht van krijgt dat een ongetrouwde vrouw zwanger is, dan zal ze al snel met de nek worden aangekeken. Als dan ook nog eens blijkt dat haar zwangerschap voortkomt uit gedwongen gemeenschap met haar vader zal het gehele dorp zich tegen hen keren. Ondanks de

schaamte en verdriet, wil Kuintje niets liever dan zich overgeven aan het moederschap. Zelfs als ze moet bedelen om babykleertjes. Er wordt echter geen gehoor gegeven aan haar verlangen. Haar kindje wordt op wrede wijze van haar afgenomen.

Een dochter die door haar vader verkracht wordt is ten alle tijden afschuwelijk, maar in het tijdsbeeld dat de schrijver schetst, is ontsnapping aan een chanterende en manipulatieve vader echter bijna onmogelijk. Vader Loenen maakt dankbaar gebruik van de afhankelijkheid van zijn dochter. Dit maakt de situatie extra schrijnend.

In het tweede gedeelte van het verhaal volgen we de rechtszaak tegen Willem Loenen. Hier komt alle gruwelijkheid naar boven. Als lezer ben je snel geneigd om de dader de hoogste straf op te leggen. Je wilt niets liever dan dat vader Loenen zal boeten voor zijn afschuwelijke daden. Pieter de Ruijter Is aangesteld als rechter in deze zaak. Hij voelt zich om meerdere redenen diep verbonden met deze rechtszaak. Hij is niet alleen afkomstig uit Bunschoten, zijn zestienjarige dochter blijkt ook nog eens ongewenst zwanger te zijn. Dat de rechter worstelt met zijn privéleven geeft het verhaal een extra dimensie.

Het geloof speelt in beide verhaallijnen een belangrijke rol. Het is daarom niet alleen ondenkbaar om een abortus uit te laten voeren, ook het opvoeden van een kind zonder vader zal door de gesloten gemeenschap niet geaccepteerd worden.

Wim Duijst laat in Het verzwegen kind op ontroerende wijze de historie van Nederland tot leven komen. De roman is prachtig beeldend geschreven en is hierdoor uitermate geschikt om verfilmd te worden.

Recensie: Het verzwegen kind – Wim Duijst

Het verzwegen kind

  • Auteur:

    Wim Duijst
  • Verschenen:

    6 september 2018
  • Uitgave:

    ISBN 9789460684012
    Uitgever Marmer
    320 pagina's
  • Uitgever:

    Marmer
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is zomer 1959. Kuintje Loenen, destijds 29 jaar en ongehuwd, woont samen met haar vader en haar jongere broertje Gijs in Bunschoten. Na de dood van zijn vrouw zoekt Loenen seksuele toenadering tot zijn dochter. Als ze zwanger wordt, doet hij er alles aan om dit verborgen te houden.
    Schrijver David Ruleijn stuit bij het leegruimen van de flat van zijn dementerende moeder Kuintje op een brief van justitie. De brief is gericht aan zijn grootvader Willem Loenen. Ruleijn gaat op onderzoek uit en krijgt het strafdossier van zijn opa in handen. Wat hij daarin ontdekt, is bijna niet te geloven.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Aan zee - Abdulrazak Gurnah

  • Satirië - Arie Storm

  • Taylor Swift - Chas Newkey-Burden

  • Vos Het laatste weeshuis - Elle van Rijn

  • Chef Bru - Wout Bru

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen