• onze waardering

Recensie: De eeuw van de vrouw RECENSIE

Recensie: De eeuw van de vrouw – Alexander de Croo

Alexander de Croo is een liberaal Belgisch politicus en naar eigen zeggen een actief feminist. In De Eeuw van de Vrouw zet hij uiteen hoe de ongelijkheid van man en vrouw effect heeft op de welvaart en wat daar aan gedaan kan worden. In 24 hoofstukken snijdt hij diverse onderwerpen met betrekking tot de ongelijkheid tussen man en vrouw aan, zowel in binnen- als in buitenland. Niet alleen de Belgische situatie wordt beschreven, maar ook vaak de Nederlandse, de Duitse en de Franse. Dat maakt dit boek ook voor Nederlanders goed leesbaar.

De Eeuw van de Vrouw heeft grotendeels een economisch uitgangspunt. Alexander de Croo beschrijft zijn omslag van passief naar actief feminist zijn, en daarin wordt dat economisch perspectief al snel duidelijk. De Croo beschrijft dat wanneer vrouwen actiever worden op de arbeidsmarkt, dat de welvaart ten goede komt. Dit beschrijft hij helder, en daarin heeft hij duidelijk een punt. Niet alleen de welvaart maakt dan sprongen, doordat meer talent wordt benut, ook de vrouw zelf wordt steeds onafhankelijker. De Croo benadrukt omtrent dat aspect belangrijke punten: De vrouw doet meer in het huishouden, de vrouw maakt een andere studiekeuze die vaak minder betaalt, de vrouw gaat met zwangerschapsverlof, de vrouw werkt vaker parttime. Allemaal duidelijke punten die waar zijn en die wat mij betreft zeker zouden kunnen veranderen. Het valt daarbij op dat De Croo wel zo nu en dan in herhaling valt: bepaalde onderwerpen komen wel erg vaak terug.

Waar De Croo wat mij betreft minder aandacht aangeeft is het emotionele aspect van dat vrouw zijn. Als een vrouw niet meer parttime werkt, moet haar kind ergens anders worden opgevangen. Een kind 5 dagen naar de opvang brengen is in ons land niet gebruikelijk en daardoor ook een moeilijke keuze voor, vooral, de moeder. In De Eeuw van de Vrouw wordt geopperd dat de kwaliteit van de kinderopvang dan beter moet worden, dat het voor beide ouders logischer moet zijn om de zorgtaken op zich te nemen, maar daarbij wordt nog net dat ene aspect niet benoemd: het idee om moeder te zijn én fulltime te werken zal maatschappelijk gezien op een bepaalde wijze acceptatie moeten vinden.

Alexander de Croo heeft met De Eeuw van de Vrouw sterk uiteengezet hoe de vrouw een belangrijker rol kan gaan spelen in de samenleving. Met name het economisch aspect belicht hij sterk. Het is duidelijk dat De Croo goed heeft nagedacht over de beperkingen die voor vrouwen spelen op de arbeidsmarkt en ook hoe deze te kunnen doorbreken. Wat hij daarbij nog wat meer had mogen belichten is het maatschappelijk beeld op de fulltime werkende moeder. Al met al is De Eeuw van de Vrouw een interessant boek over de rol van de vrouw binnen de arbeidsmarkt.  

Recensie: De eeuw van de vrouw – Alexander de Croo

De eeuw van de vrouw

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De toekomst is bezig en ze is vrouwelijk. Alleen hebben we dat nog onvoldoende begrepen. Vrouwen en hun rechten vormen de sleutel tot de vooruitgang die ook onze samenleving broodnodig heeft. Wij denken in Europa nogal snel dat we onze zaken goed geregeld hebben. Het is de rest van de wereld die een probleem heeft. Maar dat is lang niet zo. En dat moet beter. Mede door zijn werk als minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft Alexander De Croo ontdekt dat de rol van de vrouw wereldwijd, dus ook bij ons, met te weinig ambitie en te veel vooroordelen wordt ingevuld. Hij houdt in De eeuw van de vrouw een gloedvol pleidooi voor de volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De voorbeelden die hij aanhaalt, zijn even ontstellend als verhelderend, of het nu gaat om genderverschillen, de loonkloof, de beroepskansen of de rol van de vrouw in het gezin. De eeuw van de vrouw is een ware eyeopener.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen