• onze waardering

Recensie: Jij en ik RECENSIE

Recensie: Jij en ik – diverse auteurs

In Jij en ik gaan verschillende auteurs (in totaal wel 19!) aan de slag met het onderwerp van vluchten. Er zijn enkele bekende auteurs bij, zoals bijvoorbeeld Jan Terlouw, maar ook minder bekende auteurs. Dat diverse aanbod van auteurs levert ook heel veel verschillende stijlen en verhalen op, waardoor er in elk verhaal een hele nieuwe wereld opengaat….

Jij en ik is een prachtige uitgave geworden. Het boek heeft een harde, stevige kaft met een prachtige omslag. Er werd stevig papier gebruikt en de accenten in het boek zijn steeds mooi blauw gekleurd, net zoals op de kaft. Kinderen (en oudere lezers) zullen alleen al van het uiterlijk van het boek genieten!

Wat het meest aantrekkelijke is aan dit boek, is de afwisseling en de diversiteit. Elke auteur heeft helemaal zijn ding kunnen doen en dat merk je. Sommige schrijvers hebben een gedicht geschreven, anderen een lang verhaal en nog anderen hebben een e-mailuitwisseling uitgeschreven. Ook de thema’s zijn erg verschillend. Velen denken bij het woord vluchteling meteen aan de huidige vluchtelingencrisis, maar vluchten is van alle tijden en komt overal ter wereld voor. Er worden zelfs wat verhalen in de bundel opgenomen die zich in de toekomst afspelen of die zich op andere planeten afspelen. Door die variatie kan ik je verzekeren dat er voor iédereen wel een leuk verhaal gaat bijzitten!

Je kan dus zeker stellen dat de verhalen helemaal niet stereotiep zijn. Ook de verschillende aspecten van het vluchteling-zijn worden belicht. Het gaat niet enkel om de mensen die vluchten en wat ze daarbij voelen, maar bijvoorbeeld ook over de familie die achterblijft in het oorlogsgebied. Ik vind het erg knap dat al die verhalen in één bundel zijn terechtgekomen. Iedereen zou deze bundel moeten lezen om eens in het leven van iemand anders te kunnen kijken.

Naast vluchten, staan ook andere thema’s centraal. Zo is vriendschap in elk verhaal belangrijk. Door dat element zullen de verhalen voor elk kind herkenbaar worden: iedereen heeft wel vriendjes en vriendinnetjes. Ze kunnen zichzelf herkennen en het concept van vluchten beter begrijpen. Ook minder voor de hand liggende thema’s, zoals transgenders, krijgen hun welverdiende plaats in deze bundel. Het is prachtig om te zien dat er over alles gesproken en verteld kan worden.

De verhalen die verteld worden in Jij en ik zijn stuk voor stuk mooi, vertederend en ontroerend. Hoewel het een verhalenbundel is die bedoeld is voor kinderen, kunnen volwassenen zéker ook optimaal genieten van deze diverse verhalen.

Recensie: Jij en ik – diverse auteurs

Jij en ik

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Verhalen over vriendschap en vluchtelingen.

  Wie durft een Vlaming te helpen die in de Eerste Wereldoorlog zijn land is ontvlucht en hier niet welkom is? Wat doe je als er opeens een nieuw kind uit een ver land bij je in de klas komt? Zou jij mensen tijdens de Hongerwinter van eten hebben voorzien? Hoe stel je je op als je vader wordt opgepakt in een demonstratie tegen asielzoekers? En wie kom je tegen op Mars als je de aarde hebt moeten ontvluchten?

  Jan Terlouw, Gijs Wanders, Margaretha van Andel, Ariënne Bolt, Alyze Bos, Pieter Koolwijk, Joyce Pool, Jesse Goossens, Mireille Geus, Carolien Ceton, Anna van Praag, Jowi Schmitz, Peter-Paul Rauwerda, Ellen van Velzen, Lenneke Westera, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Sjoerd Kuyper en Annet Huizing laten zien dat vriendschap grenzen en culturen, afkomst en geaardheid overstijgt.
  En dat vluchtelingen welkom zijn.

  Verhalen en gedichten over heden, verleden en toekomst - en zelfs een vleugje fantasy.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen