• onze waardering

Recensie: De Japanse manier RECENSIE

Recensie: De Japanse manier – Erin Niimi Longhurst

‘’Iemand die liever glimlacht dan boos wordt, is altijd de sterkere.’’ en ‘’Als je iets probeert, dan kan het je lukken. Als je niets probeert, zal het je niet lukken. Deze waarheid geldt voor alles. Ergens niet in slagen is het resultaat van het niet hebben geprobeerd.’’; een greep uit de vele Japanse spreuken in het boek: De Japanse Manier.

Dit boek begint met een introductie van Longhurst. Ze vertelt over haar Japanse roots en waarom ze dit boek eigenlijk heeft geschreven.  De inhoud van het boek is opgedeeld in drie delen: Kokoro (Het hart en de geest), Karada (Het lichaam) en Shukanka (Het aanleren van gewoonten). Het boek zelf straalt al rust uit, door het lichte kleurenpallet dat wordt gebruikt en de vele rustieke foto’s die zijn toegevoegd.

Longhurst geeft haar lezers een kijkje in de Japanse cultuur. De Japanse manier gaat niet alleen over de kijk op het leven, maar ook over de meer tastbare dingen. Zo komen kalligrafie, de inrichting van een Japans huis en de theeceremonie voorbij. Dit draagt op een leuke manier bij aan de boodschap die de auteur over probeert te brengen. In het hoofdstuk Tabemono (Voedsel) lees je over het eten op z’n Japans. Oftewel: eten tot je voor twee derde vol zit. Dus geen trek of buikpijn achteraf. Om je daarbij te helpen heeft Longhurst meerdere handleidingen en recepten toegevoegd in haar boek. Je leert bijvoorbeeld de tips en tricks om met stokjes te eten en hoe je fastfood kunt eten op de Japanse manier.

Vooral eenvoud lijkt steeds terug te keren terwijl je leest. Dit komt ook terug in de schrijfstijl van de auteur. Longhurst schrijft op een hele begrijpelijke, casual en persoonlijke manier. Vaak verwijst ze terug naar persoonlijke ervaringen en haar jeugd. Vanuit die eigen herinneringen en ervaringen beschrijft ze de voldoening en het plezier die je uit de kleine dingen kunt halen. Dat persoonlijke tintje maakt de boodschap zelf geloofwaardiger en interessanter.

Een boek over, zoals Longhurst zegt: ‘’Een gelukkiger en gezonder leven volgens de verfijnde, Japanse manier’’. Na het lezen van De Japanse manier heb je als lezer zelfs het idee dat je een beetje Japans geleerd hebt.

Recensie: De Japanse manier – Erin Niimi Longhurst

De Japanse manier

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een gelukkiger en gezonder leven volgens de verfijnde, Japanse manier

    Wat is jouw ikigai (doel)? Hoe word je mindful te midden van de drukte? Dit boek geeft je zowel inspiratie als praktische tips om het beste uit je leven te halen, elke dag opnieuw.

    Traditie, natuur en kunst hebben een grote invloed op het dagelijks leven in Japan; van shinrin-yoku (bosbaden), kalligrafie en ikebana (bloemschikken) tot theeceremonies en de Japanse ideeën over eten. Japanners weten hoe je kunt genieten van de kleinste dingen.

    Verfraai je leven en verrijk je geest door op een toegankelijke, praktische manier naar het leven te kijken via wabi-sabi (de vergankelijkheid van het bestaan), kintsugi (keramiek repareren met goud) of kaizen (zelfverbeteringstechnieken).

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen