• onze waardering

Recensie: Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen RECENSIE

Recensie: Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen – Susin Nielsen


Henry en zijn vader zijn verhuisd naar een nieuwe stad. In Vancouver weet niemand van HET en proberen ze in hun piepkleine appartement hun leven weer op te bouwen. Van therapeut Cecil krijgt Henry een notitieboek om belangrijke dingen in op te schrijven.

Susin Nielsen levert met Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen een rauw, pijnlijk, eerlijk, maar ook humoristisch boek af dat een onbehaaglijk onderwerp heel dichtbij brengt en vanuit een aparte invalshoek belicht. Het gezin van Henry heeft iets traumatisch meegemaakt en draagt daar nog steeds de gevolgen van. Henry ontdekt tot zijn spijt al snel dat HET een onuitwisbaar gegeven is, gelukkig komt hij er ook achter dat mensen bereid zijn om verder te kijken dan die ene bepalende gebeurtenis. Beetje bij beetje ontdekt de lezer (12+) wat HET eigenlijk is, al blijven belangrijke details tot de laatste pagina’s verborgen.


Hoofdpersonage Henry is een onbeholpen, mollige, roodharige tiener die nogal wat eigenaardigheden heeft. HET speelt daarin een grote rol. Toch is hij ook een heel normale jongen met dromen, passies en een gezonde interesse in zijn klasgenote Alberta. Ondanks het vrij geïsoleerde bestaan dat Henry en zijn vader proberen te leiden, wurmen een hoop goedbedoelende mensen zich toch hun leven binnen. Zo zijn er de nieuwsgierige Indiase buurman die ongevraagd eten voor ze blijft klaarmaken, de buurvrouw die een oogje lijkt te hebben op Henry’s vader, de wat sullige, maar erg enthousiaste Farley met dezelfde passie voor worstelen, therapeut Cecil en een clubje quizfanaten op school. Vooral de vriendschap tussen Farley en Henry is geweldig. Henry aarzelt eerst, maar Farley is niet te stuiten.

Auteur Susin Nielsen schreef eerder al Wij zijn allemaal moleculen, Woordnerd en Optimisme is dodelijk. Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen is opnieuw een heel menselijk verhaal. Het wordt met humor gebracht, maar is emotioneel en met momenten hartverscheurend. Door er een dagboek van te maken kruipt de lezer in de huid van Henry en ervaart het schuldgevoel, de woede, het verdriet, de onzekerheid en het cynisme waar hij zich achter probeert te verbergen vanop de eerste rij. De directe stijl en de spot geven het verhaal vaart en wekken de nodige nieuwsgierigheid op.

Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen weet indruk te maken. Nielsen treft de lezer vol in het hart. Het is een kunst om een dergelijk zwaar thema op zo’n prachtige en luchtige wijze te brengen en wanneer het boek uit is, blijkt Henry moeilijk om los te laten. 

Recensie: Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen – Susin Nielsen

Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Henry moet een nieuw leven op zien te bouwen. In een nieuwe stad waar niemand weet wat er gebeurd is. Op aanraden van zijn therapeut begint hij een dagboek. Een ongemakkelijk dagboek. Vol zwarte humor en keiharde eerlijkheid.

    Henry en zijn vader proberen hun nieuwe leven vorm te geven en worden daarin geholpen door Henry's geweldige nieuwe vriend Farley, hun nieuwsgierige Indiase buurman die ze maar curry blijft brengen en Karen, de vrouw die in hetzelfde gebouw woont en wel héél geïnteresseerd is in Henry's vader. Maar wat zal er gebeuren als ze het ontdekken?

    Susin Nielsen is een ster in het verwoorden van de dromen, zorgen en gedachten van tieners. Dat bewees ze al in haar lovend ontvangen jeugdromans, Wij zijn allemaal moleculen, Optimisme is dodelijk en Woordnerd. Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen is haar rauwste, pijnlijkste boek tot nu toe - en misschien daarom wel het mooiste. En gelukkig is haar relativerende humor nooit ver weg.

    Winnaar van de prestigieuze Canadese Goveror's General Award for Children's Literature

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen